En Sıcak Konular

CHP'DEN, DOĞAL GAZ FİYATLARINDAKİ ARTIŞA ARAŞTIRMA İSTEMİ

6 Kasım 2008 11:12 tsi
CHP'DEN, DOĞAL GAZ FİYATLARINDAKİ ARTIŞA ARAŞTIRMA İSTEMİ CHP, doğal gaz fiyatlarında ortaya çıkan artışın nedenleri ile enerji politikalarının vatandaşlara ve sanayicilere olumsuz etkilerinin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

ANKARA - CHP, doğal gaz fiyatlarında ortaya çıkan artışın nedenleri ile enerji politikalarının vatandaşlara ve sanayicilere olumsuz etkilerinin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.
     CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Kemal Kılıçdaroğlu ve Hakkı Suha Okay imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan önergenin gerekçesinde, iktidarın izlediği yanlış enerji politikalarının; zamanında yeterli yatırım yapılmadığı için dışa bağımlılığı arttırdığı, enerji fiyatlarının, vatandaşlar ve sanayiciler açısından altından kalkılamayacak bir yüke dönüştüğü görüşüne yer verildi.
     Türkiye'nin, doğal gazda dışa bağımlılık oranının yüzde 97 olduğu, elektrik üretiminin yüzde 45'inin doğalgazdan sağlandığı ifade edilen gerekçede, ''Siyasi iktidar, tercihini yenilenebilir enerji kaynaklarından yana kullanmadığı için son 6 yılda doğalgaz tüketimi yüzde 100 artmıştır. Enerji yönetiminde dağınıklık, yolsuzluk olayları, kötü yönetim, bugünkü sorunların baş nedeniyken, siyasi iktidar bu yanlış politikalarının bedelini sorumsuzca geniş halk kitlelerinin sırtına yüklemektedir'' denildi.
     Gerekçede, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in, ''Arz güvenliği meselesi bizim değil, EPDK'nın sorumluluğunda'' şeklindeki açıklamasının, temel bir konuda bile Bakanlık ile EPDK arasında yetki ve görev anlaşmazlığını ortaya koyduğu savunuldu. Bu durumun, enerji yönetimindeki dağınıklığı net bir şekilde gözler önüne serdiğinin kaydedildiği gerekçede, arz güvenliğinden bile kendini sorumlu tutmayan bir anlayışın, sorunların çözümünde katkısı olmayacağı öne sürüldü.
     Hazine Müsteşarlığınca Ağustos 2008'de yayınlanan 2007 Kamu İşletmeleri Raporunun, enerji KİT'lerinin yanlış yönetildiğini net bir şekilde ortaya koyduğunun ifade edildiği gerekçede, şu görüşlere yer verildi:
     ''Raporda, BOTAŞ'ın mali borçları ve finansman giderlerinin sürekli arttığı tespitinde bulunulmuştur. Bu süreçte BOTAŞ nakit ihtiyacını banka kredisi kullanarak ve vergi borçlarını ödemeyerek gerçekleştirmek zorunda kalmış, sadece 2007'de 401 milyon YTL faiz ödemek zorunda kalmıştır.
     EÜAŞ-HEAŞ'tan sonra BOTAŞ'a en yüksek borçlu kamu kuruluşu Ankara Büyükşehir Belediyesidir. Halktan topladığı doğalgaz paralarını ödemeyerek BOTAŞ'ı faiz sarmalına sokan zihniyetin, bugünkü portrede de sorumluluğu olduğu açık bir gerçekliktir. Bununla birlikte enerji sektöründe yaşanan ve BOTAŞ üst yönetiminin neredeyse büyük bir bölümünün tutuklanmasına neden olan yolsuzluk olgusu da siyasi iktidarın enerji sektörüne rant anlayışıyla yaklaştığını ortaya koymaktadır.''


Bu haber 284 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,515 µs