En Sıcak Konular

RUSYA'YA MANDALİNA İHRACATI

12 Kasım 2008 17:23 tsi
RUSYA'YA MANDALİNA İHRACATI Rusya Federasyonu tarafından Akdeniz meyve sineği ve bulaşık olduğu iddia edilen mandalina partisinde yapılan kontrollerde, söz konusu zararlıya rastlanmadığı bildirildi.

ANKARA - Rusya Federasyonu tarafından Akdeniz meyve sineği ve bulaşık olduğu iddia edilen mandalina partisinde yapılan kontrollerde, söz konusu zararlıya rastlanmadığı bildirildi.
     Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, özel bir firma tarafından Rusya'ya ihraç edilen, fakat Akdeniz meyve sineği görüldüğü gerekçesiyle iade edilen 27 ton mandalina ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
     Açıklamada, Akdeniz meyve sineğinin, insan sağlığına zararlı bir hastalık olmadığı, fakat Rusya Federasyonu'nun karantina listesinde yer alan bir tür meyve sineği olduğu vurgulanırken, ''zararlı'' kategorisinde değerlendirilen Akdeniz meyve sineğinin, Akdeniz Bölgesindeki tüm ülkelerde bulunduğu ve turunçgiller başta olmak üzere meyve kalitesini düşürdüğü kaydedildi.
     Rusya'ya ihraç edilen net 22 bin 770 kilogram olan mandalina partisinden, ihracat öncesinde normal numune miktarının iki katı olacak şekilde numune alınarak kontrollerinin gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, temiz olduğu belirlenen meyveye Bitki Sağlık Sertifikası düzenlendiği ve ihracatın gerçekleştirileceği Samsun'a gönderildiği bildirildi.
     Ürün kontrolünün ardından ihracatın gerçekleştirildiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi:
     ''Rusya Federasyonu Veteriner ve Bitki Sağlığı Federal Dairesi Novorossiysk Bölgelerarası Veteriner ve Bitki Sağlığı Koruma Kontrol Bölümü tarafından yapılan kontroller sonucu hazırlanan tutanakta, 1 örnek kap için 3 canlı Ceratitis Capitata larvasına rastlandığı bildirilmiştir. Bu gerekçeyle ürün ülkemize iade edilmiştir. Ülkemize geri iade edilen tüm ürünler için olduğu gibi söz konusu mandalina partisi de ithalat işlemi gibi değerlendirilerek, Samsun Zirai Karantina Müdürlüğü inspektörleri tarafından ülkele girişinde karantina yönünden gerekli tüm kontroller yapılmıştır.''
     Açıklamada, Rusya tarafından Akdeniz meyve sineği ile bulaşık olduğu iddia edilen mandalina partisinde iki defa makroskobik ve mikroskobik kontrollerin yapıldığı ve söz konusu zararlının hiçbir biyolojik dönemi, canlı veya ölü bulunmadığının tespit edildiği vurgulandı. Açıklamada, Rusya'dan konuyla ilgili bilgi ve belge istendiği kaydedildi.

Bu haber 485 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,775 µs