En Sıcak Konular

TALAT: ''OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN UMUTLUYUM''

28 Ekim 2008 08:02 tsi
TALAT: ''OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN UMUTLUYUM'' KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs müzakerelerinde tüm olumsuzluklara karşın umutlu olduğunu belirterek, karşısında çözümden kaçamayacak bir Rum lider olduğuna inandığını söyledi.

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs müzakerelerinde tüm olumsuzluklara karşın umutlu olduğunu belirterek, karşısında çözümden kaçamayacak bir Rum lider olduğuna inandığını söyledi.
     KKTC'de yayın yapan Kanal T Televizyonu'nda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Mehmet Ali Talat, müzakerelerde daha sıkı ve sık bir süreci sağlayamamışken, Camp David boyutunda bir süreci zorlamanın gerçekçi olmadığını, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın de ''Camp David tipi bir yere gelmeyeceğini'' bildirdi.
     Müzakerelerde al-ver önerileri olduğunu, ayrıntı vermeden, ''bir konuda al-ver önerisi yaptığını ve Rumlar'dan yanıt beklediğini'' açıklayan Talat, her konuda anlaşma olmadan, hiçbir konuda anlaşma olmayacağını kaydetti.
     Talat, süren müzakerelerde, yönetim sisteminin ''Başkanlık Konseyi'' olmasını önerdiklerini ifade ederek, başkanlık konseyinin, sürekli olarak yasamanın desteğini arkasında bulan yürütme olduğunu anlattı.
     Henüz nasıl bir sistem oluşacağı sonucuna varamadıklarını da belirten Talat, başkanlık sistemi mi, yarı başkanlık mı, parlamenter sistem mi olacağına karar verilmediğini anlattı.
     Talat, Rum tarafındaki siyasal yapının KKTC'dekinden farklı olduğunu, Rumlar'ın bir şeyi kabul ettiklerinde, siyasal çıkarlarına göre daha sonra ondan vazgeçtiklerini, bunun sıklıkla görüldüğünü ifade ederken, Hristofyas'ın tutum değişiklerini örneklerle anlatarak, ''Hristofyas'ı tanıdığını'' da dile getirdi ve, ''Hani boğazlarını açtıklarında küçük dillerini görürüm derler ya, görüyorum, biliyorum, anlıyorum, onun için son derece rahatım'' dedi.
    
     -Camp David tipi görüşme-
    
     Talat, Camp David tipi bir görüşme boyutuna geçilip geçilmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, Hristofyas ile arasında ciddi bir fark olduğunu, kendisinin doğuştan ''çözüm'' istediğini, Hristofyas'ın ise seçim kampanyasında ''çözüm'' istediğini belirterek, kendisinin Camp David tipi bir yönteme razı olsa bile, Rum tarafının asla böyle birşeyi kabul etmeyeceğini, bunu Rumlar'ın da söylediğini aktardı.
     Talat, 2009 yılı haziran ayında çözüm öngörüsünü şu anda Rumlar'ın da kabul eder gibi göründüklerini kaydetti ve ''tüm olumsuzluklara karşın umutlu olduğunu'' dile getirdi, ayrıca karşısında çözümden kaçamayacak bir Rum lider olduğuna inandığını bildirdi.
     Talat, Hristofyas'ın, ''Türkiye'nin, 'Kıbrıslılar'ı' çözüm bulunması konusunda rahat bırakması'' yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, ''Eğer Türkiye bu süreci desteklemeseydi bu süreç başlamazdı'' dedi.
     Bunun, ''ipler Türkiye'nin elinde demek olmadığını'' vurgulayan Talat, ''Türkiye desteklemeseydi, hiçbir uluslararası bağı olmayan, dünyadan izole edilmiş Kıbrıs Türkleri'nin masaya neye güvenerek oturacağını'' sordu.

Bu haber 424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,101 µs