En Sıcak Konular

CUMHURİYETİMİZİN 85. YILI

29 Ekim 2008 17:33 tsi
CUMHURİYETİMİZİN 85. YILI Cumhuriyet Bayramı yurt genelinde, dış temsilciliklerde ve KKTC'de törenlerle kutlandı.

ANKARA - Türkiye Cumhuriyeti'nin 85. kuruluş yıl dönümü, tüm yurtta, KKTC'de ve dış temsilciliklerde törenlerle kutlandı.    
     Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Ankara'da ilk tören Anıtkabir'de düzenlendi. Anıtkabir'deki tören, saat 08.45'te devlet erkanının yerlerini almasıyla başladı.    
     Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki devlet erkanı, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ün kabrinin bulunduğu bölüme geçti.    
     Cumhurbaşkanı Gül tarafından, Ulu Önder'in kabrine, üzerinde ''Cumhurbaşkanı'' yazılı kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.    
     Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekiler, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçtiler. Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Gül, deftere şunları yazdı:
     ''Büyük Atatürk, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 85. yıl dönümünü gururla yaşıyoruz.
Bize emanet ettiğin Cumhuriyeti gösterdiğin istikamette daha da yücelteceğimize ve işaret ettiğin muasır medeniyetlerin üzerine taşıyacağımıza söz veriyoruz. Ruhun şad olsun.''
Gül'ün Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalamasının ardından tören alanındaki Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ve öğrenciler, Atatürk'ün kabrinin önünden saygı geçişi yaptı.
Cumhurbaşkanı Gül daha sonra TBMM'de kutlamaları kabul etti.
     TBMM'de Başkan Köksal Toptan tarafından askeri törenle karşılanan Gül, tebrikleri kabul etmek üzere Tören Salonuna geçti.
     Cumhurbaşkanı Gül'ün hemen ardından TBMM'ye gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kutlamalar başlamadan önce Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile bir süre sohbet etti. Erdoğan ve Başbuğ'un sohbetine daha sonra TBMM Başkanı Toptan da katıldı.
     Kabul töreni, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından saat 09.30'da başladı.
Gül, tebriklerin ardından kısa bir süre dinlendikten sonra, aralarında ABD, İtalya, Irak, Hollanda, İngiltere, Rusya, Meksika, Şili, Küba, Vietnam, Filistin, Belçika, Azerbaycan büyükelçilerinin de bulunduğu yabancı misyon şeflerinin tebriklerini kabul etti.
     CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve CHP'li milletvekilleri, törene, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da katılmadı. 

 AKM'DE RESMİ GEÇİT TÖRENİ

     Kutlamalar çerçevesinde Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) resmi geçit töreni düzenlendi. Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Başbakanı Seyid Yusuf Rıza Gilani, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Bakanlar Kurulu'nun bazı üyeleri, kuvvet komutanları, yabancı misyon şefleri ile subay, astsubaylar ve vatandaşlar katıldı.
      Tören, Cumhurbaşkanı Gül'ün, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ ile üstü açık bir araçtan, geçit törenine katılan birlikleri atlı polisler eşliğinde denetlemesi ve vatandaşlar ile öğrencilerin bayramını kutlamasının ardından, protokoldeki yerini almasıyla başladı.
     İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra öğrenciler şiirler okudu ve halk oyunları gösterisi yapıldı. Bu sırada, Türk Hava Kurumu paraşütçüleri atlayışlarını gerçekleştirdi.
     Halk oyunlarının ardından, gösteriler TSK Armoni Mızıkası ve karma bandonun pistteki yerini almasıyla devam etti.
     Cumhurbaşkanı Gül, tören geçişini Orgeneral Başbuğ ile birlikte ayakta izledi.
     AKM Tören Alanı'ndaki resmi geçit, Cumhurbaşkanı Gül, devlet erkanı ve vatandaşlar tarafından büyük beğeni ve alkışlarla izlenen, Türk Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi ''Türk Yıldızları''nın gösterisi ile tamamlandı.

ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDE RESEPSİYON

     Cumhurbaşkanı Abdullah Gül daha sonra Çankaya Köşkü'nde resepsiyon verdi.
     Cumhurbaşkanı Gül, davetlileri Köşk'ün Büyük Resepsiyon Salonu'nun girişinde karşıladı. Siyah takım elbise giyen Cumhurbaşkanı Gül, konukların tek tek ellerini sıktı.
     Bin 170 kişinin davet edildiği resepsiyona, yurtdışında bulunduğu öğrenilen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner katılmadı. Resepsiyonda, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ile DSP'li milletvekillerinin de olmadığı görüldü.
     Bazı yabancı davetliler resepsiyona yerel kıyafetleri, askeri yetkililer de üniformalarıyla katıldı.

İLKÖĞRETİM OKULARINDA BAYRAM KUTLAMASI

     Bütün Yurtta olduğu gibi İstanbul'da da  ilköğretim öğrencileri Cumhuriyet Bayramı'nı büyük bir çoşku ile kutladı.Öğrenciler ve veliler,sabahın erken saatlerinde ellerindeki Ay-Yıldızlı bayrak ve balonlar ile okul bahçelerini Kırmızı-Beyaz'a bürüdü.Özellikle eğitime bu yıl başlamış olan miniklerin mutluluğu gözlerinden okunuyordu.  

  

 

   



Bu haber 467 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,122 µs