En Sıcak Konular

TKA İSTİŞARE TOPLANTISI KKTC YAPILDI

14 Kasım 2008 14:06 tsi
TKA İSTİŞARE TOPLANTISI KKTC YAPILDI Türk devletleri ve toplulukları haber ajansları arasında işbirliğini geliştirmek amacıyla kurulan Türk Dilli Haber Ajansları Birliği'nin (TKA) İstişare toplantısı yapıldı.

LEFKOŞA - LEFKOŞA - Türk devletleri ve toplulukları haber ajansları arasında işbirliğini geliştirmek amacıyla kurulan Türk Dilli Haber Ajansları Birliği'nin (TKA) İstişare toplantısı, Türk Ajansı-Kıbrıs'ın (TAK) evsahipliğinde KKTC'de yapıldı.
Toplantının açılışında konuşan, Birliğin Genel Sekreterliği'ni yürüten Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hilmi Bengi, 1992 yılında kurulan ve geçen yıl ismi yenilenen birliğin bu istişare toplantısının yeni ismiyle yapılacak ilk toplantı olması ve KKTC'nin 25. kuruluş yıl dönümüne denk gelmesi açısından önemine işaret etti.
Birliğin çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Bengi, toplantıda çalışmaların değerlendirilmesinin yanı sıra somut adımlar atılacağını belirtti. Bengi, başlıca somut adımın, birliğin internet sitesinin hayata geçirilmesi olduğunu kaydetti.

-BİRLİĞİN İNTERNET SİTESİ-

Bengi, ''buluşturucu, paylaşımcı, önemli bir platform'' olarak tanımladığı internet sitesine her ajansın kendi haberlerini koyabileceğini ve bunun yanı sıra Türk dünyasıyla ilgili yeniliklerin bu siteden öğrenilebileceğini anlattı.
TKA'nın kuruluşunda ve canlandırılmasında TAK Ajansının oynadığı role de dikkati çeken Bengi, birliğin, bundan sonra isim değişikliği ve genişlemenin de getirdiği yeni bir ivme ve hızla çalışmalarını sürdüreceğini kaydetti.

-ÖNTAÇ DÜZGÜN-

KKTC Başbakanlık Müsteşarı Öntaç Düzgün de iletişimin, çağın en önemli unsuru olduğuna işaret ederek, iletişim kaynaklarının iyi ve doğru kullanılmasının önemini vurguladı.
''Kardeş ve dost'' diye tanımladığı ülkelerin ajans temsilcilerinin KKTC'de bir araya gelmesinden duydukları memnuniyeti dile getiren Düzgün, medyada yer alan haberlerin oluşturulup şekillendirilmesinde en büyük rolün ajanslara ait olduğuna işaret etti.
Yurt dışındaki lobi faaliyetlerini artırmak ve dünyaya açılmak için sınırların zorlanması ve bu işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Düzgün, bu yönde yeni, pratik önlemler geliştirilebileceğini ifade etti. 

-TAK MÜDÜRÜ ERSOY-

Toplantıya evsahipliği yapan TAK'ın Müdürü Emir Ersoy da Türk Dilli Haber Ajansları Birliği'nin elbirliğiyle daha ileriye taşınacağına ve bu toplantıda da üyeler arasındaki işbirliği ve dayanışmayı daha da artıracak kararlar üretileceğine inandığını belirtti.
Toplantının KKTC'nin kuruluş yıl dönümünde yapılmakta olduğuna işaret ederek, konuk ajans yetkilileriyle bir arada olmaktan mutlu olduğunu söyleyen Ersoy, ''1963 yılında ortak Kıbrıs Cumhuriyeti'nden Rumlar tarafından dışlandığından bu yana kendi kendini yöneten Kıbrıs Türk halkının 1983'te ilan ettiği cumhuriyet bugün 25 yaşına ulaşmıştır'' dedi.
Ersoy, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında sürdürülen kapsamlı müzakerelerin kısa zamanda bir anlaşmayla sonuçlanmasının da en büyük dilekleri olduğunu kaydetti.

-AZERTAC MÜDÜR YARIDMCISI RZAYEV-

Birliğin başkanı da olan Azerbaycan Devlet Telgraf Ajansı'nın (AzerTac) Genel Müdür Yardımcısı Mahir Rzayev de KKTC'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi.
Türk Dilli Haber Ajansları Birliği'nin bu istişare toplantısının çalışmalarına yeni bir hız katacağını ve gelinen aşamayı değerlendirme şansı bulacaklarını belirten Rzayev, bu toplantıdan çıkacak sonuçların herkes için yararlı olacağına inandığını söyledi.

-KABAR EDİTÖRÜ ANARKULOV-

Kırgız Haber Ajansı (Kabar) Siyasi Haberler Editörü Nurgazi Anarkulov ise bu toplantının birliğe üye ajansların işbirliği için önemli bir adım olduğuna işaret ederek, bu yöndeki çalışmalarını bundan sonra da sürdüreceklerini kaydetti.
Ajansların birlikteliğinin yanı sıra gazete, televizyon ve radyo gibi diğer medya temsilcileriyle de bir araya gelinmesinin yararlı olabileceğini söyleyen Anarkulov, bunun profesyonel işbirliği açısından gerekli olduğuna inandığını ifade etti.

-QHA MÜDÜRÜ YÜKSEL-

Kırım Haber Ajansı (QHA) Müdürü Gayana Yüksel de KKTC'nin kuruluş yıl dönümünü kutladığı konuşmasında, aynı acıları 1944 yılında yaşayan Kırım halkı olarak, Kıbrıs Türklerinin verdiği mücadeleyi iyi anladıklarını kaydetti, bu gibi acıların bir daha yaşanmamasını diledi.
TKA'ya üye olmanın kendilerine güç kattığını vurgulayan Yüksel, bu oluşumun daha da güçlendirilmesi gerektiği inancında olduğunu söyledi.

-SONUÇ BİLDİRİSİ YAYIMLANDI-

Bu arada toplantının sonunda ''Lefkoşa Sonuç Bildirgesi'' yayımlandı. Toplantıda, üye ajanslar arasındaki ilişkilerin artırılması ve haber alışverişinin geliştirilmesi ile haber ajanslarının sıkı işbirliği yapması gerektiğinin yeninden vurgulandığı ifade edilen bildirgede, toplantıya katılan ajansların, haberleşme konusunda tecrübe ve bilgi alışverişinde bulunmayı, karşılıklı haber aktartmayı ilke olarak kabul ettiği belirtildi.
Bildirgede, bu amaçla üye ajansların haberlerini yayımlayacağı ortak internet sitesinin bugün hizmete açıldığı bildirildi.
Toplantıda, Birliğin 8. Genel Kurulu'na hangi ajansın evsahipliği yapacağının dönem başkanı AzerTac'ın üye ülkelerle yapacağı temaslar sonucunda belirlenmesi de benimsendi.
Toplantıya katılan ajanslar, toplantının gerçekleşmesi için ilgi ve desteğini esirgemeyen KKTC halkına ve hükümetine ve toplantıyı düzenleyen TAK'a teşekkür etti. 



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,062 µs