En Sıcak Konular

ALO GIDA HATTI, OCAK AYI İTİBARİYLE FAALİYETE GEÇECEK

10 Kasım 2008 20:22 tsi
ALO GIDA HATTI, OCAK AYI İTİBARİYLE FAALİYETE GEÇECEK Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 2009 yılını ''Gıda Yılı'' olarak ilan etmeyi planlandıklarını, bu kapsamda ''Sağlıklı Gıda, Sağlıklı Türkiye'' adı altında milli bir kampanyanın öngörüldüğünü bildirdi.

ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 2009 yılını ''Gıda Yılı'' olarak ilan etmeyi planlandıklarını, bu kapsamda ''Sağlıklı Gıda, Sağlıklı Türkiye'' adı altında milli bir kampanyanın öngörüldüğünü bildirdi.
     TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2009 yılı bütçelerinin sunumunu yapan Eker, tarımın, stratejik bir sektör olduğunu söyledi.
     Hükümetin, son 6 yılda tarım sektörünün geliştirilmesi yönünde önemli adımlar attığını ve ''ilkler'' gerçekleştirdiğini ifade eden Eker, ilk kez devlet destekli tarım sigortası uygulamasının başlatıldığını belirtti. İlk kez kırsal kalkınma projelerinin desteklenmeye başlandığını, son 2 yılda kuraklıktan zarar görenlere kuraklık desteği verildiğini anlatan Eker, organik tarım ve toprak analizi için ilave destek uygulamasına başlandığını kaydetti. Arıcılığın ilk kez destekleme kapsamına alındığını belirten Eker, sertifikalı tohum üreticilerine de destek verildiğini anlattı.
     Bugüne kadar gerçekleştirdikleri ''ilklerin'', üreticilere yüksek bir refah, tüketicilere sağlıklı gıda sağlayan rekabet gücü yüksek bir tarım sektörü oluşturulması için gerekli olduğunu belirten Eker, ancak Türk tarımının özlenen seviyeye gelmesi için yeterli görmediklerini kaydetti. Eker, 2003-2008 dönemini, tarımda acil tedbirlerin alındığı ve temel sorunlara çözüm çalışmaları başlatıldığı ''Değişim ve Dönüşüm Dönemi'' olarak ele aldıklarını, 2008-2012 dönemini ise ''Sektörel Gelişme ve Sürdürülebilir Kalkınma Dönemi'' olarak değerlendirdiklerini söyledi.
     Eker, 2009 yılında tarım sektörünün geliştirilmesi için gerçekleştirmeyi planladıkları proje ve uygulamalar hakkında bilgi verdi.
     Türkiye'de, yılda yaklaşık 40 milyon ton yaş sebze-meyve üretildiği, üretim sırasında bir takım tarımsal ilaçlar kullandığını, bu nedenle zaman zaman sorunlar yaşandığını ifade eden Eker, ''Reçeteli tarımsal ilaç kullanımı uygulamasına geçiyoruz'' dedi.
     Eker, şu an da 5 bin 758 bayinin ilaç sattığını, yaptıkları araştırmalara göre çiftçilerin kullandığı ilaçların yüzde 70'inin bayiler tarafından tavsiye edildiğini belirterek, bunun, Türkiye için acı ama bir o kadar önemli gerçek olduğunu ifade etti. Eker, ''Bugüne kadar müdahale edilememiş veya kapsamlı bir proje ortaya konulup, bu uygulama değiştirilmemiş. Şimdi zirai ilaç bayiliğini çok ciddi esaslara bağlıyoruz'' diye konuştu.
     Çiftçilerin ilaç kullanımı yönünde kurslara tabi tutulacağını, reçeteleri yazacaklar için de eğitim programı uygulanacağını anlatan Eker, bununla gıda denetimini gerçekleştirmeyi, halkın sağlığını korumayı ve tarımsal ihracatın önündeki engellerin ortadan kaldırılmasının amaçlandığını söyledi.
     Yeni bir uygulamanın da gübre destekleriyle ilgili analiz şartı olduğunu ve bu desteği, toprak analizi yaptırma şartına bağlayacaklarını anlatan Eker, ''Vatandaşlarımız, gübre desteğimizden istifa edebilmek için arazisindeki toprağın numunesini alacak, laboratuvarda tahlil yaptıracak, toprağın ihtiyaç duyduğu gübre çeşidi ve miktarı kendisine verilecek. O teknik tavsiyeye göre gübre kullanacak'' dedi.
     Eker, toprak analizi desteğinin yüzde 250 artırılarak dekar başına 2.5 YTL?ye çıkarıldığını söyledi.
     Bakanlık olarak, 2009 yılını ''Gıda Yılı'' ilan etmeyi planladıklarını belirten Eker, ''Bu kapsamda ilgili paydaşların katılımıyla 'Sağlıklı Gıda, Sağlıklı Türkiye' adı altında ulusal bir kampanya öngörülmektedir. Bu çerçevede, vatandaşlarımızın sağlıklı gıdayla ilgili bilgi edineceği ''Alo Gıda'' hattı 2009 yılı ocak ayı itibariyle faaliyete geçecek'' diye konuştu.

Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,130 µs