En Sıcak Konular

''ERGENEKON'' DAVASINA YARIN DEVAM EDİLECEK

10 Kasım 2008 18:34 tsi
''ERGENEKON'' DAVASINA YARIN DEVAM EDİLECEK Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davanın bugünkü duruşması, saat 17.35'te tamamlandı.

İSTANBUL - ''Ergenekon'' davasının görülmesine yarın devam edilecek.
     Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davanın bugünkü duruşması, saat 17.35'te tamamlandı.
     Duruşmaya, yarın saat 10.00'da devam edilecek.

KEMAL KERİNÇSİZ: MAHKEMENİZİ KABUL ETMİYORUM

     ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanığı avukat Kemal Kerinçsiz, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin elinden tüm dosyalar alınarak ''Ergenekon'' davasına özgü hale getirilmesinin mahkemeyi özel bir mahkeme haline getirdiğini savunarak, ''Tabii hakim ilkesine uygun oluşturulmadığından mahkemenizi kabul etmiyorum'' dedi.
     İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada söz alan tutuklu sanık Murat Çağlar, savcılarca okunan iddianamedeki telefon görüşmesinde adı geçen kişinin yanlış anlaşıldığını kaydetti.
     Bunun üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün tarafından bu gibi şeyleri ifadesi sırasında anlatması gerektiği konusunda uyarılan Çağlar'ın mikrofonunun kapatılmasına rağmen konuşmaya devam etmesi, kısa bir gerginliğe neden oldu.
     Başkan Şengün, oturması konusunda birkaç defa Çağlar'ı uyardıktan sonra, ''Bu mahkemenin düzenini bozmak kimsenin işine yaramıyor'' diye konuştu.
     Tutuklu sanık Hüseyin Görüm de yargılanmalarına 20 Ekimde başlandığını hatırlatarak, Atatürk'ün de Gençliğe Hitabesi'ni 20 Ekim 1927'de yazdığını söyledi.
     Görülmekte olan davanın özünün ''başörtüsü'' olduğunu öne süren Görüm, davanın Danıştay saldırısı davasıyla birleştirilmesi gerektiğini savundu.
     Mahkeme Heyeti Başkanı Şengün'ün söyleyeceklerini toparlaması konusunda uyardığı Görüm, Fethullah Gülen'in ve Kenan Evren'in davada tanık olarak dinlenmesini istediğini söyledi.
     ''Mahkeme Heyeti Başkanı Şengün'ün 'tarihe yasakçı bir başkan olarak geçmemesi için' duruşmaya bir televizyon kanalını çağırması gerektiğini'' savunan Görüm, kendisine hep deli muamelesi yapıldığını söyledi. Görüm, ''Hayatımda hiçbir yerin ajanı olmadım. Ajansam nereye çalıştığımı söylesinler'' diye konuştu.
     Hüseyin Görüm'ün sözlerini toparlamaması üzerine Başkan Şengün, Görüm'ün mikrofonunu kapattırdı.
     Tutuklu sanık Kemal Kerinçsiz de 9 No'lu gizli tanık Osman Yıldırım'ın ifadeleri incelendiğinde, kopukluklar olduğunun görüleceğini belirterek, bu kopuklukların Yıldırım'ın DVD'de kayıtlı olan görüntülerinin çözümlerinde yapılan atlamalardan kaynaklandığını öne sürdü.
     Diğer gizli tanıklarla ilgili de bu gibi sorunlar olduğunu ifade eden Kerinçsiz, ''Savcılar cezaevlerinden devşirme tanıklar toplamış, senaryolar anlatılmıştır'' iddiasında bulundu.
     Savcıların delil toplamada usulsüzlükler yaptığını öne süren Kerinçsiz, gizli tanıklara ait görüntü ve ses kayıtlarının tamamının mahkemeye verilmesini ve bunların ses ve görüntüleri bozularak duruşmada izlenmesini talep etti.
     Kovuşturmanın evrensel hukuk normlarına uygun yapılmadığını savunan Kerinçsiz, avukat sayısındaki sınırlamanın kaldırılmasını istedi.
     Duruşmaya gelen izleyici sayısının da ilk iki celse dışında oldukça azaldığını belirten Kerinçsiz, bu durumun da hukuk kurallarına aykırı olduğunu savundu.
     Kerinçsiz, ''doğal hakim ilkesi''nin de ihlal edildiği iddiasında bulunarak, bakanlık ve başsavcılık nezdinde yapılan düzenlemelerin doğal hakim ilkesine aykırı olduğunu öne sürdü. Bir davaya bakmak üzere mahkeme oluşturulamayacağını dile getiren Kerinçsiz, ''Mahkemenin elinden tüm dosyalarının alınıp bu davaya özgü hale getirilmesi, mahkemeyi, özel bir mahkeme haline getirmiştir. Bu şekilde mahkeme, tabii mahkeme olma özelliğini ve bağımsızlığını kaybetmiştir'' dedi.
     Kemal Kerinçsiz, yapılan düzenlemelerin Anayasa'nın 142 ve 143'üncü maddelerine de aykırı olduğunu öne sürerek, ''Sanıklara Roma döneminde vahşi aslanlara atılmış silahsız gladyatör muamelesi yapılması bile mahkemenin tabii bir mahkeme olmadığını göstermektedir. Tabii hakim ilkesine uygun oluşturulmadığından mahkemenizi kabul etmiyorum. Bu mahkemenin şahsımı yargılama hakkı yoktur. Yargılama sürdürüldükçe anayasal suç işlendiğine inanıyorum'' diye konuştu. 
    Söz alan tutuklu sanık Sami Hoştan da ''JİTEM diye bir birimle eroin kaçakçılığı yaptığım iddianameye konmuş. Benim eroin kaçakçılığı yaptığım bu birimin üyeleri hakkında ne gibi bir işlem yapılmış? Bunun savcılıkça açıklanmasını istiyorum. Bu, benim kişilik haklarıma tecavüz etmektir. Benim ve ailemin kişilik hakları ağır şekilde ihlal edilmiştir'' diye konuştu.
     Talepler konusundaki görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel de Sami Hoştan'ın 1974-75 yılları arasında Almanya'da eroinle yakalandığını, 5 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığını, bu cezasının bir kısmı infaz edildikten sonra Türkiye'ye iade edildiğini kaydetti.
     Kemal Kerinçsiz'in savunma hakkı sınırları içinde kalmayan beyanları nedeniyle hakkında Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasını talep eden Savcı Pekgüzel, iddianamede Fikret Emek ve Mehmet Zekeriya Öztürk'e ilişkin sehven yazılmış iki ifade ile ''şube müdürlüğümüzce'' şeklindeki ifadenin ''İstanbul Emniyet Müdürlüğünce'' şeklinde düzeltilmesi amacıyla iddianamenin iadesini istedi.
     Mahkeme Başkanı Şengün, bu duruşmada belirtilen düzeltmelerin yapılabilmesi için iddianamenin Cumhuriyet Savcısına gönderilmesine karar verildiğini bildirdi.

MAHKEME TUNCAY GÜNEY'E AİT VUKUATLI AİLE KAYIT TABLOSUNU İSTEDİ

     ''Ergenekon'' davasında mahkeme heyeti Tuncay Güney'e ait vukuatlı aile kayıt tablosunun istenmesine karar verdi.
     İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, verilen aranın ardından mahkemenin aldığı kararlar, Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün tarafından açıklandı.
     Şengün, Tuncay Güney'e ait vukuatlı aile kayıt tablosunun istenilmesinin kararlaştırıldığını belirterek, Vedat Yenerer'in diğer taleplerinin bu aşamada davaya bir yenilik katmayacağından reddedildiğini ifade etti.
     Mahkemenin Anayasa ve yasalar doğrultusunda kurulduğunu ve görev ifa etmekte olduğunu belirten Başkan Şengün, mahkemenin yargılama yetkisini Anayasa ve yasalardan aldığını, Türk milleti adına bağımsız ve tarafsız yargılama yaptığını bildirdi.
     Başkan Şengün, mahkemedeki yetkilendirmelerin, yetkili makamlar tarafından Anayasa ve yasalar doğrultusunda yapıldığını dile getirerek, buna göre ''tabii hakim ilkesine'' de herhangi bir şekilde aykırılığın söz konusu olmadığını kaydetti.
     Şengün, Kemal Kerinçsiz'in mahkeme heyetinin teşekkülü ile ilgili sözlerinin mahkeme tarafından bu nedenlerle kesinlikle kabul görmediğinden, reddedildiğini açıkladı.
     Kemal Kerinçsiz'in bu duruşmada iddia makamına yönelik sözleriyle ilgili gereğinin takdir ve ifası için, beyanları içeren duruşma zaptının Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verildiğini belirten Şengün, tutuklu sanıkların mevcut hallerinin de sürdürülmesine hükmedildiğini sözlerine ekledi.
     Duruşma yarın saat 10.00'a bırakıldı.
     Bu arada, Başkan Şengün'ün kararları okuması sırasında sanık avukatlarından Özbay Demirer, savcıların da ayağa kalkmasını istedi. Ancak savcılar kararların okunması sırasında oturmayı sürdürdü.



Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,721 µs