En Sıcak Konular

ATATÜRK VEFATININ YILDÖNÜMÜNDE SEVGİ VE ŞÜKRANLA ANILDI

10 Kasım 2008 14:44 tsi
ATATÜRK VEFATININ YILDÖNÜMÜNDE SEVGİ VE ŞÜKRANLA ANILDI Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 70. yılında Anıtkabir'de düzenlenen devlet töreni ile anıldı.

ANKARA - Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 70. yılında Anıtkabir'de düzenlenen devlet töreni ile anıldı.
     Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkanı mozoleye çelenk koyarak, Atatürk'ün manevi huzurunda 2 dakika saygı duruşunda bulundu.
     Anıtkabir'deki tören saat 8.55'de devlet erkanının aslanlı yolda yürüyüşü ile başladı.
     Cumhurbaşkanı Gül başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, bakanlar, kuvvet komutanları, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkanı yer aldı.
     Abdullah Gül, üzerinde "Cumhurbaşkanı" yazan kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelengi mozoleye koydu. Atatürk'ün 70 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat 09.05'de "ti" sesi ve sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Bu sırada gönderdeki Türk bayrağı da yarıya indirildi.
     Cumhurbaşkanı Gül ve protokolde yer alan devlet erkanı daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Gül, burada Anıtkabir Özel Defterine şunları yazdı:
     "Büyük Atatürk,
     Ebediyete intikalinizin 70. yıl dönümünde sizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Bugün dünyada sözü dinlenir, güçlü, güven ve denge unsuru bir ülke olmanın gururuyla huzurunuzdayız.
     Cumhuriyetle yönünü belirleyen ve muasır medeniyetler seviyesini aşma hedefini gerçekleştirmek için 80 yılda büyük çaba gösteren Türkiye, ilerlemesine kararlılıkla devam etmektedir. Bu çabalar sonunda muazzam başarılar elde eden Türkiye, konumu ve gücüyle, dinamizmiyle, uluslararası alandaki etkinliğiyle dünya barışına, istikrarına yaptığı katkılarla bütün dünyanın saygısını kazanmıştır. 
    En büyük eseriniz Cumhuriyeti gösterdiğiniz istikamette ilelebet yaşatmaya, dünyadaki gelişmeleri izlemeye, demokratikleşmemizi sürdürmeye ve gelecek nesillere daha müreffeh, daha güçlü ülke bırakmaya kararlıyız.
     Türk milleti olarak size sevgilerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun."
     Devlet töreninin ardından, askeri ve sivil erkan ile öğrenciler Atatürk'ün mozolesinin önünde saygı geçişi yaptı.
     Bayraklar, Büyük Önder Atatürk'ün 70 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat 09.05'den itibaren güneşin batışına kadar yarıya indirildi. Sivil Savunma Müdürlüğüne ait sirenler saat 09.05'de 2 dakika süreyle çaldı. Bu sırada trafikteki araçlar durarak kornalarını çalarken, vatandaşlar da saygı duruşunda bulundu.
     Tüm resmi ve özel okullarda da anma programları gerçekleştirildi.

ATA'YA SEVGİ SELİ

     Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 70. yılında, Ata'nın ebedi istirahatgahı Anıtkabir'e sevgi seli yaşandı.
     10 Kasım dolayısıyla sabah saatlerinde düzenlenen devlet töreninin ardından Anıtkabir, halkın ziyaretine açıldı.
     Yurt genelinden gelen binlerce vatandaş Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü Anıtkabir'de ziyaret ederek bağlılıklarını gösterdi.
     Ellerinde Türk bayraklarıyla Anıtkabir'e gelen ziyaretçilerden bazıları, Ata'nın mozolesi önünde dua etti, bazıları mozoleyi öptü, bazıları da "asker selamı" ile Ulu Önder'e saygısını gösterdi. Ellerindeki beyaz ve kırmızı karanfilleri Ata'nın mozolesine bırakan ziyaretçilerden bazıları da gözyaşlarını tutamadı.
     Anıtkabir'de Ata'nın sesinden "Nutuk" hoparlörden dinletildi.
     Ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri bulunan ziyaretçilerin bir kısmı ise alınlarına "Ata'm İzindeyiz" yazılı bantlar taktı. Atatürk'ü başlarında kalpaklarıyla ziyaret edenler de dikkati çekti.
     Dev Türk bayraklarıyla gelen gruplar da ay yıldızlı bayrak altında Ata'yı ziyaret ettiler.
     Ata'nın mozolesi önünde yaşanan yoğunluk nedeniyle Anıtkabir görevlileri de zaman zaman zor anlar yaşarken, ziyaretçiler Ata'nın mozolesinin bulunduğu bölüme girmek için uzun süre bekledi.
     Ata'nın mozolesi önünde fotoğraf çektirmek isteyen vatandaşlarla sıra bekleyenler arasında sıkıntılı anlar yaşandı.

İMAMIN ATA'YA SAYGISI:09.05'TE SALAYI KESTİ

ADANA - Adana'da Büyük Önder Atatürk'ü anma etkinlikleri nedeniyle sirenlerin çaldığını duyan cami imamı, verdiği salayı yarım bırakıp, sirenler susunca tamamladı.
     Merkez Seyhan ilçesindeki Ahmet Özel Türkay Cami İmamı Murat Haspolat, vefat eden Hikmet Öztosun'un salasını, saat 09.00 sıralarında okumaya başladı. İmam Haspolat, bu sırada Büyük Önder Atatürk'ün ölümünün 70. yıldönümü nedeniyle sirenlerin çalmaya başladığını duyunca, salayı yarıda kesti.
     Haspolat, Ata'ya saygı amacıyla yarıda kestiği salayı, sirenlerin susmasının ardından okuyup bitirdi.
     İmam Haspolat, salayı okumaya anma öncesi tamamlayabileceğini düşünerek başladığını belirterek, "Ancak okuduğum sırada siren seslerini duyunca hemen yarıda kestim ve saygı duruşuna geçtim. Büyük Önder Atatürk olmasaydı ne olurdu bizim halimiz, o duyguları bilen biriyim. Büyük Önder Atatürk'e büyük saygı duyuyor ve her duamda mutlaka adını anıyorum" dedi.



Bu haber 462 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,272 µs