En Sıcak Konular

YILMAZ: DÖVİZ KURU HAREKETLERİ ENFLASYON BEKLENTİLERİNİ ETKİLEYEBİLİR

31 Ekim 2008 13:40 tsi
YILMAZ: DÖVİZ KURU HAREKETLERİ ENFLASYON BEKLENTİLERİNİ ETKİLEYEBİLİR Merkez Bankası Başkanı;''Yakın dönemdeki döviz kuru hareketlerinin enflasyon beklentileri üzerinde etkilerinin olabileceğini hatırlatmakta fayda görüyorum'' dedi.

ANKARA - Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ''Yakın dönemdeki döviz kuru hareketlerinin enflasyon beklentileri üzerinde geçici etkilerinin olabileceğini hatırlatmakta fayda görüyorum'' dedi.
     Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Bankanın İdare Merkezinde düzenlediği basın toplantısında ''enflasyon raporu''nu açıkladı.
     Yılmaz, daha önce Nisan ve Temmuz aylarında yayınladıkları enflasyon raporları ve açık mektuplarda 2008 yılının sonunda hedefin belirgin olarak aşılmasının beklendiğini belirterek, bunun nedenlerini ayrıntılı olarak kamuoyu ile paylaştıklarını hatırlattı.
     Gıda ve enerji fiyatlarına ilişkin gelişmelerin 3. çeyrekte de enflasyonun temel belirleyicisi olmayı sürdürdürdüğünü belirten Yılmaz, Eylül ayından itibaren enerji ve diğer emtia fiyatlarında düşüş gözlenmesine rağmen bunun gecikmeli etkilerinin enflasyonu yüksek seviyelerde tutmaya devam ettiğini kaydetti. Yılmaz, bu çerçevede eylül ayı itibariyle yüzde 11,1 düzeyinde gerçekleşen yıllık enflasyonun yaklaşık 7 puanının gıda ve enerji fiyatlarının doğrudan etkilerinden kaynaklandığını anlattı.
     Yılın 3. çeyreğinde enflasyondaki düşüşü engelleyen temel unsurun ise enerji fiyatlarındaki gelişmeler olduğuna vurgu yapan Yılmaz, petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü düzeltmeye rağmen elektrik, doğal gaz ve katı yakıtlar gibi diğer enerji kalemlerindeki artışların sürdüğünü, bu doğrultuda 2. çeyreğin sonu itibariyle enerji fiyatlarının yıllık enflasyona katkısının 3,8 puana ulaştığını söyledi. Gıda fiyat artışlarının 3. çeyrekte de belirgin bir yavaşlama gösterdiğini belirten Yılmaz, olumlu hava koşuları ve tarımsal emtia fiyatlarındaki düşüşlerle gıda fiyatlarının yıllık artış oranının 2. çeyreğin sonunda yüzde 14 düzeyinden, 3. çeyrekte yüzde 11,1 seviyesine gerilediğini ifade etti.
     Öte yandan kira enflasyonunda geçtiğimiz yılın 2. çeyreğinden itibaren gözlenen yavaşlamanın sürdüğünü anımsatan Yılmaz, gıda enerji ve tütün ürünleri dışında kalan endeksin yıllık artış oranının son çeyrekte yüzde 6,4 den yüzde 7,3 düzeyine yükseldiğini söyledi.
     Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, şöyle devam etti:
     ''Bununla birlikte yakın dönemde döviz kurunda gözlenen hareketler sonrasında son çeyrekte söz konusu temel enflasyon göstergesinin yükselmeye devam edeceği tahmin edilmektedir. Yılın 3. çeyreğinde uluslararası emtia fiyatlarının yüksek seyri bütün dünyada enflasyon üzerinde baskı oluşturmaya devam etmiştir. Enflasyon hedeflemesi uygulayan gelişmekte olan ülkelerden biri hariç hepsinde enflasyon hedeflerinin belirgin olarak aşıldığı görülmektedir."
     Merkez Bankası olarak bu süreçte izledikleri politikalara da değinmek istediğini söyleyen Yılmaz, "Enflasyon beklentilerindeki bozulmayı durdurmak ve arz yönlü şokların genel fiyatlama davranışlarına yansımasını engellemek amacıyla Mayıs-Temmuz döneminde 150 baz puanlık sıkılaştırılmaya gidilmiştir. Enflasyon hedeflerindeki değişikliğin parasal sıkılaştırmayla birlikte uygulanması stratejisi enflasyon beklentilerini kontrol altına almakta başarılı olmuş, yılın 3. çeyreğinde enflasyon beklentilerinde iyileşme gözlenmiştir. Bununla beraber yakın dönemdeki döviz kuru hareketlerinin enflasyon beklentileri üzerinde geçici etkilerinin olabileceğini hatırlatmakta fayda görüyorum" dedi.
     2008 yılının 2. çeyreğinde özel tüketim ve yatırım harcamalarında belirgin bir yavaşlama olduğunun gözlendiğini belirten Yılmaz, ayrıca bu dönemde toplam kamu harcamalarının büyümeye katkısının negatif olduğunu kaydetti. Yılmaz, iç talepte ortaya çıkan yavaşlamaya paralel olarak mal ve hizmet ithalatının yavaşlaması, dış talebin gücünü koruması ve turizm gelirlerindeki artışın net ihracat kaleminin büyümeye katkısının pozitif olduğunu söyledi.
     Yılmaz, küresel finansal sistemdeki sorunlara ve bu sorunların küresel ekonomiye etkilerine dair endişelerin yoğunlaşmasının risk algılamalarındaki bozulmayı ileri boyutlara taşıdığını da belirterek, ''Bunun bir sonucu olarak gelişmekte olan ekonomilere sermaye akışı yavaşlamış, bu ülkelerin risk primlerindeki artış Türkiye'de dahil olmak üzere 3. çeyrekte devam etmiştir'' dedi.

YILMAZ: YIL SONUNDA ENFLASYONUN %11,1 OLMASI BEKLENİYOR

     Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2008 yılı sonunda enflasyonun yüzde 11,1 olarak gerçekleşmesinin beklendiğini bildirdi.
     Durmuş Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında ''enflasyon raporu''nda döviz kurundaki gelişmelerin enflasyon üzerinde oluşturduğu baskıların, gerek gıda ve enerji fiyatlarının olumlu seyri gerekse iç talepteki yavaşlamayla telafi edileceğinin öngörüldüğünü ve bu doğrultuda orta vadeli enflasyon tahminlerinde belirgin bir değişiklik yapılmadığını bildirdi.
     Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin para politikasının duruşunu değiştirmesine neden olabileceğine dikkati çeken Yılmaz, ''Özellikle belirsizliklerin yüksek boyutlara ulaştığı mevcut konjonktürde para politikasının esnekliğini korumasının gerektiğini vurgulamakta yarar görmekteyim'' dedi.
     Enflasyon tahminlerine değinen Yılmaz, birinci senaryoda gıda fiyat enflasyonunun baz senaryoya göre daha yüksek artışlar göstererek 2008, 2009 ve 2010 yıllarında sırasıyla yüzde 12,5, 10 ve 9 olarak gerçekleşeceği; petrol fiyatlarının ise 2008 yılının sonunda 110 ABD dolarına kadar yükseldikten sonra sabit seyredeceğinin varsayıldığını anlattı.
     Yılmaz, şöyle devam etti:
     ''İkinci senaryoda ise gıda fiyat enflasyonunun baz senaryoya göre daha düşük bir oranda artarak 2008, 2009 ve 2010 yıllarında sırasıyla yüzde 9,5, 5 ve 3 olarak gerçekleşeceği; petrol fiyatlarının ise 2008 yılının sonunda 50 ABD dolarına kadar indikten sonra sabit seyredeceği varsayılmaktadır.
     Önümüzdeki dönemde yukarı yönlü riskler gerçekleştiği takdirde, para politikası enflasyon hedeflerinden sapmayı en aza indirgemeyi amaçlayacaktır. Gıda ve enerji fiyatlarının beklenenden daha olumlu gelişmesi halinde ise enflasyonun hedeflerin altında kalmasına izin verilecektir.''

 MERKEZ BANKASI BAŞKANI YILMAZ'IN SORULARA VERDİĞİ CEVAPLAR

 Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, vatandaşların önümüzdeki dönemde tasarruflarını değerlendirirken, Türkiye'de oluşacak olan enflasyona bakması gerektiğine işaret ederek, ''Vatandaşlarımıza her zaman yaptığımız uyarıyı bir kere daha tekrar etmek istiyorum; döviz geliri olmayanlar başta olmak üzere vatandaşlarımız dövizle borçlanmasınlar. İşlemlerini, tasarruflarını, yatırımlarını TL ile yapsınlar'' dedi.
     Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2008 yılı 4'üncü dönemine ilişkin hazırlanan Enflasyon Raporunu açıkladığı basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Döviz likiditesine ilişkin sorular üzerine Yılmaz, döviz likiditesiyle ilgili sorunun Türkiye'ye özgü bir sorun olmadığını ve aslında Türkiye'nin konumunun bugün itibariyle diğer ülkelere göre çok daha iyi olduğunu söyledi.
     Türk Lirasındaki değer kaybı karşısında vatandaşların tasarruflarını değerlendirmede dolara yönelmesinin doğru olup olmadığının sorulması üzerine Yılmaz, "Bizim cebimizdeki paranın değerini Türkiye'deki enflasyon belirliyor. Enflasyonun ne olduğunu ve nereye gideceğini de sizlerle paylaştım. Dolayısıyla vatandaşlarımızın önümüzdeki dönemde tasarruflarını değerlendirirken Türkiye'de oluşacak olan enflasyona bakması gerekiyor.Vatandaşlarımıza her zaman yaptığım uyarıyı bir kere daha tekrar ediyorum; döviz geliri olmayanlar başta olmak üzere vatandaşlarımız dövizle borçlanmasınlar. İşlemlerini, tasarruflarını, yatırımlarını TL ile yapsınlar diyorum. Burada belirleyici olan Türkiye'nin enflasyondaki başarısı" yanıtını verdi.
     Bankaların, kredilerini geri çağırdıkları yönünde söylentilerin hatırlatılarak ''sizin elinizdeki verilere göre gerçek tablo nedir?'' şeklindeki bir soru üzerine Yılmaz, ekonominin bir bütün olduğu dikkate alındığında bankaların kredileri geri çağırmaları konusunun son derece nazik bir konu olduğunu söyledi.
     TBMM'ye sunulan 2009 bütçesinden Merkez Bankası tarafından yürütülmekte olan enflasyon mücadelesine ne ölçüde katkı beklediklerinin sorulması üzerine Yılmaz, enflasyon konusunda ortaya koydukları rakamların TBMM'ye sunulmuş olan bütçedeki makro büyüklükleri esas alarak ortaya çıkarttıklarını bildirdi.



Bu haber 1,622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,315 µs