En Sıcak Konular

TOBB'A ÖZEL OKUL KURMA YETKİSİ

13 Kasım 2008 17:49 tsi
TOBB'A ÖZEL OKUL KURMA YETKİSİ TBMM Milli Eğitim, Gençlik, Spor ve Kültür Komisyonunda, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin kuracağı eğitim bilimleri enstitüsü bünyesinde, fen lisesi statüsünde özel ilk ve ortaöğretim kurumları açmasına imkan sağlayan tasarı kabul edildi.

ANKARA - TBMM Milli Eğitim, Gençlik, Spor ve Kültür Komisyonunda, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin kuracağı eğitim bilimleri enstitüsü bünyesinde, fen lisesi statüsünde özel ilk ve ortaöğretim kurumları açmasına imkan sağlayan tasarı kabul edildi. Tasarıyla Gaziantep'te ''Zirve'', İstanbul'da da ''Yeni Yüzyıl'' adıyla yeni üniversiteler kurulması benimsendi.
     Tasarıya göre, Ankara'da ve kalkınmada öncelikli illerde eğitim bilimleri enstitüleri kurulacak. Bu enstitülerin yerleşkelerinde, laboratuvar ilk ve ortaöğretim kurumları açılacak. Açılacak okullar, fen lisesi statüsünde eğitim verecek. Ayrıca bu okullarda üniversitenin öğretim elemanları da ders verebilecek.
     Okulların 10. sınıfından 11. sınıfına geçişte, üniversitenin belirleyeceği uluslararası sınavda başarılı olma şartı aranacak. Bu liseden mezun olabilmek için uluslararası bakalorya diplomasi alınması da zorunlu tutulacak. Okullara alınacak öğrencilerin en az yüzde 70'i burslu olacak.
     Tasarı, TOBB Üniversitesinin yerleşkelerinde bulunan okulların tüm personelinin ücretlerinden kesilecek gelir vergisi tutarının 25 yıl süreyle özel bir hesapta toplanmasını da düzenliyor.
     Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarıyla Gaziantep'te ''Zirve'', İstanbul'da da ''Yeni Yüzyıl'' adıyla iki yeni vakıf üniversitesi kurulması da benimsendi.
     AK Parti Mersin Milletvekili Ömer İnan, Konya Milletvekili Sami Güçlü ve Sinop Milletvekili Abdurrahman Dodurgalı, tasarının TOBB Üniversitesinin özel okullar kurmasına ilişkin maddesine karşı çıktılar.
     AK Parti'li İnan, ''TOBB, burslu öğrenci okutacaksa kendi parasıyla okutsun. Devletin vergisiyle burs vermeye, 'el parasıyla ağalık yapma' denir ki hiç şık bir olay değil. Bu sivil toplum kuruluşu olan TOBB'a yakışmamıştır'' dedi.
     AK Parti'li Güçlü de söz konusu değişikliğe karşı çıkarak, bunun hem ortaöğretim hem de yükseköğretimin yapısını bozacağını savundu. Güçlü, ''Milli Eğitim Bakanımızın buna karşı çıkmasını beklerdim ama görüyorum ki yürükten savunuyor'' diye konuştu.
     AK Parti Sinop Milletvekili Abdurrahman Dodurgalı ise TOBB Üniversitesine tanınan imkanların fırsat eşitliğine aykırı olduğunu iddia ederek, ''Devlet okullarından mezun olan çocuklarla, bu okullardan mezun olan çocuklar aynı sınava girecek. Bu eşitlik ilkesine ve fırsat eşitliğine aykırıdır'' ifadesini kullandı.

Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,516 µs