En Sıcak Konular

Ülkeyi yabancıya yağmalattılar

30 Kasım 2007 23:55 tsi
Ülkeyi yabancıya yağmalattılar Yabancıya toprak ve mülk satışındaki resmi rakamlar, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak’ın, “Bizden önce de satılıyordu, en az biz sattık” savunmasını geçersiz kıldı.

 

 

Yabancıya toprak ve mülk satışındaki resmi rakamlar, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak’ın, “Bizden önce de satılıyordu, en az biz sattık” savunmasını geçersiz kıldı. 2002’ye kadar 11 milyon 951 bin 181 metrekare taşınmaz satılmışken, AKP’nin iktidarı döneminde bu rakam ikiye katlandı.

Ülkeyi yabancıya yağmalattılar

Resmİ veriler, AKP’nin 5 yıllık iktidarı boyunca yabancılara taşınmaz mal satımında Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını ortaya koydu. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün araştırmasına göre, AKP döneminde yabancılar Türkiye’den 24 milyon 79 bin 957 metrekare taşınmaz satın aldı.


AKP’den rekor satış
AKP iktidarı döneminde yabancılara taşınmaz mal satımında rekor kırıldı. 2002’den 2005’e kadar 24 milyon metrekarelik vatan toprağı satıldı
Kutsal vatan topraklarını peşkeş çeken AKP iktidarı, rekorlarına bir yenisini daha ekledi. AKP, yabancılara taşınmaz mal satımında Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Milliyet’in haberine göre, kuruluş döneminin başladığı 3 Mayıs 1920’den, 58. Hükümet’in kurulduğu 18 Kasım 2002’ye kadar yabancılara yalnızca 11 milyon 951 bin 181 metrekare taşınmaz satılırken, AKP’nin 5 yıllık icraat döneminde bu rakam ikiye katlandı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, “Yabancıların Ülkemizde Taşınmaz Mal Edinimi” başlıklı 15 Kasım 2007 tarihli yeni bir çalışma yaptı. Kurumun bu araştırmasında, kamuoyu tarafından merak edilen bir çok soru da açıklığa kavuştu. Tapu ve Kadastro Genele Müdürlüğü’nün araştırmasına göre, AKP hükümetleri döneminde yabancılar Türkiye’den 24 milyon 79 bin 957 metrekare taşınmaz satın aldı. Bu rakam, tam 4 bin 500 futbol sahası büyüklüğüne eşdeğer. Resmi rakamlara göre, 1753’ten bugüne kadar yapılan taşınmaz satışlarının rekoru da AKP’nin elinde. 2002’ye kadar geçen 253 yılda, ancak AKP döneminin yarısı kadar taşınmaz satıldı. 1753’ten 2002’ye kadar satılan taşınmaz mal miktarı sadece 11 milyon 965 bin 181 metrekare oldu.

İngilizler ilk sırada

Türkiye’deki taşınmazlara ilgi gösteren yabancı ülke vatandaşlarının başında ise İngiltere yer alıyor. Bu ülkeyi sırasıyla, Almanya, Yunanistan, İrlanda, Danimarka, Hollanda, Norveç, Avusturya, Belçika ve Fransa izliyor. Yabancıların en çok ilgi gösterdiği şehir ise Antalya oldu. Bu kenti sırasıyla, Muğla, İstanbul, Aydın, Bursa, İzmir, Mersin, Ankara, Yalova ve Balıkesir izliyor. Yabancıların bugüne kadar Türkiye’den aldığı taşınmazların 30 milyon 794 bin 755 metrekarelik bölümü arsa/arazi, 5 milyon 250 bin 792 metrekaresi ise apartman dairesi, villa gibi bağımsız bölümler oldu.

GAP’a Alman ilgisi

İsrail uyruklu 72 kişinin, Türkiye’den 18 bin 487 metrekare taşınmaz mal aldığına yer verilen çalışmada, taşınmazların yer aldığı iller ve taşınmaz sayıları ise şöyle sıralandı: Antalya (9), Çanakkale (2), İstanbul (70), İzmir (8), Muğla (2), Tekirdağ (3), Yalova (6). İsraillilerin tek bir taşınmazının bile bulunmadığı GAP bölgesine en çok ilgi gösterenler ise Almanlar oldu.


Resmi rakamlar Özak’ı yalanladı
Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, en az toprak satan hükümet olduklarını savunurken, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verileri kendisini yalanladı. Özak, Türkiye’de yabancılara gayrimenkul satışı ile ilgili yaptığı açıklamada, şunları söylemişti: “Bizde 1934’ten beri satılmasına ve bizim dönemden önce çok çok fazla satılmasına rağmen, bu dönemde siyaseten ortaya çıkarıldı konu. Çıktılar piyasaya dediler ki (bunlar işte şunu sattılar, böyle yaptılar), hatta daha da ileri gittiler. Yani rahmetli İsmet İnönü satabiliyorsa, rahmetli Ecevit satabiliyorsa, Celal Bayar satabiliyorsa, Cemal Gürsel satabiliyorsa, Kenan Evren satabiliyorsa... Bunlar bir yasa gereği satılabiliyor. Türkiye’de yasa dışı kim satabilir?”

Mütekabiliyet esası

Dünyanın her yerinde mütekabiliyet esasına göre yabancılara satış yapıldığını, Türk vatandaşlarının da bir çok ülkede gayrimenkulü bulunduğunu ifade eden Faruk Nafiz Özak, “Öyle abartılmaması lazım. Tabii yasal bir prosedür işliyor. Türkiye’de muhalefet var, Meclis var, Anayasa Mahkemesi var, yasalar gereği yapılıyor tüm bunlar” dedi.

Kaynak- Yeniçağ Gazetesi

 



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,294 µs