En Sıcak Konular

FATF, KKTC'Yİ KARA PARA AKLANAN YER LİSTESİNDEN ÇIKARDI

22 Ekim 2008 20:58 tsi
FATF, KKTC'Yİ KARA PARA AKLANAN YER LİSTESİNDEN ÇIKARDI ''Financial Action Task Force'' (FATF) 16 ekimde Brezilya'nın Rio de Janeiro kentindeki son toplantısında, KKTC'de bu alanda yapılan çalışmaları olumlu bularak ülkeyi, ''kara para aklanan yer'' konumundan çıkardığı bildirildi.

LEFKOŞA - Kara para aklanması ve terörizmin finansmanıyla mücadele alanında faaliyet gösteren Mali Eylem Görev Gücü'nün ''Financial Action Task Force'' (FATF) 16 ekimde Brezilya'nın Rio de Janeiro kentindeki son toplantısında, KKTC'de bu alanda yapılan çalışmaları olumlu bularak ülkeyi, ''kara para aklanan yer'' konumundan çıkardığı bildirildi.
     KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, karardan duyduğu memnuniyeti belirterek, yerli ve yabancı yatırımcılara, uluslararası denetimlere uygun KKTC bankalarını tercih etmeleri çağrısı yaptı.
     Başbakan Soyer, Bakanlar Kurulu toplantısına girerken yaptığı açıklamada, ''önemli ve sevindirici bir gelişme'' diye nitelediği FATF'ın kararını duyurdu.
     Soyer, kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanıyla mücadeleyle ilgilenen FATF'ın şubat-haziran döneminde KKTC'yle ilgili çeşitli siyasi etkilerle olumsuz bir tanımlama yaptığını hatırlatarak, bu gelişmenin ardından AB Komisyonu'yla işbirliği içinde temmuz ayında bir eylem planı hazırladıklarını hatırlattı.
     Eylem planının, KKTC Başbakanlık AB Koordinasyon Merkezi, Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası'nın yoğun çalışma temposuna girerek Türkiye'den Mali Suçları Araştırma Kurulu'yla (MASAK) birlikte hazırlandığını kaydeden Soyer, 4/2008 sayılı yasayla Para Kambiyo ve İnkişaf Sandığı bünyesinde Mali Bilgi Edinme Birimi oluşturulduğunu, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Yasası'nın meclisten geçirildiğini, bu yasaya bağlı 4 ayrı tüzüğün de hazırlandığını anlattı.
     Soyer, Uluslararası Bankacılık Birimleri Yasası'yla bütün off-shore bankaların Merkez Bankası denetimine alındığını da belirtti.
     FATF'ın, 16 ekimde Rio de Janeiro'daki genel kurulunda, KKTC'de yapılan bütün bu çalışmaları değerlendirerek olumlu bulduğunu ve KKTC'yi kara para çerçevesinde şubattaki tanımlamanın dışına çıkardığını bildiren Soyer, KKTC'nin uluslararası denetime açık, tüm bankacılık ve kontrol sistemlerine sahip bir alan olduğunu vurgulayan FATF'ın, bu gelişmeleri pozitif bulduğunu kaydetti.

Bu haber 409 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,664 µs