En Sıcak Konular

BAZI VARLIKLARIN EKONOMİYE KAZANDIRILMASI YASA TASARISI

5 Kasım 2008 19:53 tsi
BAZI VARLIKLARIN EKONOMİYE KAZANDIRILMASI YASA TASARISI TBMM Genel Kurulunda, Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Yasa Tasarısının görüşülmesine başlandı.

ANKARA - TBMM Genel Kurulunda, Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Yasa Tasarısının görüşülmesine başlandı.
     CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, tasarının tümü üzerinde yaptığı konuşmada, düzenlemenin gerekçesinin ''Dünyada küresel kriz var. Türkiye de bundan etkilenecek. Bunu Türkiye için fırsat olarak değerlendirebiliriz'' mantığına oturtulduğunu belirterek, yurt dışından getirilecek para ve değerlerin cari açık ve borçlanmaya kaynak temini için kullanılmak istendiğini savundu.
     AK Parti'lilerin ''Geçmiş yıllarda o kadar sorun vardı ki bu paralar Türkiye'ye gelmedi. Şimdi sorunlar aşıldı. O nedenle bu paraları getirmeliyiz'' dediğini anlatan Hamzaçebi, bunun gerçekçi olmadığını, Türk ekonomisinin dışarıdan bakıldığında güven vermediğini söyledi. Hamzaçebi, ''Güven sorunu çözülmeden bu paraların Türkiye'ye gelmesi mümkün değil'' dedi.
     Türkiye'de kredi maliyetlerinin yüksek olduğunu, bu nedenle şirketlerin parasını yurt dışındaki bankalarda tutarak karşılığında kredi kullandığını ifade eden Hamzaçebi, tasarının bunu önleyecek düzenleme içermediğini söyledi.
     Tasarının ekonomik ve hukuki mantığı olmadığını, 2006 yılında AK Parti iktidarının yerli ve yabancı yatırımcı arasında yarattığı eşitsizliği tümüyle gidermediğini, ayrıca sermayeye konulan para üzerindeki vergiyi sıfırlamadığını ileri süren Hamzaçebi, ''Yurt dışına çıkarılan paranın getirilmesi ve kayda alınmasına evet... Ama bunu yaparken vergi denetimini kaldırıyorsunuz. Vergi denetimi katlediliyor. Kara paranın kapsamı daraltılıyor'' diye konuştu.
     MHP Grubu adına konuşan Manisa Milletvekili Erkan Akçay, AK Parti'nin tasarının gerekçesinde, milli servetin yurt dışına kaçışına neden olarak 2001 krizini gösterdiğini belirterek, ''Eğer böyleyse bugüne kadar neden beklediniz? Varlıkların yurt dışına çıkarılması ve orada tutulmasının temel nedeni, güvensizlik ortamı, ağır vergi yükü ve yurt dışındaki teşviklerdir'' dedi.
     Düzenlemenin ''geçmiş 4 yıla özel ve örtülü af'' olduğunu ileri süren Akçay, bu durumun Türkiye'nin mali piyasalardaki itibarını zedeleyeceğini kaydetti. Akçay, ''Suçu ve suçluyu affetmeye, vergi kaçakçılığını teşvik edeci niteliktedir'' dedi.

Bu haber 402 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,072 µs