En Sıcak Konular

ÖĞRENCİ AFFI YASALAŞTI

22 Ekim 2008 20:00 tsi
ÖĞRENCİ AFFI YASALAŞTI Üniversitelerden çeşitli sebeplerle ilişiği kesilen öğrencilere af çıktı.

ANKARA - Üniversitelerden çeşitli sebeplerle ilişiği kesilen öğrencilere af çıktı.
     TBMM Genel Kurulunda, öğrenci affına ilişkin yasa tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Böylece, öğrenci affına ilişkin 12. yasal düzenleme kabul edilmiş oldu.
     Kanuna göre, affın başlangıç tarihi 7 Haziran 1995 olacak, 1980 yılından sonra çıkarılan aflardan hiç yararlanmayanlar da kanun kapsamı içinde değerlendirilecek.
     Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı eğitim kurumlarında (GATA, Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksek Okulları), polis akademisi ve bağlı yükseköğretim kurumlarında ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim görürken, 7 Haziran 1995 tarihinden itibaren ilişiği kesilenler, 2 ay içinde başvurmaları halinde, Yükseköğretim Kurulunca belirlenecek fakülte veya yüksekokullarda eğitimlerine devam edebilecek.

2 AY İÇERİSİNDE BAŞVURANLAR AFTAN YARARLANABİLECEK

     Öğrenci affıyla ilgili yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
     Kanuna göre, yükseköğretim kurumlarında hazırlık dahil bütün sınıflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, pedagojik formasyon, lisans üstü, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik öğrenimi gören öğrencilerden; 7 Haziran 1995 tarihinden, kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar, kendi isteği ile ilişikleri kesilenler dahil her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler ile kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 aylık başvuru süresi içerisinde ilişiği kesilenler, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvuruda bulunmaları şartıyla aftan yararlanacak. 1980 sonrası çıkartılan aflardan hiç bir şekilde yararlanmayanlar da bu kanun kapsamına alınacak.
     Bir yükseköğretim kurumu adına, yurt içinde başka bir yükseköğretim kurumunda lisansüstü öğrenim yapanlardan, başarısız olmaları nedeniyle ilişiği kesilenler de af kapsamında değerlendirilecek.
     Başvuruda bulunanlar, ilgili yükseköğretim kurumları tarafından, 2 aylık başvuru süresinin dolması beklenmeden de bu haklardan yararlandırılabilecek. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte askerliğini yapanlar terhislerini; gözaltında, tutuklu veya hükümlü olup da ceza infaz kurumlarında bulunanlar ise bu hallerinin sona ermesini takip eden 2 ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvurmaları halinde bu haklardan faydalandırılacak.

ÇELİK: YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU, TÜRKİYE'YE UYAN BİR ELBİSE DEĞİL

     Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Yükseköğretim Kanununun, Türkiye'ye uyan bir elbise olmadığını, 130 üniversitenin ihtiyacını karşılamadığını belirterek, kanunun değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
     Çelik, TBMM Genel Kurulunda, öğrenci affına ilişkin tasarının yasalaşmasından önce eleştirileri yanıtladı.
     Bakan Çelik, 25 yılda 12 öğrenci affı çıkardıklarını belirterek, bunun, TBMM'den yaklaşık 2 yılda bir af çıktığı anlamına geldiğini bildirdi.
     Başarısız öğrencileri kader, sistem kurbanı olarak nitelendirmenin, popülist yaklaşım olduğunu kaydeden Çelik, başarısızlığın tek nedeninin, ekonomik olmadığını vurguladı. Çelik, ''hali vakti yerinde, yediği önünde yemediği arkasında'' bir çok kişinin de başarısız olduğunu dile getirerek, başarısızlık nedenleri arasında disiplinsizlik, isteksizlik, öğrencinin yanlış tercihi sonucu fakülteye ısınamamasının da yer aldığını söyledi. Ekonomik nedenlerin de yabana atılamayacağına işaret eden Çelik, ''Bir daha TBMM önüne bir af yasası gelmemesini temenni ederim'' dedi.
     TBMM iradesiyle öğrencilere bir hak verildiğini, fırsat tanındığını dile getiren Çelik, öğrencilerin bu fırsatın kıymetini bilerek, iyi kullanması gerektiğini kaydetti.
     ''YÖK Yasasını değiştirmemiz gerekiyor'' diyen Bakan Çelik, şunları ifade etti:
     ''2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, Türkiye'ye uyan bir elbise değil, 130 üniversitenin ihtiyacını karşılayacak bir kanun değil, değiştirmek gerekiyor. Bunu değiştirmemiz, köklü reform yapabilmemiz için de Anayasanın ilgili maddelerinin değiştirilmesi gerekiyor. Anayasa değişikliği olmadan hazırlanan YÖK yasa tasarısı, pansuman önlem, restorasyon olacak ama asla bir reform olmayacak.''

 



Bu haber 435 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,680 µs