En Sıcak Konular

FİLMLERE YAŞ SINIRI İŞARETİ KOYMAYAN VE GÖSTERİMİNİ YAPANA CEZA

8 Kasım 2008 12:13 tsi
FİLMLERE YAŞ SINIRI İŞARETİ KOYMAYAN VE GÖSTERİMİNİ YAPANA CEZA Cinsellik, korku ve şiddet içerikli filmlere, yaş sınırı ve yapımın içeriğine ilişkin işaret ve ibareleri koymayan yapımcılar ile filmin dağıtım ve gösterimini yapanlara para cezası verilecek.

ANKARA - Cinsellik, korku ve şiddet içerikli filmlere, yaş sınırı ve yapımın içeriğine ilişkin işaret ve ibareleri koymayan yapımcılar ile filmin dağıtım ve gösterimini yapanlara para cezası verilecek.
     Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yönetmelik değişikliğiyle zorunlu tutulduğu halde gerekli işaret ve ibareleri taşımayan filmlerin dağıtım ve gösterimini yapanlar 10 bin, yapımcılar ile işaret bulunmasına rağmen filmin dağıtım ve gösterimini yapanlar da 50'şer bin YTL para cezası ödeyecek.
     Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.
     Yapılan düzenlemeyle daha önce cinsellik, korku ve şiddet içerikli filmlerle ilgili yalnızca yaş sınırlamasına ilişkin ibareler yer alırken ''aile eşliğinde film izlenmesi'' unsuru da getirildi.
     Buna göre, daha önceki düzenlemeyle cinsellik, korku veya şiddet unsurlarının ağırlığına göre filmleri genel izleyici kitlesi tarafından izlenebilirlik ve yaş bakımından sınıflandıran Değerlendirme ve Sınıflandırma Kurulu, artık bu unsurların ağırlığını dikkate alarak bazı filmlerin aile eşliğinde izlenmesinin uygun olacağına da karar verebilecek.
     Ticari dolaşıma veya gösterime sunulması uygun bulunan ancak içerikleri nedeniyle seyircinin bilgilendirilmesi veya izleyici kitlesi için yaş sınırı uygulanması gereken filmlerde kullanılan işaret ve ibarelere ''aile ile birlikte izlenebilir'' anlamındaki ''A+ '' işareti eklenecek.
     Düzenlemeyle bir sinema filminin gösterimi öncesinde veya film arasında seyirciye sunulan diğer film fragmanlarının o anda gösterimi yapılan film için belirlenmiş olan içerik gösteren işaret ve ibareler ile yaş sınırına uygun olması da zorunlu tutuldu.
     Kanun ve yönetmelik gereği yapılan değerlendirme ve sınıflandırma sonucu belirlenen işaret ve ibarelerin her türlü tanıtım ve gösterim alanında ve tüm taşıyıcı materyaller üzerinde kullanılması ve bu işaret ve ibarelere uygun olarak dağıtılması da zorunlu olurken, bakanlık, bunlara uyulup uyulmadığını ve uygun bir şekilde satış, dağıtım ve gösterimin yapılıp yapılmadığını her zaman denetleyebilecek.


Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,704 µs