En Sıcak Konular

''ERGENEKON''UN 5. OTURUMUNDA İDDİANAMENİN OKUNMASINA DEVAM EDİLDİ

30 Ekim 2008 14:33 tsi
''ERGENEKON''UN 5. OTURUMUNDA İDDİANAMENİN OKUNMASINA DEVAM EDİLDİ ''Ergenekon'' davasının bugünkü duruşmasında, iddianamenin okunmasına devam edildi.

İSTANBUL - ''Ergenekon'' davasının bugünkü duruşmasında, iddianamenin okunmasına devam edildi. 
     İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de bulunduğu 46 tutuklu sanık ile başka suçtan hükümlü olan bu davanın tutuksuz sanığı Sedat Peker getirildi. Diğer tutuksuz sanıklardan eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Yalçın Alemdaroğlu'nun yanı sıra Asım Demir, Kemal Şahin, Ferudun Refik Nuhoğlu, İbrahim Benli, Murat Yücel, Murat Özkan, İsmail Eksik, Yaşar Arslanköylü, Mahir Çayan Güngör ve Güler Kömürcü Öztürk de duruşmada hazır bulundu.
     Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, duruşmaya katılanların kayıt altına alınmasının ardından başka suçtan hükümlü olan ve salonda bulunan Sedat Peker'in kimlik tespitini yaptı.
     Bu işlem sırasında 1971 doğumlu olduğunu söyleyen Peker, ikamet adresi olarak Beykoz'da bir adresi verdi.
     Kandıra 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nde bulunduğunu, evli ve 2 çocuk babası olduğunu, reklam ve inşaat şirketleri bulunduğunu belirten Peker, gelirinin 20-25 bin YTL olduğunu ifade etti.
     Peker, sosyal güvencesi olup olmadığı sorulunca da Bağkur'lu olduğunu söyledi.
     Duruşmada daha sonra kimlik tespiti yapılan tutuksuz sanık Mahir Çayan Güngör de lise mezunu, sabıkasız ve Bağkur'lu olduğunu belirterek, ticaretle uğraştığını ve ayda yaklaşık 800 YTL geliri bulunduğunu ifade etti.
    
     -İddianamenin okunmaması istemi-
    
     Heyet Başkanı Köksal Şengün, kimlik tespitlerinin ardından iddianamenin kaldığı yerden okunmasına devam edileceğini belirterek, geçen oturumda iddianamenin 83. ile 85. sayfaları arasındaki bölümün okunmadığının belirtildiğini, dolayısıyla önce bu bölümün okunmasına geçildiğini söyledi.
     Şengün, bazı sanık ve sanık avukatlarının da dilekçe vererek, iddianamenin okunmasından vazgeçilip sorguya geçilmesini talep ettiklerini kaydetti.
     Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) gereği okunması gerektiği belirtilen iddianame, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel tarafından okunmaya devam edildi.
     Bu arada, iddianamedeki bazı konuların başlıklar halinde okunduğu dikkati çekti.

DURUŞMANIN ÖĞLEDEN ÖNCEKİ OTURUMUNDA OKUNMAYA DEVAM EDİLEN İDDİANAMENİN 237'NCİ SAYFASINA GELİNDİ

     ''Ergenekon'' davasının öğleden önceki oturumunda okunmasına devam edilen 2455 sayfalık iddianamenin 237'nci sayfasına gelindi.
     Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi'ndeki 5. duruşmada, Cumhuriyet savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ile Nihat Taşkın tarafından iddianamenin dönüşümlü olarak okunmasına devam edildi.
     Savcı Taşkın, iddianamenin 130'uncu sayfasına geldiğinde, bazı bölümleri, başlıklarını söyleyerek içerik okumadan geçti.
     Bunun üzerine tutuklu sanıklardan İsmail Yıldız'ın, oturduğu yerden bu konuyla ilgili bazı şeyler söylemesi üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, ''Satır satır okunsun mu? Bir karar verin artık. Avukatlar atlanarak okunmasında bir sakınca olmadığını söyledi'' dedi.
     Bunun üzerine bazı avukatlar da iddianamenin bazı bölümlerinin atlanarak okunmasına devam edilmesini istediklerini bildirdi.
     İsmail Yıldız ise okunurken iddianameyi takip ettiğini belirterek, ''130'dan 159'uncu sayfaya geçildi. Ben onu söyledim sadece'' dedi.
     Savcı Nihat Taşkın, iddianamenin bazı bölümlerini atlayarak okumayı sürdürdü.
    
     -KÜFÜRLÜ KONUŞMALARIN GEÇTİĞİ BÖLÜMLER-
    
     Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, okumaya devam ettiği iddianamede yer verilen ve bazı sanıkların telefon görüşmelerini içeren diyaloglardaki küfürleri zaman zaman kısaltarak, zaman zaman da açık olarak okudu.
     Pekgüzel'in küfürlü bölümleri açık okuması ise salonda gülüşmelere neden oldu.
     Bu sırada ayağa kalkan tutuklu sanık Nusret Senem, 35 yıllık avukat olduğunu ve içinde küfürlerin bulunduğu iddianameye rastlamadığını ifade ederek, küfürlü bölümlerin açık olarak okunmamasını istedi.
     Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün'ün, bu konudaki itirazları ilettiği Savcı Pekgüzel, ''Kısalttığımız zamanda itiraz geldi'' diye konuştu.
     Şengün'ün, küfürlerin kapatılarak okunmasını istemesi üzerine Savcı Pekgüzel, geri kalan kısımlardaki bu tür konuşmaları kapatarak okudu.
    
     -DURUŞMADAN NOTLAR-
    
     Daha sonra bir saat ara verilen duruşmanın öğleden önceki bu oturumunda, iddianamenin 237'nci sayfasına gelindi.
     İddianamenin okunması sırasında bazı sanıklar, ellerinde yazılı metni bulunan tutanaklardan iddianamenin okunduğu bölümleri izledi.
     Bu arada basın mensupları da duruşmayı mahkeme heyeti, savcılar, sanıklar ve avukatların bulunduğu iç salondan izleyince mahkeme salonundan sayılan dış bölümde çok sayıda yerin boş kaldığı görüldü.

DURUŞMANIN ÖĞLEDEN SONRAKİ OTURUMU

      Ağır Ceza Mahkemesince yapılan duruşmanın öğleden sonraki oturumunda söz alan tutuklu sanık Nusret Senem, geçen celseye ilişkin tutanakta bir düzeltme yapmak istediğini söyledi. İddianamenin 89. sayfası okunurken 4. paragrafta ''şube müdürlüğümüzce yapılan çalışmada'' diye bir ifade geçtiğini belirten Senem, iddia makamının bunu ''İstanbul Emniyet Müdürlüğünce'' şeklinde okuduğunu bildirdi.
     Bu beyan üzerine Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, kendilerine gelen bir takım yazıların dijital ortamda bire bir kopyalandığını ifade ederek, ''Bu nedenle böyle geçmiş olabilir. Bu şekilde okunmasında da hiçbir sorun yok'' dedi.
     Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, Nusret Senem'den ''dediğiniz şekilde düzeltildi'' diyerek oturmasını istedi.
     Konuşmaya devam etmesi üzerine Şengün, Senem'e bunları savunmasında açıklayabileceğini ifade ederek, ''Bunları not ediniz, hepsini zamanı geldiğinde açıklamakta serbestsiniz'' diye konuştu.

BAZI SANIK AVUKATLARI, İDDİANAMENİN OKUNMASINDAN VAZGEÇİLEREK BİR AN ÖNCE SORGUYA GEÇİLMESİNİ İSTEDİ

     ''Ergenekon'' davası kapsamında yargılanan bazı sanıkların avukatları, mahkeme heyetine dilekçe vererek, iddianamenin okunmasından vazgeçilmesini ve bir an önce sanıkların sorgusuna başlanmasını istedi.
     Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi'ndeki duruşmada, sanıklardan Doğu Perinçek, Nusret Senem, Ferit İlsever, Serhan Bolluk, Adnan Akfırat, Hikmet Çiçek, Hayati Özcan, Yusuf Tunçer, Aydın Gergin, Mahir Çayan Güngör ve Yusuf Beşirik'in avukatları, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına bir dilekçe sundu.
     Dilekçede, geçen duruşmada sanıkların aksi yönde taleplerine rağmen iddianamenin tümüyle okunmasının mutlak bir zorunluluk olduğu ve aksinin kesin bozma nedeni oluşturacağının ifade edildiği belirtilerek, bunun doğru olmadığı savunuldu.
     Sanıkların tümü ve avukatlarının iddianamenin tamamı hakkında bilgi sahibi oldukları anlatılan dilekçede, iddianamenin okunmasından vazgeçilmesi ve bir an önce sanıkların sorgusuna başlanması istendi.





Bu haber 457 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,257 µs