En Sıcak Konular

KAYSERİ'DE ORTA ŞİDDETTE DEPREM

12 Kasım 2008 20:14 tsi
KAYSERİ'DE ORTA ŞİDDETTE DEPREM Kayseri'nin Kocasinan ilçesi Güneşli beldesinde orta şiddette bir deprem meydana geldi.

İSTANBUL - Kayseri'nin Kocasinan ilçesi Güneşli beldesinde orta şiddette bir deprem meydana geldi.
     Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre, saat 16.03'teki depremin büyüklüğü 4.9 olarak ölçüldü.

ERÇİN: DEPREMDE CAN VE MAL KAYBI SÖZ KONUSU DEĞİL

KAYSERİ - Kayseri'nin Kocasinan ilçesi Güneşli beldesinde meydana gelen orta şiddetli depremde can ve mal kaybı olmadığı bildirildi.
     Kayseri Vali Vekili Ali Yener Erçin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkez üssü Kocasinan ilçesi Güneşli beldesi olan 4.9 büyüklüğündeki depremde ilk belirlemelere göre can ve mal kaybı olmadığını söyledi.
     Erçin, dün de merkez üssü Güneşli beldesi olan hafif şiddetli depremler yaşandığını anımsatarak, ''Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızdaki yetkilileri uyardık. Gerekli tedbirleri aldık. Bazı binalarda çok hafif derecede hasar meydana gelmiş olabilir. Ancak ilk belirlemelere göre ciddi bir mal kaybı ve can kaybımız söz konusu değil'' diye konuştu.
     Kayseri'nin ilçeleri ile Ankara, Sivas ve Yozgat'ta da hissedilen depremin hemen ardından vatandaşlar kısa süreli panik yaşadı.
     Polis telsizinden yapılan anonslarda, görevli polis memurlarından sakin olmaları ve vatandaşlara bu konuda telkinde bulunmaları istendi.
     Depremin ardından Kayseri merkezde ve Güneşli beldesinde bazı binalarda çatlaklar meydana geldi.

GÜNEŞLİ BELDESİNDE 20 EV VE 2 CAMİNİN MİNARESİ ZARAR GÖRDÜ

     Kayseri'nin Kocasinan ilçesi Güneşli beldesinde meydana gelen orta şiddetli depremde 20 ev ve 2 caminin minaresi zarar gördü.
     Güneşli beldesi Kale Mahallesi'nde çoğunluğu eski olan 20 dolayında evde hafif ve orta derecede hasar oluştu. Bazı ahır ve garajlarda duvar yıkıldı, çökmeler oldu.
     Kale Mahallesi muhtarı Ali Akın, AA muhabirine, ''En çok zarar mahallemizde meydana geldi. Betonarme olmayan evler depreme dayanamadı. Enkaz altında kalan yok. Mahalle halkı korkudan evlerine giremiyor. Kızılay'ın çadır ve battaniye göndermesini bekliyoruz. Can kaybı olmamasına seviniyoruz'' dedi.
     Mahalle sakinlerinden Mahmut Öveç de ''Deprem sırasında çok korktuk. Yer altından şiddetli sesler geldi. İlk kez böyle şiddetli bir deprem gördüğümüz için korkumuz fazla oldu'' diye konuştu.
     Öte yandan, Kayseri Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri ile sivil savunma ve jandarma ekipleri, Güneşli beldesinde hasar gören yapılarda incelemelerde bulundu.
     Deprem sırasında Aşağı Cami ve Yukarı Cami'nin minarelerinde çatlaklar oluştuğu görüldü.
     Jandarma ekipleri, vatandaşları minarelerin çevresine yaklaşmamaları konusunda uyardı.
     Beldede evleri hasar gören 10 aile, geceyi geçirmeleri için okul binasına yerleştirildi.
     Kale ve Cumhuriyet mahallelerinde telefon ve elektrik hatlarının kesildiği, yetkililerin hatları onarmak için çalışmalara başladığı belirtildi.
     Bu arada, depremin hissedildiği kent merkezinde, daha önceden iki bina arasında olan çatlak paniğe neden oldu.
     İstasyon Caddesi'ndeki AK İş Merkezi ile bitişiğinde bulunan bina arasındaki çatlak, deprem sonrası vatandaşları korkuttu. Vatandaşların ihbarı ile bölgeye gelen polis ekipleri, bina çevresini güvenlik çemberine aldı.
     İtfaiye ve belediye ekipleri de binada inceleme yaptı. Binalar arasındaki çatlağın depremden önce de olduğu anlaşılınca güvenlik önlemlerine son verildi.
     İş merkezinin alt katında kırtasiye dükkanı işleten Cemal Palitçi, iki bina arasındaki çatlağın yıllardır olduğunu ve depremle ilişkisi olmadığını söyledi.

"NADİR DE OLSA HAFİF ŞİDDETTE ARTÇILARIN OLMASI BEKLENMELİ"

İSTANBUL - Kayseri'nin Kocasinan ilçesi Güneşli beldesindeki orta şiddetli depremi takip eden zaman diliminde nadir de olsa hafif şiddette artçıların olmasının beklenmesi gerektiği bildirildi.
     Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, yerel saatle 16.03'te, dış merkezi Kayseri'nin Kocasinan ilçesi Güneşli beldesinin yaklaşık 7 kilometre güneybatısı olan 4,9 büyüklüğünde, orta şiddette deprem meydana geldiği hatırlatıldı.
     Açıklamada, dış merkezi Kayseri ilinin yaklaşık 16 kilometre kuzeydoğusu olan depremin, Kocasinan ve Kayseri dışında Sivas, Yozgat ve Nevşehir illeri ile yakın çevrelerinde de hissedildiği kaydedildi.
     Bölgenin, ''İç Anadolu Deformasyon Bölgesi'' olduğu ve yöredeki önemli aktif fayların ''Erciyes Fay Zonu'' civarında bulunduğu bildirilen açıklamada, genelde bölgedeki aktif fayların kuzeydoğu-güneybatı gidişli ve orta büyüklükte depremler üretebilecek nitelikte olduğu ifade edildi.
     Bölgede zaman zaman yerel ölçekte hafif şiddette depremler olduğu dile getirilen açıklamada, bu depremlerin, özellikle depremin dış merkezine yakın yerleşim birimlerinde, deprem yönetmeliğine uygun olmayan yapılarda kısmen de olsa hafif hasara yol açabileceğine dikkat çekildi.
     Açıklamada, ''Depremi takip eden zaman diliminde nadir de olsa hafif şiddette artçıların olması beklenmelidir. Bu bakımdan vatandaşlarımızın panik olmadan ve endişeye kapılmadan günlük yaşamlarına devam etmeleri uygun olacaktır'' denildi.

 



Bu haber 413 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,132 µs