En Sıcak Konular

ŞİMŞEK: ''IMF ÇALIŞMASINI TAMAMLAYARAK AYRILDI''

30 Ekim 2008 20:15 tsi
ŞİMŞEK: ''IMF ÇALIŞMASINI TAMAMLAYARAK AYRILDI'' Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF heyetinin Türkiye'deki çalışmalarını, daha önce programlanan zaman içinde tamamladığını ve ülkeden ayrıldığını söyledi.

İSTANBUL - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF heyetinin Türkiye'deki çalışmalarını, daha önce programlanan zaman içinde tamamladığını ve ülkeden ayrıldığını söyledi.
     Şimşek, IMF heyetinin, öngörülen zaman içinde İstanbul ve Ankara'da program sonrası gözden geçirme çalışmaları yaptığını kaydederek, teknik çalışmalarını tamamlayan heyetin, program sonrası gözden geçirme çalışmasını da tamamladığını belirtti.

"STAND-BY KONUSUNDA YAKLAŞIMIMIZ YAPICI"

     Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, kamu sektörü olarak IMF'nin kaynaklarına ihtiyaç duymayacak bir noktada olduklarını ama yine de çıpa niteliği taşıyacak bir ihtiyati stand-by anlaşmasına ilişkin ''yapıcı'' bir yaklaşımları olduğunu bildirdi.
     Dünya Ekonomik Forumu Avrupa ve Orta Asya Toplantısı kapsamında ''Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının (EBRD) Türkiye'deki Yatırım Öncelikleri'' konulu basın toplantısında bir gazetecinin IMF ile ihtiyati stand-by anlaşması yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorusu üzerine Şimşek, IMF heyetinin çalışmalarını tamamlayarak Türkiye'den ayrıldığını hatırlattı.
Şimşek, şunları kaydetti:
     ''Bunun ötesinde ihtiyati stand-by anlaşmasına ilişkin teknik düzeyde var olan diyalog tabii ki buradayken de devam etti. Şu anda o konuda herhangi bir teknik açıklama söz konusu değil. Önümüzdeki dönemde de teknik düzeyde diyalog devam edecektir. Başından beri söylüyorum, tabii ki biz kamu sektörü olarak IMF'nin kaynaklarına ihtiyaç duymayacak bir noktadayız. Ama yine de bir çıpa niteliği taşıyacak bir ihtiyati stand-by anlaşmasına ilişkin yapıcı bir yaklaşımımız var. Ama bu yapıcı yaklaşımın bir programa dönüşmesi için de tabii ki alacağınız sigortanın niteliği, kapsamı çok önemli... Böyle bir ortamda tabii ki Türkiye'nin bir miktar esnekliğe ihtiyacı olacak. Biz bu çerçevede bakıyoruz.''

IMF İLE GÖRÜŞMELERE G-20 TOPLANTILARINDA DEVAM EDİLECEK

     Türkiye ile Uluslararası Para Fonu (IMF) arasındaki görüşmelere G-20 toplantılarında devam edilecek.
     Washington'da 15 Kasımda yapılacak G-20 liderler zirvesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bakanı Şimşek'in IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ve diğer fon yetkilileriyle bir araya geleceği belirtiliyor.
Görüşmelerde potansiyel bir ihtiyati stand-by anlaşmasının genel çerçevesinin ele alınacağı kaydediliyor.
     Türkiye'deki program sonrası gözden geçirme çalışmalarını tamamlayan IMF heyetinin, Washington'da Türkiye'nin önerilerini de içeren kapsamlı bir raporu fon yönetimine sunacağı ifade ediliyor.

IMF: "SERMAYE AKIŞI ETKİLENECEK"'

     Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni başkanlığındaki IMF heyeti, IMF ile yürütülen Program Sonrası İzleme (Post Program Monitoring) süreci kapsamında 16-29 Ekimde İstanbul ve Ankara'da Türk yetkililer ve özel sektörün temsilcileriyle görüştü.
IMF'den yapılan yazılı açıklamada, görüşmelerde, gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerde finansal piyasalardaki sorunlar ve artan riskten kaçınma konuları ele alındı. Görüşmelerde küresel riskin Türkiye ekonomisine etkileri ve olumsuz etkilerini en aza indirilmesine yönelik uygun politikalar üzerine odaklanıldı.
     Açıklamaya göre, Giorgianni, ''Türkiye ekonomisi bugün geçmişe göre daha sağlam, ancak gelişmekte olan piyasalara sermaye akışının azalmasından kaçınılmaz olarak etkilenecek'' dedi.
Bankalardaki önleyici yapı, kamu ödemeler dengesi, esnek döviz kuru ve farklı ihracat piyasalarının Türkiye'nin şoklarla baş edebilme yeteneğini artırdığını vurgulayan Giorgianni, ''Ancak, Türkiye'nin dış kaynağa bağımlılığı ekonomiyi küresel kredi krizinin etkilerine açık hale getiriyor'' ifadesini kullandı.
     ''Para politikası enflasyonu hedeflenen noktaya düşürme amacını sürdürmeli'' diyen Giorgianni, Merkez Bankasının likitide yönetimi araçlarını artırması yönündeki son hareketini memnuniyetle karşıladığını da sözlerine ekledi.



Bu haber 456 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,536 µs