En Sıcak Konular

ANAYASA MAHKEMESİ:YÜZDE 5, GAZETECİYİ KORUMAK İÇİN

13 Kasım 2008 13:58 tsi
ANAYASA MAHKEMESİ:YÜZDE 5, GAZETECİYİ KORUMAK İÇİN Anayasa Mahkemesi'nin, gazetecilere ödenmeyen ücretlerin ve fazla mesailerin her geçen gün yüzde 5 fazlasıyla ödenmesini hükme bağlayan kanunun iptali istemini reddetmesinin gerekçesi, bugün Resmi Gazete'de yayımlandı.

ANKARA - Anayasa Mahkemesi, gazetecilere ödenmeyen ücretlerin ve fazla mesailerin her geçen gün yüzde 5 fazlasıyla ödenmesi hükmünün, çalışma koşulları bakımından işçilerden farklı bir konumda olan ve kamuoyunu doğru bilgilendirme görevleri bulunan gazetecileri işveren karşısında korumak amacıyla getirildiğini bildirdi.
     Ankara 9. İş Mahkemesi ve Bursa 2. İş Mahkemesinin, "Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun"un ücret başlıklı maddesinde yer alan "Gazetecilere ücretlerini vaktinde ödemeyen işverenler, bu ücretleri geçecek her gün için yüzde 5 fazlası ile ödemeye mecburdurlar" ve ekindeki "fazla çalışmalara ait ücretin müteakip ücret tediyesi ile birlikte, ödenmesi mecburidir. Fazla çalışma ücretlerinin gününde verilmemesi halinde, her geçen gün için yüzde 5 fazlası ile ödenir" hükümlerinin, Anayasa'ya aykırılığı savıyla iptali istemiyle yaptıkları başvuruları reddeden Anayasa Mahkemesi'nin, red kararının gerekçesi bugün Resmi Gazete'de yayımlandı.
     Gerekçeli kararda, durumlarındaki özelliklerin, kimi kişiler ya da topluluklar için değişik kuralları ve uygulamaları gerektirdiğini belirten Anayasa Mahkemesi, yasama belgelerinde, basında mevcut bir huzursuzluğun çözümüyle işçi ve memur statüsünden farklı çalışma koşullarına tabi gazetecileri korumanın amaçlandığının ifade edildiğini bildirdi.

Bu haber 429 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,262 µs