En Sıcak Konular

BAKANLAR KURULU TOPLANDI

10 Kasım 2008 20:18 tsi
BAKANLAR KURULU TOPLANDI Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının yaptığı açıklamalarda bulundu.

ANKARA -Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısı yaklaşık 5 saat sürdü.Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek,toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

ÇİÇEK: TÜRKİYE VE ABD STRATEJİK ORTAKTIR

     Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Türkiye ve ABD'nin stratejik ortak olduklarını, ilişkilerin her iki ülkenin de yararına olduğunu belirterek, ''İnanıyorum ki bu ilişkiler aynı derecede hatta daha ilerlemiş ve çok yönlü olarak sürdürülecektir. Türkiye böyle bir arzunun ve kararlılığın içerisindedir'' dedi.
     Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamaya, Cumhuriyetin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü ölümünün 70. yılında, Türkiye'ye kazandıklarından dolayı saygı ve rahmetle andığını belirterek başladı.
     Bakanlar Kurulunda, ''Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanun Tasarısı''nın ele alındığını bildiren Çiçek, ihtiyaçları karşılamak ve edinilen tecrübeler ışığında bu alanı tek bir çatı altında toplamak amacıyla böyle bir kanun tasarısının hazırlandığını söyledi. 
     Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın geçen hafta AB üyesi bazı ülkelere ziyaretler gerçekleştirdiğini belirten Çiçek, Türkiye ile ilgili AB İlerleme Raporu'nun yayınlandığını anımsattı.
     Geniş ölçüde bu konunun değerlendirildiğini anlatan Bakan Çiçek, Fransa'nın dönem başkanlığında iki başlığın açılmasının söz konusu olduğunu dile getirdi.
     ''Bilgi topluluğu ve medya'' ile ''sermayenin serbest dolaşımı'' başlıklarının açılabileceğini düşündüklerini kaydeden Bakan Çiçek, Türkiye'nin görüşünün de AB makamlarına bildirildiğini ifade etti.
     Çiçek, şöyle konuştu:
     ''İlerleme Raporu'yla ilgili bir değerlendirme yaptık. Daha evvelki Bakanlar Kurulu toplantılarında AB Genel Sekreterliğinin ilgili kuruluşlardan aldığı görüşler çerçevesinde bir taslak metin hazırlanmıştı. Biz bunu Bakanlar Kurulu'nda değerlendirdik, gerekli katkıyı sağlamak üzere konuyla ilgili 87 sivil toplum kuruluşuna gönderildi.
     Şu ana kadar BBP dışında, hiçbir partiden lehte veya aleyhte, katkı niteliğinde herhangi bir cevap gelmemiştir. Hükümet olarak kendilerini bir şekilde bilgilendirmiştik. Ulusal Program ile ilgili BBP dışında başka bir cevap gelmedi.
     Ayrıca 87 kuruluştan da 51'inden bu konu ile ilgili cevap geldi, katkı vermek adına.
     Kurul'da, geçen hafta yapılan ABD başkanlık seçiminin de ele alındığını bildiren Çiçek, yeni bir başkanın seçilmesiyle birlikte Senato ve Temsilciler Meclisi'nin kompozisyonunda da bir değişim olduğunu söyledi. Çiçek, ''Yeni bir başkanın seçilmiş olması bakımından Türk-ABD ilişkileri açısından bu seçimin değerlendirilmesi gerekiyordu'' dedi.
     Başbakan Erdoğan'ın, ABD'ye yapacağı ziyaret dikkate alındığında, bu seçim ve yeni seçilen Başkan'ın, Türk-ABD ilişkilerinin genel istikameti bakımından ne anlam ifade ettiği konusunun değerlendirildiğini söyledi.
     Cemil Çiçek, ''Türkiye ve ABD stratejik ortaktır. Ve geriye dönük de yarım yüzyıldan fazla ABD ile ilişkilerimiz var. Bu ilişkiler her iki ülkenin de yararınadır. İnanıyorum ki aynı derecede hatta daha ilerlemiş ve çok yönlü olarak sürdürülecektir. Türkiye böyle bir arzunun ve kararlılığın içerisindedir. İnanıyoruz ki bundan sonra da bu böyle devam eder'' diye konuştu.
     Çiçek, toplantıda ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve kendilerinin yurt ziyaretleri hakkında görüş alışverişinde bulunulduğunu kaydetti.
     Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Çiçek,''Terörle mücadelede, TSK'nın bazı istekleri oldu. Bunlarla ilgili hükümetin verdiği net bir karar var mı?'' sorusuna, şu yanıtı verdi:
     ''Bunların başında yeni bir yapılanmaya gidilmesi konusu var. Bu çalışma İçişleri Bakanlığı bünyesinde sürdürülüyor. Mümkün olan en kısa zamanda da nihai şeklinin verilmesi arzu edilmektedir. Bu çalışma yapılıyor. Yeniden yapılanmayı önemsiyoruz. Önemsediğimiz için biraz teferruatlı mevcut incelemelerimiz var, başka ülkelerde bu işler nasıl gidiyor, bunu kendi tecrübelerimizle ortaya koyarak, değerlendirme yapılması gerekiyordu.
     Bütçe dönemine girmiş olmamız sebebiyle bugün İçişleri Bakanlığının bütçesi vardı Plan Bütçe Komisyonu'nda. En kısa sürede bu gündeme gelmiş olacak.
     Zaten, Adalet Bakanlığı bünyesindeki çalışmalar belli bir noktaya gelmişti. Bundan sonraki toplantı da Sayın Başbakan'ın ABD dönüşü olabilir. Bundan sonraki toplantıda, bu ve benzeri konularda, daha başkaca daha küçük çaplı çalışmalar var. Bundan sonraki toplantıda karara bağlanır diye düşünüyoruz. Çalışmalar devam ediyor. Çok fazla da uzun süreceğini sanmıyorum.''

ÇİÇEK: TÜRKİYE'NİN TEK GÜNDEMİ AB DEĞİL

    Hükümet Sözcüsü,Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ''Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki siyasi kararlılığında bir eksilme, bir zayıflama söz konusu değildir'' dedi.
     Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasındaki açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çiçek, Ulusal Program ile bir soru üzerine, Avrupa Birliği İlerleme Raporu ile Ulusal Program arasında bir bağlantı olduğunu ifade etti.
     Çiçek, ''AB İlerleme Raporunda Türkiye'deki reform sürecinin hızlandırılması yönünde bir algılama var. Bu konuyu değerlendirdiniz mi? Daha hızlı bir sürece girilecek mi AB konusunda?'' sorusuna da şu yanıtı verdi:
     ''AB'de, raporda dile getirilen bir kısım hususlar Türkiye'den yansımalardır. Basında çıkan bir kısım haberler orada da belli bir algılamaya sebebiyet veriyor.
     Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki siyasi kararlılığında bir eksilme, bir zayıflama söz konusu değildir. Türkiye bunları yapmaya çalışıyor. Ancak Türkiye'nin de işleyen bir mekanizması, kendi sistemi var. Türkiye'nin tek gündemi AB değil. Diyelim ki dünyada bir ekonomik kriz var, Türkiye'ye de yansımaları var. Bununla ilgili siz bir yasal düzenleme yapmak istediğinizde bu acil bir konu olduğu için öne alıyorsunuz. Nitekim bazı varlıkların Türk ekonomisine kazandırılmasıyla ilgili bir yasa çıkarıyoruz. Geçtiğimiz hafta başladı, bu hafta da devam edecek.
     Bir kısım işler var ki AB'den ayrı da olsa Türkiye için hayatidir ve önceliklidir. İster istemez bunlara öncelik veriyorsunuz. İkinci olarak, bazı yasal düzenlemeler var ki bunlar anayasa ya da daha önceki taahhütleriniz gereği belli tarihe kadar yetiştirmeniz gerekiyor. Bununla ilgili bir yasal düzenleme yapacaksanız ister istemez bu da onun önüne geçmiş oluyor.''
     Çiçek, doğal gaza zam konusunun Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınıp alınmadığına ilişkin bir üzerine de ''Biz 18 Kasım 2002'de işbaşına geldiğimizden beri eğer bir zaruret varsa bu zamları yaptık. Zaruret yoksa, elektrik başta olmak üzere hiçbir şeye zam yapmadık. Demek ki bir zaruret varsa bu yapılıyor. Zam ihtiyacı olmadığı sürece biz bugüne kadar zam yapmadık'' dedi.



Bu haber 423 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,785 µs