En Sıcak Konular

ERDOĞAN: YENİ ABD YÖNETİMİNİN HASSASİYETLERİMİZİ DİKKATE ALMASINI BEKLİYORUZ

14 Kasım 2008 00:45 tsi
ERDOĞAN: YENİ ABD YÖNETİMİNİN HASSASİYETLERİMİZİ DİKKATE ALMASINI BEKLİYORUZ Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Yeni ABD yönetiminin bizim için hayati önem taşıyan konulardaki hassasiyetlerimizi dikkate almasını özellikle bekliyoruz'' dedi.

NEW YORK - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Yeni ABD yönetiminin bizim için hayati önem taşıyan konulardaki hassasiyetlerimizi dikkate almasını özellikle bekliyoruz'' dedi.
     Başbakan Erdoğan, Kolombiya Üniversitesinde ''Geleceğin şekillenmesinde Türkiye'nin rolü'' konulu bir konuşma yaparak katılımcıların sorularını yanıtladı.
     250 yılı aşkın zengin bir tarihe sahip Kolombiya Üniversitesinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan Başbakan Erdoğan, ABD'nin yeni seçilen Başkanı Barack Obama'nın da bu üniversitenin mezunu olduğunu hatırlattı.
     Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un da Kolombiya Üniversitesindeki öğretim üyelerinden biri olduğunu dile getiren Erdoğan, bunun da üniversiteyi kendi açısından özel kıldığını söyledi.
     ABD başkanlık seçimlerinin küresel düzeyde önemli meselelerin gündemde olduğu bir dönemde yapıldığına dikkati çeken Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
     ''4 Kasım başkanlık seçimlerini kazanan Obama'yı ve ekibini en içten dileklerimle kutluyorum. Keza Sayın Obama'nın seçim zaferinin ardından yaptığı konuşmada tüm dünya ile paylaşmış olduğu, tüm dünya uluslarının aynı kaderi paylaştığını, ABD'nin barış ve güvenden yana olanların yanında yer alacağını vurgulamış olmasını da memnuniyetle karşıladık.
     Türkiye ile ABD arasında 2007 yılında Irak'ın kuzeyinden kaynaklanan terör saldırıları ve 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları ile bağlantılı olarak bir dönem yaşandı. Ancak bu dönemin ortak siyasi irade ve çabalarımızla atlatılmış olmasından bizler büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Başta ABD Başkanı Bush ve Dışişleri Bakanı Rice olmak üzere, ABD yönetiminin ve Türkiye'nin dostlarının da bu konuda verdikleri desteğe ülkem adına, şahsım adına müteşekkirim. Dostumuz ve müttefikimiz ABD ile aramızdaki stratejik ortaklık temelinde devam eden ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi ve daha da derinleştirilmesi bizim için büyük önem taşıyor.''
     Stratejik çıkarların yanı sıra ortak ideal ve vizyona bakıldığında iki ülkenin gelecekte ortak çalışacağına olan inancını dile getiren Başbakan Erdoğan, ''Zira her ülkede liderler değişebilir, iktidarlar değişebilir, ancak ülkelerin birbirleri ile olan münasebetlerini geleceğe taşınması istikrarın habercisidir. Bir istikrarın kalıcılığını kılan yaklaşım tarzlarıdır. '' dedi.
     Erdoğan, şöyle devam etti:
     ''Türkiye geçmişte olduğu gibi Sayın Obama'nın liderliğindeki yeni ABD yönetimiyle de çok yönlü ve yakın iş birliğini sürdürmekte kararlıdır. Tabiatıyla yeni ABD yönetiminin bizim için hayati önem taşıyan konulardaki hassasiyetlerimizi dikkate almasını da özellikle bekliyoruz. Bu ikili ilişkilerimizin selameti bakımından olduğu kadar barış ve istikrar açısından da önem taşıyor. Sayın Obama'nın terörle mücadelede ABD tarafından verilen desteğin devam edeceğini açıklamış olması da bizler açısından önemlidir. Bizim inancımız Türkiye ve ABD arasındaki iş birliği ve dayanışma ruhunun stratejik ilişkilerimizin temel taşı olmaya devam edeceğidir.''

ERDOĞAN: KARMAŞIK SİYASİ MESELELER DE PATLAMAYA HAZIR

     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ekonomik krizin ülkelerin kendi içlerinde birbirleriyle iş birliği içinde alacakları önlemlerle er ya da geç atlatılacağını belirterek, ''Buna şüphe yok. Ancak, çözümü çok daha karmaşık olan siyasi meseleler de patlamaya hazır birer kriz kaynağı olarak önümüzde durmaktadır, bunu da görmeliyiz'' dedi.
     Artık sorunlara küresel bir anlam yüklendiğini, istihdam oluşturucu küresel sermaye hareketleri, hizmetlerin ve üretimin küreselleşmesi, ulaşım imkanlarının artması ve bilgi dağılımının demokratikleşmesi gibi olguların tüm insanlığın yararına olduğunu anlatan Erdoğan, ''Madalyonun öbür tarafına bakıldığında küresel ısınma, iklim değişikliği, finans krizleri, uluslararası terörizm ve bölgesel istikrarsızlıklar gibi sorunlar da etkilerini dünya ölçeğinde hissettirmeye başlamıştır'' dedi.
     Washington'da yapılacak G-20 toplantısının da bu gerçeğin yansıması olduğunu dile getiren Erdoğan, son küresel krizin karşılıklı bağlılığın kazandığı inanılmaz boyutları ve yol açabileceği zincirleme etkileri çarpıcı biçimde gösterdiğini kaydetti.
     Başbakan Erdoğan, bu sürecin takip edildiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Süreç neler getiriyor, neler götürüyor, hepsi ortada. Sürekli olarak piyasalara enjekte edilen 6 trilyon doları aşkın para bile piyasaları rahatlatamamıştır. Neler yapılabilir bunların üzerinde durulmaktadır. Bu durum aynı zamanda mevcut uluslararası finans denetim mekanizmalarının krizleri önlemedeki yetersizliğini de gözler önüne sermiştir.''
     Bugüne kadar bakan düzeyinde yapılan toplantıların Washington'da liderler zirvesinde gerçekleşeceğine dikkati çeken Erdoğan, bundan sonraki toplantıların yine liderler düzeyinde yapılmasının daha faydalı olacağını bildirdi.
     ''Bu kriz elbette ülkelerin kendi içlerinde birbirleriyle iş birliği içinde alacakları önlemlerle er ya da geç atlatılacaktır. Buna şüphe yok. Ancak, çözümü çok daha karmaşık olan siyasi meseleler de patlamaya hazır birer kriz kaynağı olarak önümüzde durmaktadır, bunu da görmeliyiz'' diyen Erdoğan, geçen yaz Güney Kafkasya'da Gürcistan ile Rusya arasında bir krizin yaşandığını anımsattı. 
    Türkiye olarak Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü güçlü şekilde desteklediklerini belirten Başbakan Erdoğan, söz konusu krizin patlak vermesinin ardından Türkiye'nin gerçekleştirdiği girişimleri anlattı.
     Türkiye'nin ''Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Paktı'''nın oluşturulması için attığı adımları anımsatan Başbakan Erdoğan, bölgenin huzur ve barışı için bu adımların atıldığını dile getirdi.

 



Bu haber 435 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,164 µs