En Sıcak Konular

GÜL: İSVİÇRE İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ İLİŞKİLER GAYET GÜÇLÜDÜR

10 Kasım 2008 20:56 tsi
GÜL: İSVİÇRE İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ İLİŞKİLER GAYET GÜÇLÜDÜR Cumhurbaşkanı Gül ve Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan İsviçre Konfederasyonu Başkanı Pascal Couchepin, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen heyetler arası görüşmelere başkanlık etti.

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsviçre ile Türkiye arasında güçlü ilişkiler olduğunu belirterek, ''Özellikle son dönemde İsviçre'nin terör örgütleriyle ilgili aldığı tedbirleri takdirle karşıladık. Bunların uygulamasının en iyi şekilde yapılacağına eminiz. Ben ilişkilerin daha da iyi olacağına inanıyorum'' dedi.
     Cumhurbaşkanı Gül ve Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan İsviçre Konfederasyonu Başkanı Pascal Couchepin, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen heyetler arası görüşmelere başkanlık etti. Gül ve Couchepin, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
     Couchepin'i Türkiye'de ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek sözlerine başlayan Cumhurbaşkanı Gül, konuk başkanının ziyaretinin Türkiye ile İsviçre arasında devlet başkanı seviyesinde gerçekleştirilen ilk ziyaret olduğuna dikkati çekti.
     İki ülke arasında tarihi dostluk bağları olduğunu belirten Gül, İsviçre'nin bazı kentlerinin Türkiye Devleti'nin kuruluşuna ilişkin önemli anlara tanıklık ettiğini hatırlattı. İsviçre'nin Ankara'daki ilk diplomatik temsilcisinin 80 yıl önce Atatürk'e güven mektubunu sunduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Gül, bu yıl iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin başlangıcının 80. yıl dönümü olduğunu vurguladı. Gül, diplomatik ilişkilerin başlangıcı dolayısıyla yarın Devlet Resim Heykel Müzesi'nde düzenlenecek törenlere Couchepin ile birlikte katılacaklarını söyledi.
     İsviçre Konfederasyonu Başkanı Pascal Couchepin'in Cuma günü Ankara'ya geldiğini ve hafta sonu, Nevşehir, Kapadokya ve Konya'ya giderek hem ekonomik hem de kültürel faaliyetlere katıldığını, incelemelerde bulunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, ''Kendisi Türkiye'yi çok yakından bilen, Türkiye'yi 1963 yılında gelip gezen birisi. Aramızda konuşurken, benden önce İstanbul'u gördüğünü söyledim. O, 1963 yılında İstanbul'a gitmiş, ben 68-69 yılında gitmiştim. Türkiye'ye gerçekten çok büyük bir sevgisi olan bir devlet adamı'' dedi.
     Cumhurbaşkanı Gül, İsviçreli bir gazetecinin ''Türkiye ile İsviçre arasında dönem dönem gerilimler yaşandığını'' hatırlatarak, iki ülke arasındaki ilişkilerin düzeyinin bunların üstesinden gelinmesi için yeterli olup olmadığını sorması üzerine, iki ülke arasında köklü ve tarihi ilişkiler olduğunu tekrarladı.
     Bu çerçeve içerisinde zaman zaman problemler yaşanabileceğini ve farklı anlayışların olabileceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, ''Önemli olan bütün bunları aşabilmektir. O açıdan şu anda İsviçre ile Türkiye arasındaki ilişkiler gayet güçlüdür, kuvvetlidir. Bugün her şeyi gözden geçirdik. Zaman zaman yanlış anlaşılan konular da dahil olmak üzere, bu konuların hepsini gözden geçirdik. Özellikle son dönemde İsviçre'nin terör örgütleriyle ilgili aldığı tedbirleri takdirle karşıladık. Bunların uygulamasının en iyi şekilde yapılacağına eminiz. Ben ilişkilerin daha da iyi olacağına inanıyorum'' diye konuştu.

İSVİÇRE, LOZAN ANLAŞMASI'NIN İMZALANDIĞI MASAYI YARIN TÜRKİYE'YE TAKDİM EDECEK

     İsviçre Konfederasyonu Başkanı Pascal Couchepin, İsviçre ile Türkiye arasında bazen istenmeyen gerilimlerin olabileceğini, ancak iki ülke arasındaki güven ve dostluğun bunların önüne geçecek nitelikte olduğunu söyledi.
     Couchepin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Çankaya Köşkü'nde yaptığı görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ilk kez bir İsviçre Konfederasyon Başkanı'nın Türkiye'yi ziyaret ettiğini anımsatarak, bu çerçevede ziyaretinin büyük önem taşıdığını kaydetti.
     İsviçre ile Türkiye'yi 80 yıllık diplomatik ilişkileri içinde bir araya getiren pek çok unsur olduğuna işaret eden Couchepin, bunlar arasında Lozan Anlaşması, Montrö Sözleşmesi ve İsviçre Medeni Kanunu'nu saydı.
     İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerinin 80. yıl dönümünün yarın Gül'ün de katılacağı bir etkinlikle kutlanacağını hatırlatan Couchepin, ülkesinde çok dikkatli bir şekilde korunan Lozan Anlaşması'nın imzalandığı masanın bu etkinlik sırasında takdim edileceğini belirtti.
     İkili ilişkilerin çok iyi seviyede olduğunu ifade eden Couchepin, "Bazan bazı istenmeyen gerilimlerin olması olasıdır, ama iki ülke arasındaki gerek güven, gerek dostluk bunların önüne geçecek niteliktedir" diye konuştu.
     Görüşmelerde, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda mutabık kalındığını söyleyen Couchepin, özellikle yatırımlar itibarıyla İsviçre'nin, Türkiye'de yatırım yapan ülkeler sıralamasında gerilere düşmesinden büyük üzüntü duyduğunu belirtti.
     "Özür dilemiyorum, çünkü benim elimde olan bir şey değil. Ancak, bu konuda üzüntü duyduğumu ifade etmek istiyorum" diyen Couchepin, Trans Adriyatik Petrol Boru Hattı ile bu gerilemenin önüne geçilebileceğini kaydetti.
     Önümüzdeki dönemde ikili işbirliği ve yatırımların artırılması için çok daha önemli fırsatların çıkabileceğini kaydeden Couchepin, bunların dikkatli şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
     Couchepin, "Türkiye'yi çok önemli bir ortak olarak görüyoruz" diyerek, bu bağlamda gerçekleştirilecek projelerin bir an evvel somut hale getirilmesini arzu ettiklerine işaret etti. Couchepin, iki ülke arasında KOBİ'ler düzeyinde işbirliğinin sağlanması için de büyükelçiler tarafından karşılıklı bir çalışmanın yapıldığını bildirdi.
     Türkiye'nin bölgesel konumuna da değinen Couchepin, Türkiye'nin dikkatle dinlenmesi ve deneyimlerinden yararlanılması gereken bir ülke olduğunu söyledi. Couchepin, Türkiye'nin bölgedeki istikrar unsuru olmasını ve gerek Orta Doğu'da, gerek Kafkaslardaki çabalarını selamladıklarını ifade etti.
     İsviçre Konfederasyonu Başkanı Couchepin, konuşmasının sonunda Gül'ü ülkesine davet etti.
     İsviçre'deki Ermeni iddialarını inkar yasasıyla ilgili bir soru üzerine Couchepin, İsviçre Ceza Kanunu'nun 261. maddesi B şıkkıyla ilgili olarak, Gül'le de görüştüklerini söyleyerek, şunları kaydetti:
     "Bizler her zaman şunu ifade ediyoruz. Diyoruz ki; Bırakın tarih tarihçiler tarafından konuşulsun. Bunu bir siyaset unsuru haline getirmeyin."
     Couchepin, bu doğrultuda Türk ve Ermeni tarihçilerin bir araya gelerek, yaşanmış tarihe bilimsel bir açıklama getirmek için ortak çalışma yapabilmelerini umut ettiklerini söyledi. Pascal Couchepin, İsviçre Hükümetinin bu yasayı, o dönemde yaşanan revizyon dalgası nedeniyle, özellikle Yahudilere karşı yapılan Nazi soykırım ile ilgili olarak çıkarttığını kaydetti.



Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,442 µs