En Sıcak Konular

EKİM AYI KÜRESEL BORSALAR İÇİN KÖTÜ BİR AY OLDU

1 Kasım 2008 12:12 tsi
EKİM AYI KÜRESEL BORSALAR İÇİN KÖTÜ BİR AY OLDU Küresel finansal krizin etkisinin en fazla hissedildiği Ekim ayı borsalar için kötü bir ay oldu.

NEW YORK - Küresel finansal krizin etkisinin en fazla hissedildiği Ekim ayı borsalar için kötü bir ay oldu.
     ABD'de neredeyse bütün borsaları temsil eden ''Dow Jones Wilshire 5000 Bileşik Endeksi''ne göre, hisselerin değeri bir ayda 2,5 trilyon dolar eridi. Endeks ekim ayında yüzde 17,7 değer kaybetti ve bu yüzde 23 değer kaybettiği Ekim 1974'ten bu yana en kötü ay oldu.
     Ekim ayında son 20 yıldan fazla bir süredir görülmeyen biçimde piyasalara hakim olan korku nedeniyle orta sınıf yatırımcılardan dolar milyarderi hedge fonlara (yüksek riskli fonlar) kadar herkes satışa geçti.
     Ekim ayı küresel kredi krizinin, zaten sıkıntıdaki Wall Street kurumlarını zorlamaya, bankaların borç verme ve tüketicilerin kredi alma pozisyonlarına, emeklilik fonları ve borsalara zarar vermeye başladığı bir ay oldu.
     Krizin etkisi dalga dalga dünya ekonomisinin geri kalan kısmına yayılmaya ve Londra'dan Singapur'a bütün borsaları etkilemeye başladı.
     Bu ayın ilk sekiz gününde New York Borsası'nda Dow Jones Endeksi 2,400 puan kaybederken, endeksin aylık kaybı yüzde 14 oldu. Ekim ayında gelişmiş 23 ülke borsasının durumunu gösteren MSCI Dünya Endeksi yüzde 19 ve gelişmekte olan ekonomilerin borsa kayıpları ise yüzde 29 oldu.
     Ekim ayındaki kayıpların tohumları eylül ayında atıldı. Yatırımcılar, konut fiyatlarının çökmesinin sonuçlarının ekonominin her tarafını etkilemesi nedeniyle zaten finansal görünümün kötüleşmesinden endişeleniyordu.
     Asıl kötü haber 14 Eylül pazar günü, yoğun geçen görüşmelerin ardından hükümetin yatırım bankası Lehman Brothers'ın kurtarılmasını reddetmesiyle geldi. Lehman Brothers'ın pazartesi günü iflas ettiğini açıklamasına borsalar sert düşüşle tepki verdi.
     Lehman Brothers, daha önce mart ayında JPMorgan'a çok ucuza satılan Bear Stearn'stan sonra batan ikinci büyük yatırım bankası oldu.
     ABD hükümeti durumun daha da kötüye gitmesi üzerine 700 miyar dolarlık kurtarma paketi hazırladı. Ancak Kongre'nin 29 Eylülde paketi reddetmesi Dow Jones Endeksi'ni 777 puan düşürdü.
     Kongre kurtarma paketine 3 Ekimde onay verdi. Ancak o zamana kadar dünya ekonomisinin durgunluğa gireceği endişeleri baş göstermeye ve yatırım fonları, emeklilik fonları, hedge fonları ile bireylerin borsadan kaçışları başladı.
     New York Borsası'nda 1 Ekimde 10.882,52 puan olan Dow Jones Endeksi 10 Ekimde 7.882,52 puana geriledi.
     Ancak bu ayın son haftasını borsada endeksler yükselişle kapattı. Dow Jones Endeksi son haftada yüzde 11,3, Standart and Poor's Endeksi yüzde 10,5 ve Nasdaq Bileşik Endeksi de yüzde 10,9 arttı.

Bu haber 475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,230 µs