En Sıcak Konular

''ERGENEKON'' DAVASINDA SANIK VE AVUKATLARIN TALEPLERİ DİNLENİLDİ

3 Kasım 2008 19:44 tsi
''ERGENEKON'' DAVASINDA SANIK VE AVUKATLARIN TALEPLERİ DİNLENİLDİ ''Ergenekon'' davasının 7'nci duruşmasının öğleden sonraki oturumunda, iddianamenin okunmasına ara verildikten sonra, sanık ve avukatların talepleri dinlenildi.

İSTANBUL - ''Ergenekon'' davasının 7'nci duruşmasının öğleden sonraki oturumunda, iddianamenin okunmasına ara verildikten sonra, sanık ve avukatların talepleri dinlenildi.
     Duruşmanın öğleden sonraki bölümüne, hastaneden geldiği belirtilen tutuklu sanık Hayrettin Ertekin de katıldı.
     İddianamenin okunması sırasında söz alan avukat Kadir Kartal, iddianamenin 516. sayfasına kadar okunmasının yeterli olduğunu söyledi.
     Kartal, iddianamenin geri kalanının tekrar olduğunu ileri sürerek, bundan sonrasının okunmamasını istedi.
     Tutuklu sanık Oktay Yıldırım'ın avukatı Murat İnan da iddianame okunurken müvekkiliyle ilgili 530. sayfanın atlandığını dile getirerek, bu bölümün okunmasını talep etti. Bunun üzerine bu sayfa Cumhuriyet Savcısı tarafından okundu.
     Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın'ın iddianameyi dönüşümlü okumasına, saat 15.55'te ara verildi. Daha sonra mahkeme heyetince sanıklar ve avukatların dinlenilmesine başlandı.
     Duruşmada söz alan, Veli Küçük'ün avukatı ve kızı Zeynep Küçük, bugüne kadar, daha önceden yazılı yaptıkları talepleri duruşmalarda sözlü dile getirmediğini söyledi.
     Ayrıca sözlü talepte bulunmanın, müvekkiline, diğer sanıklara veya mahkemeye bir fayda sağlamayacağını düşündüğü için bu şekilde davrandıklarını anlatan avukat Küçük, müvekkiliyle ilgili soruşturmada başından beri gündem yaratılmaya çalışıldığını ve dezenformasyon yapıldığını, buna izin vermemek için de sözlü talepte bulunmadıklarını ifade etti.
     Zeynep Küçük, bu düşüncelerinde haklı olduklarını gördüklerini, geçen duruşmadaki bir taleplerinin bazı medya kuruluşlarında yanlış ve çarpıtılarak yer aldığını savunarak, müvekkili hakkında yıllardır sistemli bir şekilde dezenformasyon yapıldığını, soruşturmayı yürütenlerin de bunun etkisi altında kaldığını ileri sürdü.
     Avukat Küçük, ''70 ayrı dedikodu ürünü ithamın iddianamenin içine taşındığını tespit ettik. Tahliye istemememiz bile yanlış yorumlanmıştır. Yazılı tahliye talebini sözlü olarak yenileme gereği duymamıştık. İddiaların tamamı asılsızdır. İddianamede somut, inandırıcı, hukuki hiçbir delil bulunmamaktadır. Bu durumda müvekkilimin, değil aylarca, günlerce, bir saat bile tutuklu kalmasını sağlayacak haklı bir gerekçe yoktur'' diye konuştu. 

MAHKEME, TUNCAY GÜNEY'İN KONUMUNUN SORULMASINA KARAR VERDİ

     İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki duruşma salonunda görülen davanın bugünkü duruşması sona erdi.
     Mahkeme, duruşmayı yarın saat 09.30'a erteledi.
     Mahkeme Heyeti ayrıca, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan, Tuncay Güney'in konumunun sorulmasına karar verdi. 

PERİNÇEK: TUNCAY GÜNEY, KANADA'DAN GETİRİLSİN

    ''Ergenekon'' davasının bugün görülen 7. duruşmasında Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından iddianamenin 141 sayfası okunarak, 584. sayfaya gelindi.
     Duruşmada iddianamenin okunmasına ara verildikten sonra sanıkların ve avukatların talepleri alındı.
     Söz alan Doğu Perinçek, iddianamede ''şüpheli'' olarak anılan Tuncay Güney'in Kanada'dan getirtilerek mahkemede dinlenilmesini talep ettiğini bildirdi.
     Perinçek, ''Tuncay Güney, örgüt iddiasının tek kanıtıdır. Bu davanın temelini oluşturmaktadır. 3 genelkurmay başkanı, 2 jandarma komutanını, 'Ergenekon Terör Örgütü' üyesi olmakla suçlamaktadır. Çok büyük iddiaları bulunmakta. Dolayısıyla da mahkemede dinlenmesi gereklidir'' şeklinde konuştu.
     Mahkemenin daha önceki duruşmada Tuncay Güney'in katıldığı programların yayın kasetlerinin istediğini hatırlatan Perinçek, ''Güney'in buraya getirtilmesi konusunda savcılığın işlem yapması gerek. 'Mülakat' diye bir delil olmaz. Mülakatı gazeteciler yapar. Benim bildiğim savcılar ifade alırlar. Savcıların yerine gazeteciler, gazetecilerin yerine savcılar geçmiştir. Hukuken son derece acayip bir durum içerisindeyiz'' dedi.
     Perinçek, Güney'in geçtiğimiz Aralık Ocak ve Şubat aylarında Türkiye'ye getirildiğini öne sürerek, ''Güney arkadaşı olan gazeteci Nevzat Yılmaz tarafından görülmüştür. Güney, soruşturma aşamasında kendi ismi ile olmayan bir pasaport ile yasa dışı yollardan getirilmiş ve polisle ortak çalışmıştır. Bu bana ifademi alan polisler tarafından da emniyette söylenmişti'' açıklamasında bulundu.
     Doğu Perinçek, o sırada bu durumun gizleneceğini bilmediğinden, son derece normal karşıladığını, ancak çalışmaların hukuki bir tutanağa geçirilmediğini de söyledi.
     Tuncay Güney ile yapılan mülakatın bazı bölümlerinin soruşturma dosyasından çıkartıldığını, Güney'in de kendisine sorulması üzerine ifadelerinin eksik olduğunu anlattığını öne süren Perinçek ''Türkiye makaraya sarılıyor. CIA ile çalışan Güney'in beyanları deli saçmaları değil. Bunların amaçları var. Bu davanın gerçek savcısı Erdoğan'dır. Arkasında Amerika olduğunun ortaya çıkması için Tuncay Güney getirilsin'' dedi.
     Tutuklu sanık Kemal Kerinçsiz de Perinçek'in Güney konusundaki beyanlarına katıldığını belirtti.
     Güney'in dosyadaki konumunun ya da aranıp aranmadığının belli olmadığına işaret eden Kerinçsiz, savcılıktan Tuncay Güney hakkında ne işlem yapıldığının, şüphelilik durumunun sürüp sürmediğinin, neden dava açılmadığının sorulmasını istedi.
     Sanık ve avukatlarının beyanlarının ardından söz alan Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, Tuncay Güney hakkında da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca devam eden bir soruşturma olduğunu, Güney'in bu soruşturmada ''firari şüpheli'' olarak yer aldığını belirterek, Güney'in dinlenilmesi yönündeki taleplerin değerlendirilmesini mahkemeye bıraktıklarını söyledi.

 TUNCAY GÜNEY HAKKINDA GELECEK CELSE KARAR VERİLECEK

      ''Ergenekon'' davasının görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Tuncay Güney'in konumunun İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına sorulmasına karar verdi.
     Silivri Cezaevi Yerleşkesi'nde görülen Ergenekon Davası'nda verilen aranın ardından, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Köksal Şengün, alınan kararları okudu.
     Şengün, beyanlarda ve dosyada sık sık ismi geçen Tuncay Güney'in konumunun İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına sorulmasına, Güney'in dinlenilip dinlenilmeyeceğine ve dinlenilme şekli konusunun gelecek celse düşünülmesine karar verildiğini ifade etti.
     Tutuklu sanık Mehmet Zekeriya Öztürk'ün doktor raporu ile belirlenen yatak istirahatini gerektirir durumu olduğunu belirten Heyet Başkanı Şengün, bu durum dikkate alındığında sanığın bu aşamada duruşma salonuna getirilmemesine, konu ile ilgili ayrıntılı hekim raporu tanzimi için cezaevi müdürlüğüne yazı yazılmasına karar verildiğini bildirdi.
     Mahkeme Heyeti Başkanı Şengün, cezaevi idaresi tarafından olanak sağlandığı anlaşıldığından, tutuklu sanık Hayrettin Ertekin'e iddianamenin CD ortamında verilerek gerekli incelemeleri yapması konusunda cezaevine yazı yazılmasına karar verildiğini, başka suçtan tutuklu Semih Tufan Gülaltay ile hükümlü Sedat Peker'in duruşmada hazır edilmeleri için yazı yazılmasına hükmedildiğini açıkladı.
     Tutuklu sanıkların tutukluluk durumlarının devamına karar verildiğini belirten Şengün, duruşmanın yarın sabah 09.30'a ertelendiğini kaydetti.



Bu haber 421 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,713 µs