En Sıcak Konular

İBRAHİM ŞAHİN: MİLLİ BİRLİĞE SAYGI DUYARLARSA, ÇIKARACAĞIM TELEVİZYONA

12 Kasım 2008 19:43 tsi
İBRAHİM ŞAHİN: MİLLİ BİRLİĞE SAYGI DUYARLARSA, ÇIKARACAĞIM TELEVİZYONA TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin,milli birliğe, bütünlüğe, üniter yapıya saygı duyarlarsa, DTP'lileri de TRT'ye çıkaracağını söyledi.

ANKARA - TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin,TBMM KİT Komisyonunda,milletvekillerinin sorularını cevapladı.
     DTP Muş Milletvekili Nuri Yaman, Şahin'e ''TRT'de iktidar partisinden 25'in üzerinde kişi, anamuhalefetten 17, MHP'den 13, Mecliste grubu bulunmayan DSP'den 3, BBP'den 1 kişi programlara alınmasına rağmen, bugüne değin grubu bulunan ve 21 milletvekiliyle temsil edilen DTP'den alınmama nedenini açık ve net olarak belirtmediniz. Lütfen, bu konuya bir açıklık getirirseniz sevineceğim. Bundan sonra DTP milletvekillerinin seçmenleri tarafından izlenmesini düşünüyor musunuz?'' sorusunu yönetti.
     Şahin, Yaman'ın sorusunu, ''Kendileri beni ziyarete geldiklerinde de söyledim; milli birliğe, bütünlüğe, üniter yapıya saygı duyarlarsa, duyuyorlarsa, emirleri baş üstüne, kendilerini de çıkaracağım televizyona her zaman hem de...'' şeklinde cevapladı. Bunun üzerine sinirlenen Yaman, ''Lafını geri almasını istiyorum. Bu ülkede yemin eden bir milletvekili, ulusal bütünlüğe ve o değerlere saygılıdır. Kürsüde yemin eden, milli bütünlüğe saygılı parlamenterleriz'' dedi.
     Başkan Ünal Kacır, Şahin'den sözlerini geri almasını istedi. Şahin, ''Ben sizin böyle bir şey yaptığınızı söylemedim. (Neden o zaman programa çıkmıyoruz?) Memnuniyetle çıkartacağız. Şimdi yeni kanallar açıyoruz. Orada da çıkartacağız. Ancak, benim bağlı olduğum bir mevzuat var. Takdir buyurursunuz ki benim kırmızı çizgilerimi belirlemiştir bu kanun. Dolasıyla ben, çıkarırken tabii ki bunları gözeteceğim. Ama burada bir atlama varsa, birilerini çıkarmıyorsak, bunu da oturur değerlendiririz, memnuniyetle çıkarırız. Bunda bir kasıt yok, hiç bir şekilde'' diye konuştu.
     Şahin, CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok'un, İran televizyonuyla anlaşma yapılmasına ilişkin sorusunu, ''30 ülkeyle anlaşma yaptık. İran'la anlaşma değil, mutabakat zaptı imzaladık'' şeklinde yanıtladı. ''Eğer biz büyük bir devlet olacaksak, Kürtçe yayın yaptığımız gibi, Arapça, Farsça da yayın düşünüyoruz, o bölgede etkili olabilmek için'' diyen Şahin, şöyle devam etti:
     ''Ama Farsça yayın yapacaksak, en azından o bölgede işimize yarayan elemanları programlara almak zorundayız. Çünkü, Türkiye'de Farsça bilen sayısı çok az. Ama bu şu anlama gelmez; biz onlardan bizim zihniyetimizi bulandıracak bir şey de getirmeyeceğiz.
     Kendileriyle yaptığım konuşmada, basın önünde de çok net bir şey söyledim; İran'ın devrim ihracı gibi bir mantığının, TRT düzeyinde Türkiye'ye gelmesine hiçbir şekilde müsaade etmeyiz. Ancak biz, tersi bir döngü becerebilir miyiz bunun arayışı içindeyiz. Çünkü, TRT olarak biz, başka yerden bir şeyler almak yerine, satabilir miyiz, bedava verebilir miyiz, İran televizyonuna verdiğimiz gibi...''
     TRT Genel Müdürü Şahin, Eurovision yarışması için şarkıcı Hadise ile 450 bin YTL'ye anlaşma imzaladıklarını açıkladı. Şarkıcının yurt dışında da bir iş anlaşması olduğunu belirten Şahin, ''Bunun Türkiye'nin tanıtımına çok ciddi şekilde katkı sağlayacağını düşünüyoruz'' dedi.
     Şahin, Banu Avar'ın işten atıldığı yolundaki soruya, Avar'ın kurum hakkında, TRT'nin hak etmediği şekilde konuştuğunu, bu nedenle sözleşmesinin iptal edildiğini söyledi.
     AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber'in TRT Türk ile ilgili sorusunu yanıtlayan Şahin, TRT Türk'te, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan Türkçelerinde ikişer saat eğlence programı yapmayı düşündüklerini bildirdi. Şahin, TRT Türk'ün açılışını Nevruz'un kutlandığı 21 Mart'ta yapmayı planladıklarını anlattı.
     TRT İNT'in de dünyada 24 saat Türkçe yayın yapan haber kanalı olmasını istediklerini açıklayan Şahin, ayrıca, yine 24 saat İngilizce yayın yapan bir haber kanalı açma hazırlığı içinde olduklarını da duyurdu.
     İbrahim Şahin, ''Kürtçe kanalla ilgili bir yanlış anlaşılma olmuş. Kürtçe kanal, 1 Ocak 2009 tarihinde saat 19.00'da açılacak. Özellikle o yörede en çok kullanılan, siz de biliyorsunuz, yüzde 70-80 civarında konuşulan Kırmançi olacak. Bunun yanında Zazaca da olacak'' diye konuştu.

Bu haber 398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,694 µs