En Sıcak Konular

AB TÜRKİYE İLERLEME RAPORU'NU YAYIMLADI

5 Kasım 2008 17:16 tsi
AB TÜRKİYE İLERLEME RAPORU'NU YAYIMLADI Türkiye İlerleme Raporu'nu yayımlayan AB Komisyonu,demokrasi ve insan haklarını güçlendirecek reformların yapılması çağrısında bulundu.

BRÜKSEL - Türkiye İlerleme Raporu'nu yayımlayan AB Komisyonu, sivil anayasa çalışmalarının sonuç vermemesini eleştirerek demokrasi ve insan haklarını güçlendirecek reformların yapılması çağrısında bulundu.
     AB üyelik süreci kapsamında Türkiye'nin son bir yılını değerlendiren İlerleme Raporu'nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "uzlaştırıcı tutumu, hükümetle iyi çalışması, AB ile ilgili reformların hızlandırılması çağrıları, dışı politikadaki aktif rolü" nedeniyle övülürken, "Silahlı kuvvetlerin resmi ve gayrı resmi kanalları kullanarak önemli siyasi etki icra ettiği" tespiti yapılıyor. Bu kapsamda, üst düzey komutanların "Kıbrıs, Güneydoğu, laiklik ve siyasi partiler gibi yetkilerini aşan iç ve dış politika konularında görüş bildirdiği" ifade ediliyor.
     Türk basınında, "toplumda ?hassas? olarak algılanan konular dahil geniş bir alanda açık tartışma devam ediyor" denilen AB raporunda "Üst düzey yetkililer, özellikle yolsuzluk iddialarıyla ve terörle mücadeleyle ilgili haberlerin ardından basını şiddetle eleştiren açıklamalar yaptı" tespiti yapılıyor.
     Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinde yapılan değişikliğin "bazı olumlu sonuçlar doğurduğu" belirtilen İlerleme Raporu'nda, "metnin büyük ölçüde korunduğu, dava açılmasında Adalet Bakanına tanınan yetkiyle siyasallaşma ihtimaline kapı aralandığı" eleştirisi yapılıyor.
     Güvenlik güçlerinin, örnek verilerek "orantısız güç kullanmak veya şiddete başvurmakla" suçlandığı AB raporunda, "yargının tarafsızlığıyla ilgili endişelerin sürdüğü" belirtiliyor.
     Hükümetin, yolsuzlukla mücadele konusunda "kapsamlı bir strateji hazırlamamakla" eleştirildiği raporda, Türkiye'de yolsuzluğun "yaygınlığını koruduğu" tespiti yapılıyor.
     Raporda, "Türkiye'nin Kıbrıs sorununa BM gözetiminde kapsamlı çözüm bulunması taahhüdüne bağlılığını koruduğu, Eylül ayında adada 2 toplum liderleri arasında başlayan kapsamlı müzakereleri memnuniyetle karşıladığı" bilgisiyle "Türkiye'nin (Kıbrıs'ta) kapsamlı çözüm konusundaki iyimser havaya somut adımlarla katkı sağlaması" talep ediliyor.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞININ AB KOMİSYONU'NUN İLERLEME RAPORU AÇIKLAMASI

ANKARA - Türkiye, AB Komisyonu'nun İlerleme Raporu'nda yer verilen ve olumsuz olarak değerlendirilebilecek hususların, "amacı üzerinde durulması gereken ve çalışmaların odaklanması beklenen alanların tespiti olarak yorumlanması gerektiğini" belirterek, Genişleme Stratejisi'nde, Türkiye'nin üyeliğinin AB açısından arzettiği stratejik öneme yapılan atıfların ise memnuniyet verici olduğunu bildirdi.
     Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Komisyon tarafından 1998 yılından beri Türkiye için düzenli olarak hazırlanan İlerleme Raporu'nun 11'incisi ve ileriye yönelik beklentiler içeren Genişleme Strateji belgesinin bugün yayımlandığı hatırlatıldı.
     AB Komisyonu'nun her yıl bütün aday veya müzakere eden ülkeler için benzer raporlar hazırladığının belirtildiği açıklamada, raporun onaylanan mevzuat ve uygulanan önlemleri içerdiği, hazırlıkları sürdürülen mevzuat çalışmalarını ise dikkate almadığı bildirildi.
     "Raporda eksiklik veya düzeltilmesi gereken hususlara yer verilmesi esasen Komisyonun ilerleme raporlarıyla ilgili görevlendirmesinin bir parçasıdır" denilen açıklamada, bu çerçevede mevzuat ve uygulama alanında gözlemlenen eksikliklerin, Türkiye'nin tam üyelik aşamasına kadar hazırlanacak olan raporlarda yer alabileceği kaydedildi.
     Bakanlık, bu yılki ilerleme raporunun yapısının geçen yıllardaki raporların aynısı olduğuna işaret ederek, raporda her yıl olduğu gibi daha fazla ilerleme kaydedilmesi beklenen alanların vurgulandığı, beklentiler karşılanmadığı takdirde de bir önceki raporda mevcut hususların müteakip raporda da aynen yer alabildiği anımsatıldı.
     Açıklamada daha sonra şunlar kaydedildi:
     "Raporda yer verilen ve olumsuz olarak değerlendirilebilecek hususlar, amacı üzerinde durulması gereken ve çalışmaların odaklanması beklenen alanların tespiti olarak yorumlanmalıdır. Rapordaki görüşlere katılmadığımız alanlarda mutad olduğu üzere Komisyona görüş ve düzeltmelerimiz iletilecektir."



Bu haber 405 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,486 µs