En Sıcak Konular

BAYKAL: BAŞBAKAN BÜTÜN CAKASINA RAĞMEN IMF İLE ANLAŞMA ARAYIŞI İÇİNDE

31 Ekim 2008 15:49 tsi
BAYKAL: BAŞBAKAN BÜTÜN CAKASINA RAĞMEN IMF İLE ANLAŞMA ARAYIŞI İÇİNDE Baykal, hükümetin küresel ekonomik krize yönelik gerekli önlemleri alma ve işbirlikleri geliştirme konusunda geç kaldığını savunarak, ''Başbakan'ın, bütün cakasına rağmen IMF ile tıpış tıpış bir anlaşma arayışı içine girmekte olduğu görülüyor'' dedi.

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümetin küresel ekonomik krize yönelik gerekli önlemleri alma ve işbirlikleri geliştirme konusunda geç kaldığını savunarak, ''Başbakan'ın, bütün cakasına rağmen IMF ile tıpış tıpış bir anlaşma arayışı içine girmekte olduğu görülüyor'' dedi.
     CHP Parti Meclisi, Genel Başkan Deniz Baykal başkanlığında düzenlediği basın toplantısındaki konuşmasında küresel ekonomik krize değinerek, bu konudaki hükümete yönelik uyarılarını sürdürdüklerini kaydetti.
     Baykal, hükümetin IMF konusunda da ''tam bir çelişki içinde'' olduğunu ileri sürerek, hükümetin yaklaşan krize rağmen işbirliği geliştirmede geciktiğini savundu.
     ''Bu konuda da Başbakan'ın yaklaşımı gerçekten ibret vericidir'' diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Ümük sıkma terminolojisiyle konuyu ele almaya çalışıyor. Ama bir yandan da IMF ile ciddi bir anlaşma zorunluluğunun etkisinde oldukları görülüyor. Türkiye IMF ile bir anlaşma yapmak durumunda kalırsa bu anlaşmanın geç yapılmış olmasından dolayı Türkiye ciddi bir kayba uğrayacaktır. Bu hükümetin siyasi sorumsuzluğunun bir bedeli olarak bu kendini gösterecektir. IMF karşısında hükümetin tavrı, seçim öncesinde, seçime yönelik olarak siyasi harcama şansını kısıtlayabileceği ihtimali dolayısıyla bu konuda bir esneklik arayışına yönelik bir müzakere ihtiyacı içinde. Öyle gözüküyor. Yoksa Türk ekonomisinin gerçek sorunlarının çözümünü sağlayacak kaynakları ortaya koymaya yönelik bir çalışma içinde olduğunu söylemek olanağı yoktur. IMF konusunda bu dalgalanma kendisini gösteriyor.
     Başbakan'ın, bütün cakasına rağmen IMF ile tıpış tıpış bir anlaşma arayışı içine girmekte olduğu görülüyor. Bunun kaçınılmaz olduğu artık ortaya çıkmıştır. Kabadayılıkla kriz mücadelesi gerçekleştirilmez. Başbakan bu dersi almaktadır, alacaktır ama Türkiye bunun ağır bedelini ödemekte oluyor.''
     Deniz Baykal, bankalardaki mevduata verilecek garanti konusunda da hükümetin aynı ''kafa karışıklığı'' içinde olduğunu savundu. Hükümetin 2 yıllık bir süre için mevduata tam garanti verme olanağını kendi üzerine aldığını ifade eden Baykal, ''Türkiye önlemleri geç alıyor, gecikerek alıyor ve yetersiz düzeyde alıyor. Geç tedavinin, yetersiz tedavinin amaca hizmet etmesi mümkün olmuyor'' dedi.
     Genelkurmay Başkanlığı'nın terör konusunda hükümete verdiği brifing sonrasında çıkan tartışmalara da değinen Baykal, ''Çok önemli konularda, o terör brifinginde neler söylendi? Söylendi mi, söylenmedi mi? Kamuoyunun bunu net bir şekilde algılamasına dahi imkan yok. Bu, terör konusunda birbiriyle farklı, birbiriyle çelişen arayışların bugün hükümetin kolu kanadı altında yürütülmekte olduğunun bir ifadesi'' dedi.
     Toplantıda neyin söylenip neyin söylenmediğinin belli olmadığını savunan Baykal, ''Türkiye terör konusunda bir noktaya mı yönlendirilmek isteniyor?'' diye sordu. Baykal, ''Yapılan resmi açıklamaların ötesinde Türkiye'nin bilinçli bir şekilde belli bir noktaya doğru yönlendirilmekte olduğu görülüyor. Bu dönem içinde de Türkiye terörle mücadele konusunda ciddi sorunlarla sıkıntılarla karşı karşıya bırakılıyor'' diye konuştu.
     Yolsuzluk konusunda da aynı manzaranın devam ettiğini ileri süren Baykal, Deniz Feneri Derneği ile ilgili Almanya'dan istenen dosyaların hala Türkiye'ye gelmemiş olmasına dikkati çekti. Siyasi iradenin yolsuzlukları idare etme anlayışı içinde olduğunu iddia eden Baykal, ''Türkiye'nin yolsuzluklarla ilgili temel konusu bugünkü iktidarın bizatihi kendisidir. İktidar yolsuzlukla mücadele anlayışı içinde değildir çünkü kendisi çok büyük ölçüde yolsuzluklarla bire bir ilişki içine girmiştir'' dedi.
     Bir gazetecinin, ismi CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayları arasında geçen Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilgili yolsuzluk iddialarına yönelik bir basın toplantısı yapacağını hatırlatması üzerine ''Kılıçdaroğlu yolsuzluklarla ilgili ciddi bir mücadele yürütüyor'' dedi. Bunun çok önemli bir hizmet, bir siyaset görevi olduğunu belirten Baykal, Kılıçdaroğlu'nun bunu makam ve mevki beklentisi içinde yapmadığını vurguladı. CHP'nin Ankara dışında belediye başkan adaylığı konusunda kesinleşmiş bir kararı olmadığını da ifade eden Baykal, İstanbul'u yeni bir belediyecilik anlayışı ile tanıştırmayı istediklerini söyledi.
     Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında 3 ayrı resepsiyon verilmesine ilişkin değerlendirmesi sorulan Baykal, şunları kaydetti:
     ''Artık Türkiye gerçek bir sevinç ve mutluluk içinde, inançla heyecanla coşkuyla paylaşarak, bütün kesimleriyle el ele vererek Cumhuriyet kutlaması yapabilir olmaktan çıkmaya başlamıştır. Çünkü cumhuriyet konusunda çok ciddi ve temel ayrışmaların ortaya çıkmaya başladığına tanık oluyoruz. Bugün özellikle iktidarda bulunan siyasi partinin bu konulara yaklaşımı toplumun çeşitli kesimlerinde tedirginlik, sıkıntı yaratıyor. Bunun sonucu olarak insanlar cumhuriyet sevgilerini, anlayışlarını, mutluluklarını iktidarın dışında ortaya koyma ihtiyacı hissediyorlar. Bu ihtiyaç maalesef yaygınlaşıyor. Çünkü cumhuriyetin özü ve kazanımlarıyla ilgili ihtilaf maalesef devam ediyor.''
     Baykal, DTP'nin TBMM'de dağıttığı kitapçık ve Diyarbakır'da gerçekleştirmeyi planladığı oturma eylemine ilişkin soruyu da yanıtlarken yaşananların bir sürpriz olmadığını belirtti. Baykal, siyasi bir projenin hayata geçirilmeye çalışıldığını savundu.


Bu haber 401 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,686 µs