En Sıcak Konular

UNAKITAN: HERKES HESABINI BİLSİN

30 Ekim 2008 18:45 tsi
UNAKITAN: HERKES HESABINI BİLSİN Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, dünyada yaşanan küresel finansal krizle ilgili hükümetin her tedbiri aldığını belirterek, ''En aktif dönemleri yaşıyoruz. Herkes rahat olsun'' dedi.

ANKARA - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, dünyada yaşanan küresel finansal krizle ilgili hükümetin her tedbiri aldığını belirterek, ''En aktif dönemleri yaşıyoruz. Herkes rahat olsun'' dedi.
     Unakıtan, ''Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması Hakkındaki Kanun Tasarısı''nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesi sırasında, gazetecilerin çeşitli konulara ilişkin sorularını yanıtladı.
     Bir yabancı basın kuruluşunun Türkiye'yi riskli ülkeler arasında göstererek, ''Türkiye'nin 90 milyar dolara acil ihtiyacı var'' şeklindeki değerlendirmesiyle ilgili bir soru üzerine, şunları söyledi:
     ''Hayır. Bizim şu anda öyle acil bir ihtiyacımız yok. Valla biz kendimizi gayet iyi biliyoruz. Herkes kendi hesaplarına göre bizi, bir yerlerde göstermek isterler, fakat biz kendimizi biliyoruz.
     IMF'nin de yine 3 gün önce gazetelerde okudum; Brezilya, Güney Kore, Türkiye için (iyi bir ülkedir) değerlendirmesi vardı. Şimdi öyle deniliyor. Bu tür rivayetlere hiç bakmayın. Ne sevineceksiniz, ne üzüleceksiniz. Kendi hesabınızı kendiniz iyi bileceksiniz. Türkiye, bugün kendi hesabını kendisi iyi bilen, ayakları üstünde duran bir ülke.''
     Unakıtan, IMF ile yeni bir Stand-By anlaşmasının sözkonusu olup olmadığının sorulması üzerine de, kamunun bu konuda acil bir ihtiyacı olmadığını belirtti. Unakıtan, ''Neden? Kamunun kısa vadeli borçlarına baktığımız zaman çok düşük bir oran; yüzde 1,2,3. Reel sektörle de konuşuyoruz, bankalarımızın da bir sıkıntısı yok'' diye konuştu.
     Dünyanın finansal kriz, güven krizi yaşadığına dikkat çeken Unakıtan, bu ortamda kredilerde de muhakkak bir daralma olacağını ifade etti. Maliye Bakanı, bunun neticesi olarak faizlerin yükseleceğini ve kredi maliyetlerini artıracağını vurguladı.
     Unakıtan, bütçeye, bu tür riskleri dikkate alan bir ek ödenek konulup konulmayacağı sorusunu da, şöyle yanıtladı:
     ''Biz, zaten devamlı konzervatif olarak bunları hesaplıyoruz. Bundan önce de geçici şoklar yaşandı. Dünya krizi 2007'nin ortalarından beri yaşanıyor. Şimdiki bir hadise değil. Ama biz bugüne kadar bütçeye koyduğumuz faiz rakamının üzerine hiç bir zaman çıkmadık. Altında kaldı, üstüne çıkmadı. Neden? Hazinemiz, bu konuda çok konzervatif hesaplamalar yapıyor. Biz de bütçemizde devamlı olarak onu nazarı itibari alıyoruz. Biz, onu nazarı itibari alarak 2009 bütçesini hazırladık.''
     Maliye Bakanı, basın mensuplarının özel sektöre ait dış borçları hatırlatmaları üzerine de, özel sektörün kendi hesabını kendisinin yapacağını ifade etti.
     ''Özel sektörde hesabını yapamamış adamın yükünü devlete mi çektirmek istiyorsunuz yani'' diyen Unakıtan, ''Ben 90 kere söylüyorum; Herkes ayağını yorganına göre uzatacak. Uzatmadı ne oldu? Valla kendi bilir yani...'' şeklinde konuştu.
     Hükümet olarak yapmaları gereken her türlü tedbiri aldıklarını da belirten Unakıtan, şunları söyledi:
     ''Bekleyin, hükümetimiz her tedbiri alıyor. Her an toplanıyoruz, her an değerlendirmeler yapıyoruz. Piyasa bilgilerini alıyoruz. Aktörleri dinliyoruz, sektörleri dinliyoruz ve ona göre de tedbirlerimizi alıyoruz. Siz hiç merak etmeyin. Bizim kendi verilerimiz elimizde. Biz, ona göre hareket ederiz. Bilmem kim şöyle demiş, kafadan atmış bir tane onun yazarı. Ben, şimdi ona göre mi hareket edeceğim. Devletin kendi bilgileri var, kendi ölçüleri var. Kendi sektörüyle iç içe, bilgi alışverişi içerisinde. O konuda en aktif dönemleri yaşıyoruz. Herkes rahat olsun. Rahat olsun deyip de, yan gelip yatsın demiyorum. Herkes hesabını bilsin.''

TÜRKİYE, BUGÜN İÇİN GÜVENLİ BİR LİMAN

     Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ''Türkiye'nin, bugün için güvenli bir liman olduğunu'' ifade ederek, ''Artık dışarda, güven kalmadı. Türkiye, çok daha güvenli. Gidin Londra'dan bakın, kim güvenli göreceksiniz. Türkiye'nin bankaları hakikaten güvenli'' dedi.
     TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun Tasarısının tümü üzerindeki görüşmelerde, milletvekillerinin eleştiri ve sorularına yanıt veren Unakıtan, böyle bir tasarıya, Türkiye'nin şu an içinde bulunduğu şartlar dolayısıyla ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
     ABD'de başlayan ve daha sonra Avrupa'ya sıçrayan küresel mali krize çare bulmak için alınan tedbirleri anımsatan Unakıtan, bu krizden Türkiye dahil bütün ülkelerin etkileneceğini ifade etti. ''Türkiye'de neler olacak?'' diye soran Unakıtan, ''Kredilerde daralma olacak. Daralma olunca, paranın maliyeti artacak'' dedi.
     Unakıtan, ekonomilerdeki büyüme rakamlarının düşeceğine işaret ederek, ''Şimdi her ülke kendi gemisinden sorumlu. Her ülke kendi şartlarına göre bir takım tedbirler almak mecburiyetinde. Bizim kendi vatandaşımızın parası var. Çeşitli saiklerle dışarda duruyor. Artık diyoruz ki dışarda o güven kalmadı. Türkiye, çok daha güvenli onlara göre. Gidin Londra'dan bakın, kim güvenli göreceksiniz. Türkiye'nin bankaları hakikaten güvenli. Neden? Sermaye rasyosu o kadar yüksek tutturuldu ki Türk banklarında, o zamanlar tenkit edildi, bugün için ne kadar iyi olduğu anlaşıldı'' diye konuştu.
     Tasarının, küresel krize karşı önlem içeren bir paketle getirilmediği eleştirilerine, ''O bizim hükümetimizin yoğurt yiyişi'' diye yanıt veren Unakıtan, finans piyasalarını çok yakından takip ettiklerini ve tedbirleri aldıklarını söyledi.



Bu haber 468 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,526 µs