En Sıcak Konular

BAKAN ŞAHİN: ANAYASANIN DEĞİŞTİRİLEMEZ MADDELERİYLE İLGİLİ BİR DEĞİŞİKLİK DÜŞÜNMEDİK

12 Kasım 2008 19:01 tsi
BAKAN ŞAHİN: ANAYASANIN DEĞİŞTİRİLEMEZ MADDELERİYLE İLGİLİ BİR DEĞİŞİKLİK DÜŞÜNMEDİK Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Anayasanın değiştirilemez maddeleriyle ilgili değişiklik yapmayı düşünmediklerini söyledi.

ANKARA - Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Anayasanın değiştirilemez maddeleriyle ilgili değişiklik yapmayı düşünmediklerini söyledi.
     TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının bütçesi üzerinde konuşan milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Şahin, Anayasanın değiştirilemez maddelerinin, Cumhuriyet kurulurken Cumhuriyetin temel esasları olarak benimsenerek ortaya konulduğunu söyledi.
     Kendilerinin 22 Temmuz seçimlerinin hemen ardından Anayasa değişikliği çalışması yaptıklarını, hazırlanan taslağın kamuoyuna da yansıdığını hatırlatan Şahin, şunları söyledi:
     ''Bakın, bu taslakta Anayasanın değiştirilemez maddeleriyle ilgili bir önerimiz var mı? Biz bu maddelerle ilgili herhangi bir değişiklik düşünmedik, düşünmüyoruz. Ancak Cumhuriyetimizin temel niteliklerinin uygulamasıyla ilgili bir takım öneriler olacaktır. 'Bunu şu şekilde uygulayalım...' Bunu uygularken de Anayasamızın bu ilkelerle ilgili gerekçelerine sadik kalarak uygulayalım. Demokratik olma vasfıyla Anayasamız neyi kastetmiştir, laiklik ilkesiyle ilgili neyi kastetmiştir? Anayasa koyucu bunun gerekçesini zaten yazmıştır. Bu gerekçelere bağlı olarak bunu uygulamaya yansıtalım.''
     Şahin, Adli Tıp Kurumunun, Hüseyin Üzmez davasındaki mağdur çocuk hakkında verdiği raporla ilgili soruları yanıtlarken, konunun Türkiye gündeminde sıcaklığını koruduğunu kaydederek, kamuoyunun konuyla ilgili hassasiyetini anladığını vurguladı. Şahin, ''Ortada çocuk yaşta bir kız çocuğumuz vardır. Odak da odur. Anneler babalar, özellikle anneler, bu kız çocuğunu kendi çocukları gibi hissettiler. Kendi çocuklarına karşı böyle bir istismarda bulunulmuş gibi hissettiler. Tepkinin nedeni oydu, bana göre'' dedi.
     Adli Tıp raporuyla ilgili olarak Ceza İşleri Genel Müdürlüğünden konunu incelenmesini istediğini bildiren Şahin, sonucun henüz kendisine gelmediğini ifade etti. Raporun bir günde verildiği eleştirilerine karşı, kendisinin de konuyu merak etiğin anlatan Şahin, kendisine gelen bilgi notuna göre, ilgili ihtisas dairesinin 19 Eylül 2008 tarihinde kız çocuğunu muayene ettiğini, dosyayı da ilgili ağır ceza mahkemesine 23 Ekim 2008 tarihinde gönderdiğini kaydetti. ''Demek ki 33 gün sonra...'' diyen Şahin, dosyanın bir günde düzenlenerek gönderildiği iddiasının, bu bilgi karşısında değerlendirmeye muhtaç olduğunu söyledi.
     Şahin, milletvekilleri gibi kendisinin de konunun uzmanı olmadığına işaret ederek, Adli Tıp Kurumunun Cumhuriyetin en eski kurumlarından biri ve resmi bilirkişisi olduğunu söyledi. Son yıllarda Adli Tıp Kurumunun, yeni alınan cihazlarla, dünyada var olan ekipmanlarla daha önce bir iki yılda elde edilmeyen raporları, birkaç ayda elde edebilir hale geldiğini anlattı.
     Halen İstanbul'da süren Ergenekon davasıyla ilgili eleştirilerde bulunulduğunu hatırlatan Şahin, ''Eğer Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı yaptığı işlemlerle ilgili eleştirilemeyecekse, başka bir savcı da eleştirilmesin. Bu konuda çifte standart uygulamamalıyız'' dedi.
     Şahin, Deniz Feneri davası ile ilgili olarak bazı kesimlerin, sanki kendi parti yetkililerinin bu suçu işlemiş gibi izlenim vermeye çalıştığını belirterek, CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin'in, ''Sayın Bakanım siz bununla ilgili 'bana ne?' dediniz, bu size yakışmadı'' sözlerine yanıt verdi.
     Bu sözü Antalya'da söylediğini hatırlatan Şahin, konuyla ilgili AA haberini okuyarak şunları kaydetti:
     ''Kim hata yapmışsa üstüne gidilir. 'Bu işin asıl failleri Türkiye'dedir' şeklinde bir takım beyanlar var. Soruşturma açılmıştır, tespit edilir, yargılanır, gerekli ceza neyse ona çarpıtılır. Kimseyi korumamız söz konusu değil. Nitekim, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili soruşturma açtı. Almanya'daki dosyayı, bilgi ve belgeler istedi. Bir gün bekletmedim Bakanlığımda. Bayramdan önceydi, tatile giriyorduk, 'hemen postaya vereceksiniz' dedim. Niçin postaya? Çünkü, bu konudaki talepler, genellikle Dışişleri kanalıyla gider. Ama Dışişleri kanalıyla gidince, uzun bir süreç oluyor. Dedim ki 'APS ile gönderin.' 26 Eylül'de göndermişiz, 16 Ekim'de Alman makamlarına teslim edilmiş. Şimdi Alman makamlarından cevap bekliyoruz. Üstelik ben gecikince, bir de mektup yazdım, 'bir an önce gönderin' diye. Ben, bunun dışında başka ne yapabilirim Adalet Bakanı olarak? Bilgi ve belgeler Türkiye uzantıları olduğunu ortaya koyarsa veya Cumhuriyet Savcılığının yaptığı incelemede eğer bir takım sanıklar bulunursa, onlarla da ilgili işlem yapacaktır. Benim, 'yapma, etme, gözardı et' demem mümkün mü? Bu konuda Adalet Bakanı olarak bize düşen neyse hepsini yaptık. Bundan sonra da yapma gayreti ve çabası içinde olacağız. Çünkü, hiçbir suçu ve suçluyu korumamız mümkün değil.''

Bu haber 402 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,484 µs