En Sıcak Konular

EKONOMİ KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI

3 Kasım 2008 20:55 tsi
EKONOMİ KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK),Başbakanlık Yeni Binada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.

ANKARA - Başbakanlık Yeni Binada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan kurula, Devlet Bakanları ve Başbakan Yardımcıları Nazım Ekren, Hayati Yazıcı, Devlet Bakanları Kürşad Tüzmen, Nimet Çubukçu, Mehmet Şimşek, Murat Başesgioğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker katıldı.
     Başbakan Erdoğan'ın saat 15.30'da ayrıldığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı, yaklaşık 7,5 saat sürdü.
     Hak-İş, Türk-İş, KESK, Memur-Sen, Kamu-Sen, TİSK, TZOB, TESK, Toplum Gönüllüleri Vakfı ile KAGİDER temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, sendikalarla sivil toplum kuruluşları, küresel ekonomik krizin Türkiye'yi olası etkilerini azaltmak amacıyla hazırladıkları raporları sundu.

ERDOĞAN: PETROL FİYATLARININ DÜŞMESİ MART'TA KENDİNİ GÖSTERECEK

     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, doğalgaza yapılan zammın, daha önce petrol fiyatlarındaki artışın yansıması olduğunu belirterek, şu andaki petrol fiyatlarındaki düşüşün ise doğalgazda gelecek yıl Mart ayında kendisini göstereceğini söyledi.
     Terörle mücadele konusunda vatandaşlara sabır tavsiye eden Başbakan Erdoğan, ''Fakat tabii bu sabır nereye kadar olacak. Bunun da endişesi içerisindeyim. Eğer siz vatandaşın mağazasının camlarını indirirseniz, vatandaşın hayatına kast ederseniz, hayatına kast ettiğiniz vatandaş kalkıpta eğer elinde böyle bir tedbiri böyle bir imkanı varsa, o da kendini savunma yoluna gidecektir'' dedi.
     Başbakan Erdoğan ve Lübnan Başkanı Sinyora, başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler ve gazetecilerin sorularını yanıtladılar.
     ''Doğalgaza yapılan son zam'' konusundaki bir soruyu yanıtlayan Erdoğan, şunları kaydetti:
     ''İşin aslı şu; evet bizler bizden önceki yönetimlerin düştüğü duruma düşmek istiyorsak tamam, 'Seçim sathı mahalline girdik, devletin kasasından biz ödemeleri yapalım' dersek aynı faturaları bu defa halkımıza farklı noktadan ödetme durumuna düşeriz. 5 yıl elektriğe hiçbir zam olmamıştır. Niye? Belli bir istikrar vardı. Ve bizim fazla olan kullanılamayan doğalgazı o dönemlerde kullanılması icabı vardı. Böyle bir zamma gidilmesi gereği olmadı. Bizim doğalgaz çevrim santralları yüzde 52 enerjimizi sağlıyor. Tabi bu bizim elektrik fiyatlarımızı artırıyor. Ama o dönemde henüz illerimizde doğalgaz ihtiyacımız bu denli değildi. 9 ilde kullanılıyordu şimdi 60 ili yakaladık. Dolayısıyla bir taraftan elektrik santrali olarak doğalgaz çevrim santrallerini kullanıyoruz, elektrik elde ediyoruz, bir taraftan şehirlerin doğalgaz ihtiyacını karşılamaya gayret ediyoruz. Tabi yeni yeni doğalgaz tedarik merkezleri araştırdık. Ve dünyada artan petrol fiyatları sebebiyle de Rusya ve İran'la bizden önceki dönemde yapılmış anlaşma gereğince, Rusya'da doğalgaz fiyatlarına bu artan fiyatlar 6 ay sonra intikal ediyor. İran'da ise 9 ay sonra...
     Böyle bir durum söz konusu ve bunlar şu anda aslında petrol fiyatlarının yüksek olduğu dönemin şu anda doğalgaz fiyatlarına yansımasıdır. Ama bu Mart gibi o dönemlerde tekrar şimdiki düşüş sebebiyle fiyatların düşeceğini gösteriyor.''
     Bunları ilgili arkadaşlarıyla görüştüğünü ifade eden Başbakan Erdoğan, bu artışların petrol fiyatlarındaki önceki artışların yansıması olduğunu kaydetti. Erdoğan, ''Yoksa petrol fiyatlarındaki döviz, kur meselesi değildir'' diye konuştu.
     Zammın, petrol fiyatlarındaki artışın 9 ya da 6 ay sonra doğalgaz fiyatlarına yansımasından kaynaklandığını yineleyen Erdoğan, şöyle devam etti:
     ''Bunu lütfen doğru anlayalım. Mesela yine bir TV kanalında, 'Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin borcu sebebiyle Botaş bu zammı yaptı' deniliyor. Hiç yakından uzaktan alakası yok. Tam tersi Büyükşehir Belediyesi'nin bu borcu Hazineyedir. Tam tersi Büyükşehir Belediyesi bu borcu ödemiyorsa bunu hazine ödüyordur ama hazinede bunu Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin hak edişlerinden ya da tahakkuk ettiği paradan tahsil edecektir. Bu hazinenin ayrı bir sorunudur, Botaş'la alakalı bir konu değildir. Bunu da özellikle halkıma duyurmak istiyorum. Ama bu zammı yapamayacak olsaydık bunun faturası diğer alanlarda çıkacaktı. Biz böyle bir faturayı da hele hele böyle bir finansal krizin yaşandığı dönemde ne ülkemize ne de halkımıza yaşatma hakkını kendimizde bulamıyoruz. Burada hep beraber samimi olarak tavrımızı koyacağız ve bu dönemi de bu şekilde atlatacağız. Şu anda petrol fiyatlarının düşmesi Mart'ta doğalgazda kendini gösterecektir. Bunu da özel olarak söylüyorum.''
     Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, ''Geçmişte ülkede çeşitli çatışma ortamları yaşandı. Dünde İstanbul'da bir vatandaş PKK sempatizanı gruba pompalı tüfekle kendince müdahale etti. Bu konuda vatandaşlara ne tavsiye ediyorsunuz?'' sorusuna şu karşılığı verdi:
     ''Vatandaşlarıma özellikle sabır tavsiye ediyorum. Fakat tabi bu sabır nereye kadar olacak. Bunun da endişesi içerisindeyim. Eğer siz vatandaşın mağazasının camlarını indirirseniz, vatandaşın hayatına kast ederseniz hayatına kast ettiğiniz vatandaş kalkıpda eğer elinde böyle bir tedbiri böyle bir imkanı varsa, o da kendini savunma yoluna gidecektir. Yani bu tür yollara bu bir sevktir. Düşünün şimdi size diyorlar ki 'Şu meydanı ben sana vermem' izin istiyorsun. Miting mi yapacaksın kardeşim. Miting yapılacak meydanlar belli. Gidersin bu meydanda demokratik hakkını kullanırsın, mitingini yaparsın. Ama 'Hayır ben istediğim meydanda yaparım' dersen kusura bakmayın istediğin yerde yapamazsın. Şimdi düşünün çocukları kullanıyorlar. 6-7 yaşında, 10-11 yaşında çocuklar, 15 yaşında gençler. Ve bu gençler geliyorlar düşünün benim semtim Beyoğlu, orada Dolapdere'den Taksim'e çıkan o dar yollarda lastikler yakıldı. Orada bu halkın yaşadıklarını düşünün. Evlerinden kaçışanları gördüm ben, bu olacak iş mi Allah aşkına. Bunun insanlıkla ne alakası var? Bunun demokrasi mücadelesiyle ne alakası var? Bunun özgürlük mücadelesiyle ne alakası var? Bu terörün tam manasıyla mahalle aralarına girmek suretiyle, halkı tahrik, halkı bu noktada ne yazık ki böyle bir çalışmanın içerisine sokmaktan başka bir yol değil, iyi bir yol değildir.''

EKK'DA SOSYAL TARAFLARIN GÖRÜŞLERİ ALINDI

     Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısında dünyada yaşanan finansal ve ekonomik krizin gelişimi, Türkiye'ye olası yansımaları ve bu yansımaların etkisinin azaltılması için sosyal tarafların görüşlerinin alındığı bildirildi.
     Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, dünyada yaşanan finansal krizin Türkiye'ye muhtemel etkileri konusunda, sendikalar, ziraat odaları birliği, Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, kadınlar, gençler ve tüketicilere yönelik sivil toplum kuruluşları, ilgili bakanlar ve kamu yetkililerinin katıldığı toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık ettiği belirtildi.
     Açıklamada, ''Toplantıda güven ve istikrar ortamının korunmasının önemini artıran, dünyada yaşanan finansal ve ekonomik krizin gelişimi, Türkiye?ye olası yansımaları ve bu yansımaların etkisinin azaltılması için sosyal tarafların görüşleri alınmıştır. Gündeme getirilen görüşlere yönelik, toplantıya katılan ilgili bakanlar tarafından değerlendirmeler yapılmıştır'' denildi.



Bu haber 470 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,260 µs