En Sıcak Konular

TOPTAN: TÜRK DÜNYASI ORTAK TARİH VE EDEBİYAT KONUSU YENİDEN TARTIŞILMALI

23 Ekim 2008 21:45 tsi
TOPTAN: TÜRK DÜNYASI ORTAK TARİH VE EDEBİYAT KONUSU YENİDEN TARTIŞILMALI TBMM Başkanı Köksal Toptan, Türk dünyasının, ortak tarih ve edebiyat konusunu yeniden tartışmaya açması gerektiğini söyledi.

BİŞKEK - TBMM Başkanı Köksal Toptan, Türk dünyasının, ortak tarih ve edebiyat konusunu yeniden tartışmaya açması gerektiğini söyledi.
     Kırgızistan'daki temaslarını sürdüren Toptan ve beraberindeki heyet, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesini ziyaret etti.
     Toptan'ı, üniversiteye gelişinde Rektör Süleyman Kayıpov ve öğretim üyeleri karşıladı, öğrenciler de dans gösterisi sundu.
     Üniversitenin faaliyetleri hakkında bilgi sunan Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Kayıpov, üniversitenin iki ülkenin gerçekleştirdiği en önemli projelerden bir olduğunu söyledi. Kayıpov, iki ülke arasında Manas Üniversitesi kurulması için ilk anlaşmanın 1992 yılında, Köksal Toptan'ın Milli Eğitim Bakanı olduğu dönemde imzalandığını anımsatarak, üniversitenin ulaştığı bilimsel etkinlik ve fiziki kapasitesindeki büyüklüğün, Toptan'ın düşüncelerinin gerçekleşmekte olduğunu gösterdiğini ifade etti.
     Köksal Toptan, burada yaptığı konuşmaya, ''Hayal ettiğimiz şeylerinin yavaş yavaş gerçekleşiyor olmasını görmek, insana büyük haz ve mutluluk veriyor'' diye başladı.
     Türk dünyasının, ortak tarih ve ortak edebiyat konusunu yeniden tartışmaya açması ve canlandırması gerektiğini ifade eden Toptan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in bu konuda kendisiyle aynı şeyi düşündüğünü söyledi. Toptan, şöyle konuştu:
     ''Amacımız Türk dünyası coğrafyasında çocuklarımız, kendi milli coğrafyalarının tarihini, kültürünü, edebiyatını çok iyi öğrenmeleridir. Ama bu dünyanın bir de ortak noktaları, ortak değerleri, ortak tarihi, ortak edebiyatı var. Kim diyebilir ki Manas, yalnız Kırgızlarındır. Manas hepimizindir. Kim diyebilir ki Köroğlu sadece Türkiye'nindir. Köroğlu hepimizindir. Kim diyebilir ki Cengiz Aytmatov, sadece Kırgızistan'ındır, hepimizindir.''
     Türk dünyasının tarih ve edebiyatta, Dede Korkut'tan Fuzuli'ye paylaşacağı çok nokta olduğunu belirten Toptan, ''Türk dünyasının o kadar çok tarih ve edebiyatta paylaşacağı nokta var ki bunu, çocuklarımıza öğretmemiz lazım'' dedi.
     Toptan, Hoca Ahmet Yesevi ile Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin Türk dünyasına büyük hizmetler yaptığı söyledi. Toptan, üniversitelerin, çağdaş dünyadaki önemine ve bulundukları kentlere kültürel ve ekonomik anlamda yaptıkları katkılara değindi. ''Önümüzdeki süreçte, eğitim alanında yapacağımız çok şey var'' diyen Toptan, Manas'ın, Türk-Kırgız üniversitesi olmanın dışında Türk dünyası için çok önem ifade ettiğini belirtti. Toptan, ''O açıdan bize düşen bir şey olursa, üniversitemizin hizmetindeyiz'' diye konuştu.
     Üniversitede olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, öğretim üyelerine, ''Ben de sizlerden biriyim'' diye seslenen Toptan, ''Ben, Kırgız Devlet Üniversitesinin fahri profesörüyüm. 1992 yılında eylül ayında, burada Türk Dünyası 2. Eğitim Bakanları konferansını düzenlemiştik. O gelişimizde, fahri tarih profesörü unvanı verilmişti. Kırgızistan lafı geçtiği zaman, duygulanırım ve heyecanlanırım. Bu topraklarda, ata yurdumuzda, yeniden bulunmaktan, bu halini görmüş olmaktan mutluluk duyuyorum'' diye konuştu.
     Toptan, Türkiye-Kırgızistan arasındaki ilişkilerin mükemmel olduğunu ve iki ülke arasında hiçbir sorun bulunmadığını söyledi.
     Toptan, şeref defterini imzaladıktan sonra üniversiteden ayrıldı.
     Bu arada, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın ziyareti dolayısıyla Bişkek sokaklarına, üzerinde Türkiye ve Kırgızistan bayrakları ile Toptan'ın resminin yer aldığı dev afişler asıldığı görüldü.

Bu haber 421 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,453 µs