En Sıcak Konular

DIŞİŞLERİ BABACAN'DAN İLERLEME RAPORU VE ABD SEÇİMLERİ DEĞERLENDİRMESİ

5 Kasım 2008 20:08 tsi
DIŞİŞLERİ BABACAN'DAN İLERLEME RAPORU VE ABD SEÇİMLERİ DEĞERLENDİRMESİ Dışişleri Bakanı Ali Babacan, 5. Türk-İtalyan Forumu nedeniyle bulunduğu Roma'da, İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini'yle düzenlediği ortak basın toplantısında, AB Komisyonu'nun bugün açıkladığı İlerleme Raporu'nun yanı sıra ABD'deki seçim sonucu

ROMA - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, 5. Türk-İtalyan Forumu nedeniyle bulunduğu Roma'da, İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini'yle düzenlediği ortak basın toplantısında, AB Komisyonu'nun bugün açıkladığı İlerleme Raporu'nun yanı sıra ABD'deki seçim sonucuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
     Babacan, Türk-İtalya Forumu'nun yapıldığı Cipolla Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısında kendisine yöneltilen bir soru üzerine, İlerleme Raporu'nun nihai şeklini henüz okumadığını belirterek, "İlerleme Raporu'nu detaylı biçimde inceleyeceğiz. Ancak taslaklardan hareketle raporu dengeli buluyoruz. Tabii katılmadığımız unsurlar da var" dedi.
     Babacan, ABD'de Barack Obama'nın zaferiyle sonuçlanan başkanlık seçimleriyle ilgili olarak ise "ABD ve dünya için bugün önemli bir tarih. Bu seçimler önemli bir seçimdi. Temennimiz, ABD'nin bu seçimlerin ardından, dünyada barış, istikrar ve güvenliğe çok daha yoğun katkılar sağlamasıdır" diye konuştu.
     Babacan, ABD'deki seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde ise Obama döneminde ikili ilişkilerin daha da gelişeceğini umut ettiğini ifade ederek, "ABD-Türkiye ilişkilerindeki ivmenin, Obama döneminde daha da artmasını bekliyorum" dedi.
     Dışişleri Bakanı Ali Babacan, yeni yönetimle seçimler öncesinde temaslarda bulunduğunu da anımsatarak, "Ben Sayın Obama'nın yakın danışman ekibiyle haziran ayında Washington'da buluşmuştum. Dış politika danışmanlarıyla uzun sohbetlerimiz oldu. Yine arkadaşlarımız da son birkaç ay içerisindeki Washington ziyaretlerinde görüşmeler yaptılar. Kuşkusuz yeni dönemde de pek çok dış politika alanında kendileriyle yakın istişare içerisinde olacağız" diye konuştu.

BABACAN: REFORMLAR DEVAM EDECEK

     Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Roma'da düzenlenen 5. Türk-İtalyan Forumu'nda yaptığı konuşmalarda ikili ilişkilerin gelişmesine dikkati çekerlerken, iki bakanın ortak basın toplantısına ise AB Komisyonu'nun bugün yayımladığı İlerleme Raporu ile ABD seçimleri damgasını vurdu.
     Babacan, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği hedefleyen süreçte reformları sürdürmeye devam edeceğine değinerek, "Türkiye olarak bizler reformları AB istiyor diye değil, halkımızın yararına olduğu için yapıyoruz. Türkiye, AB'ye tam üyeliği hedefliyor. Reformlar devam edecek" dedi.
     Frattini ise Türkiye'nin bölgede önemli bir stratejik ülke olduğuna işaret ederek, "İtalya, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemeye devam edecek. Türkiye'nin üyeliği bir sorun değil, Avrupa'yı güçlendirecek çözümün de bir parçasıdır" diye konuştu.
     Babacan, İlerleme Raporu'nun detaylı biçimde incelenmesinin ardından her yıl olduğu gibi rapora ilişkin Türkiye'nin cevabının gelecek haftalarda AB'ye sunulacağına değinirken, Frattini, Türk kamuoyunda AB konusundaki heyecanın canlı tutulması gerektiğine işaret ederek, "Türkiye'nin üyeliği sadece Türklerin değil, Avrupa Birliği'nin çıkarları açısından da önemli" dedi.
     ABD başkanlık seçimlerini Barack Obama'nın kazanmasını ise Babacan, "ABD ve dünya açısından önemli bir tarih" diye nitelerken Frattini ise "ABD'nin yeni başkanı Obama, Avrupa ve İtalya'nın en önemli müttefiki olacaktır" diye konuştu.
     Türkiye-İtalya ilişkilerinin her alanda gelişmekte olduğuna dikkati çeken iki bakan, iki ülkenin 12 Kasım 2008'de İzmir'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Silvio Berlusconi'nin de katılacağı hükümetlerarası konferans düzenlenmesini kararlaştırmasını da ilişkilerdeki gelişmenin somut bir göstergesi olarak yorumladılar.

BABACAN: REFORMLAR İÇİN ANAYASAL DEĞİŞİKLİKLER DE LAZIM

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği hedeflediği süreçte atılması gereken yeni adımlarla ilgili olarak, "Türkiye'de reformları sadece yasaları değiştirerek yapamayız. Mutlaka anayasal değişikler de lazım" dedi.
     Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'a gitmek üzere İtalya'nın başkenti Roma'dan ayrılmadan önce AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Babacan, "Anayasa Mahkemesi'nin son dönemlerde aldığı bazı kararlarla TBMM'nin yasama yetkisini kullanmasının iyice güçleştiğine" değinen soru üzerine, "Türkiye'deki güçler dağılımında yasama, yargı ve yürütme arasında sistemik hatalar var. Kuşkusuz bunlar zaman içerisinde ele alınacak. Bunlara er geç çözüm üretilecek" diye konuştu.
     Bakan Babacan, "yeni anayasa hazırlığının tümüyle bir kenara bırakılıp bırakılmadığına" ilişkin soru üzerine ise şunları söyledi:
     "Yeni bir anayasa tabiri yerine, kapsamlı bir anayasa değişikliği demenin daha uygun olduğunu düşünüyorum. Bizim internette de yayımladığımız ulusal programımızda bu konular zaten var. O programdaki yargı reformu stratejisinin detayına bakarsanız, pek çok anayasal düzenleme zaten öngörülüyor. Ancak Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararlar ve konuya bakışı, bizi sizin dediğiniz türden bir tabloyla karşı karşıya bırakıyor. Bu tabloya göre TBMM'nin anayasayı hiçbir zaman tam olarak ele alma, tam olarak değiştirme gücü yokmuş gibi görünüyor. Zira, Anayasa Mahkemesi yapılan anayasa değişikliklerini dahi iptal edebiliyor. Bunları kısmen ya da tamamen yok sayabiliyor. Zaten Avrupa Birliği de bu açıdan bir sistem hatası olduğuna işaret ediyor."
     Babacan, son cumhurbaşkanı seçimi süreci, parti kapatma davası gibi konuların da Türkiye'de yasama, yargı ve yürütme arasındaki güçler dağılımındaki sistemik hataları dışa vurduğuna değinerek, "Ben, Türkiye'de olup bitenlere dışardan bir gözle bakmanın da önemli olduğunu düşünüyorum. Bugün açıklanan İlerleme Raporu'nun niteliği de budur. Müzakere sürecini de İlerleme Raporu'nu da ülkemizi daha yüksek standartlara kavuşturmak için kullanmakta yarar var. Durmak yok, hep beraber yola devam" diye konuştu.



Bu haber 432 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,171 µs