En Sıcak Konular

''ERGENOKON''DA 10'UNCU DURUŞMA TAMAMLANDI

7 Kasım 2008 20:51 tsi
''ERGENOKON''DA 10'UNCU DURUŞMA TAMAMLANDI ''Ergenekon'' davasının, 10'uncu duruşması tamamlandı. Duruşmaya 10 Kasım Pazartesi günü devam edilecek.

ANKARA-''Ergenekon'' davasının, 10'uncu duruşması tamamlandı. Duruşmaya 10 Kasım Pazartesi günü devam edilecek.

"Ergenekon" davasının duruşmasında talepler dinlenildi     

     "Ergenekon" davasının bugünkü duruşmasında, tutuklu sanıklardan avukat Kemal Kerinçsiz, soruşturmayı yürüten savcıların delil sakladığını öne sürerek, haklarında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.
     İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davanın bugünkü duruşmasında, iddianamenin okunmasına ara verilmesinin ardından söz alan tutuklu sanıklardan Sevgi Erenerol, oturdukları sandalyelerin arkasında Adalet Bakanlığının bir amblemi olduğunu belirterek, "Bu amblemdeki ay yıldız figürü Türkiye Cumhuriyeti'nin kullandığı ay yıldız değildir, değiştirilsin" dedi.
     Halil Behiç Gürcihan da iddianamede nişanlısıyla görüşmelerinin de olduğunu belirterek, bunların iddianameden çıkartılmasını istedi.
     "Ergenekon" soruşturmasını yürüten savcılardan Zekeriya Öz'ün, Kandıra ve Tekirdağ cezaevlerindeki bazı kişilerle yasa dışı görüşmeler yaptığını öne süren Gürcihan, bu konunun da araştırılmasını talep etti.
     Kemal Kerinçsiz de Genelkurmay Başkanlığının gizli bir belge olmadığını açıklamasına rağmen, bürosunda ele geçirilen belgenin "gizli belge" olarak iddianamede okunduğunu kaydederek, "İddianame bir dedikodu belgesi değildir" dedi.
     İddianamede, üyesi olduğu 3 dernekten bahsedildiğini, bu derneklerin de iddianameye göre örgütün bir parçası olduğunu söyleyen Kerinçsiz, bu derneklerle ilgili kapatma davası olup olmadığının sorulmasını istedi.
     Savcıların bu şekilde delil gizlediklerini öne süren Kerinçsiz, savcılar hakkında "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" başlığını taşıyan TCK'nın 281. maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulmasını istedi.
     Mehmet Zekeriya Öztürk'ün avukatı Yaşar Ağsu, tutanakların kendilerine CD ortamında dağıtılmasını, duruşmanın başında savcıların kullandığı sunumun dosyaya konulmasını ve duruşmanın ses kayıtlarının avukatlara verilmesini talep etti.
     Ağsu, soruşturmada ele geçirilen bomba ve benzeri malzemenin de askeri faaliyet artığı olabileceği izlenimi oluşturduğunu söyledi.
     Kemal Kerinçsiz'in avukatı Tolga Akalın da iddianamenin itham sistemiyle yazıldığını öne sürerek, iddianame mahkemece reddedilmediği için müdafisi olduğu sanık başta olmak üzere diğer sanıklara da pozitif ayrımcılığın uygulanması gerektiğini, pozitif ayrımcılığın da tahliyeden geçtiğini belirtti.
     Duruşmadaki savcılardan, devam eden Ergenekon soruşturmasında görev alıyorlarsa, soruşturma aşamasının son durumu ve özellikle örgüt şemasının netleşip netleşmediği konusunda sözlü açıklama alınmasını isteyen Akalın, aksi takdirde Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılarak devam eden soruşturmanın sorulmasını istedi.
     Akalın, devam eden soruşturma işlemi tamamlanana kadar bu dosyanın hiçbir işlem yapılmamak üzere durdurularak, duruşmanın ileri bir tarihe ertelenmesini talep etti.

Başbakan Erdoğan'ın dinlenilmesi istemine ret     

     "Ergenekon" davasının bugünkü 10. duruşmasında mahkeme heyeti, davanın, devam eden soruşturma tamamlanıncaya kadar durdurulması ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "mağdur" sıfatıyla dinlenilmek üzere duruşmaya davet edilmesi yönündeki talepleri reddetti.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesindeki duruşma salonunda, bazı sanık ve avukatların talepleri ile bu istemlere ilişkin Cumhuriyet savcısının görüşünü aldıktan sonra duruşmaya verilen aranın ardından ara kararlarını açıkladı.
     Mahkeme heyeti, Tuncay Güney ile Mart 2001'de gözaltına alındığında yapılan mülakat metninin tamamının, devam etmekte olan "Ergenekon" soruşturmasının gizliliği de dikkate alınarak, mahkemeye gönderilmesini istedi.
    Kabul edilen iddianamenin içeriği ve bu iddianamenin herkesçe rahatça ulaşılır hale geldiğine işaret ederek, özel hayatın gizliliğiyle ilgili konuşmalar konusunda yayın yasağı getirilmesi talebini reddeden mahkeme heyeti, davada görevlendirilen savcıların değiştirilmesi istemini de kabul etmedi.
Mahkeme heyeti, 9 No'lu gizli tanığın tam ifadesini de soruşturmanın gizliliği dikkate alınarak incelenmek üzere savcılıktan istedi.
     Tutuklu sanıklardan Kemal Kerinçsiz'in kurucusu ve üyesi olduğu tüm derneklerin ve bu derneklere üye kişilerin sayısının İstanbul Valiliği Dernekler Masasından sorulmasına karar veren Heyet, Ankara Valiliği Dernekler Masasından da "Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Derneği"nin tüzüğü ve üye sayısı konusunda bilgi istenmesine hükmetti.
     Kerinçsiz'in avukatı Tolga Akalın'ın, devam eden soruşturma tamamlanıncaya kadar "Ergenekon" davasının durdurulması talebini de dosyada herhangi bir eksik şart bulunmadığı ve CMK'nın ilgili maddesindeki yasal şartlar oluşmadığı gerekçesiyle reddeden Heyet, aynı avukatın, Başbakan Erdoğan'ın Hükümet'i temsilen, "mağdur" sıfatıyla dinlenilmek üzere duruşmaya davet edilmesi istemini de iddianamenin içeriği ve dosya kapsamını dikkate alarak kabul etmedi.
     Heyet, avukat Nevzat Erdemir hakkında, bu oturumdaki bazı beyanları nedeniyle yasal işlem yapılmasını isteyen savcılığın talebi doğrultusunda, Erdemir'e yasal işlem yapılması amacıyla duruşma zaptının Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesini hükme bağladı.
     Mahkeme heyeti ayrıca, talepler doğrultusunda Emniyet Genel Müdürlüğüne (EGM) yazı yazılarak, 2007 yılı itibariyle silahlı ve silahsız terör örgütlerinin listesini istedi.

Duruşma 10 Kasım'a ertelendi.    

     İstanbul "Ergenekon" davasının duruşması, 10 Kasım Pazartesi gününe ertelendi.
     Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesindeki duruşma salonunda, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince görülen 46'sı tutuklu 86 sanıklı davanın bugün yapılan 10'uncu duruşması tamamlandı. Mahkeme, duruşmayı 10 Kasım Pazartesi günü saat 10.30'a bıraktı.



Bu haber 456 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,721 µs