En Sıcak Konular

BAYKAL: ''DİYARBAKIR'DA YAŞANANLAR AYAKLANMA PROPAGANDASI''

21 Ekim 2008 16:10 tsi
BAYKAL: ''DİYARBAKIR'DA YAŞANANLAR AYAKLANMA PROPAGANDASI'' Deniz Baykal, ''Diyarbakır'da dün yaşanılan olayların, sıradan bir terör manzarası olmadığını, Türkiye'de bir ayaklanma propagandası'' olduğunu öne sürdü.

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Diyarbakır'da dün yaşanılan olayların, sıradan bir terör manzarası olmadığını, Türkiye'de bir ayaklanma propagandası'' olduğunu öne sürdü.
     Baykal, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada terör konusuna değinen Baykal, bir kaç günden beri yaşanan olayların, Türkiye'nin terör sorunu karşısında yeni bir noktaya geldiğini gösterdiğini kaydetti.
     Türkiye'de terörün önemi ölçülürken, şehit sayısının baz alınmaması gerektiğine işaret eden Baykal, ''Şehit sayısı artınca terör artmıyor, şehit sayısı azalınca da terör azalmıyor. Elbette önemlidir ama terörü anlama bakımından başvuracağımız temel ölçü şehit sayısı değildir'' dedi.
     Baykal, olayların, şehit sayısının da ötesinde olduğunu ifade ederek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır ziyaretiyle ortaya çıkan manzaranın, Türkiye'nin terör tehdidinde hangi noktada olduğunu gösterdiğini söyledi.
     Ortaya çıkan manzarayı acı bir manzara olarak nitelendiren Baykal, şöyle konuştu:
     ''Ülkenin Başbakanı bir kente gidiyor. Sokaklar bomboş, çöpler yığılmış, esnaf kepenk kapatmış. Bir tek dükkan açık değil. Sokakta sadece çocuklar ve polisler var. Bu manzara, bir anda ortaya çıkan spontane bir gelişme olarak anlaşılamaz. Bu, bir süreden beri giderek gelişen bir birikimin, yaygınlaşan bir örgütlenmenin, terör yapılanmasının, uygun gördüğü anda, karar alarak ortaya koyduğu manzaradır. Dün yaşadığımız olay, sıradan bir terör manzarası değildir, Türkiye'de, bir ayaklanma propagandasıdır. Bir kalkışma yaşanmıştır. Bunun gerçekleştirilebilmesi, uzun süreden beri atılan adımların sonucunda mümkün hale gelmiş.''
     Başbakan Erdoğan'ın, Diyarbakır'da, ''esnaf kepenk kapatıyor'' dediğini anımsatan Baykal, ''Esnaf, niye kepenk kapatıyor? Çünkü tehdit var. Bu doğrudur da.. Ciddi bir devlette, devletin hukukunun kurallarının tam karşısında, devletin dışında bir tehdidi uygulamaya sahip bir birikim, sen iş başındayken nasıl ortaya çıkmış? Halkı, esnafı tehdit edebilecek bir güç nasıl ortaya çıkmış, sen buna nasıl göz yumarsın?'' diye konuştu.
     Bu sürecin arkasında, bu iktidarın terör sorununu bir türlü kavramamış olması gerçeğinin yattığını iddia eden Baykal, ''Terör, çok uzun süreden beri, bu iktidarın kolu kanadı altında gelişmiştir, serpilmiştir, örgütlenmiştir, kökleşmiştir ve çok ciddi meydan okuma ve tehdit noktasına gelmiştir'' dedi.
     Türkiye'ye, ''Kuzey Irak'la temas kur'' diyenlerin, bu taleplerini, Aktütün saldırısının yaşandığı, şehitlerin verildiği bir dönemde daha kolay yaptıklarını belirten Baykal, bu ortamda Kuzey Irak'ta Barzani ile görüşmeler yapıldığını bildirdi. Deniz Baykal, ''Bu görüşmelerden sonra 'mutabakat, anlaşma sağladık'' deniliyor. Ancak Türkiye'de terör müzakereleri yapılıyor. Çıka çıka, İçişleri Bakanlığı bünyesinde koordinasyon merkezi kuruluyor'' dedi.
     Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan'ın, bu konularda, Türkiye'de muhalefeti muhatap kabul etmediğini belirterek, ''Bizi, MHP'yi yok sayıyor, içine sindirebildiği tek muhatap Barzani. Sadece onunla bu konularda rahatça görüşebiliyor'' diye konuştu.
     Baykal, bu sınırın değiştirilmesini geçmişte istediklerini belirterek, ''Barzani'nin yakın arkadaşı Irak Genelkurmay Başkanı Zebari, 'sınır değişikliği de mümkündür, bu da konuşulabilir, bunu da gerçekleştirebiliriz' diye açıklama yapıyor. Biz önerilerimizi Başbakanın dikkatine sunabilmek için Kuzey Irak, Zebari, Barzani üzerinden mi yapmak durumundayız?'' diye sordu.
     Sendikaların, geçen 1 Mayıs'ta, demokratik haklarını kullanarak 1 Mayıs'ı Taksim'de kullanmak istedikleri halde iktidarın buna izin vermediğini ifade eden Baykal, ''Peki dün ne oldu Diyarbakır'da? Polisimizi, o manzara karşısında perişan bir şekilde görürken vicdanınız sızlamıyor mu? Benim sızlıyor. 1 Mayıs'ta meşru kutlama yapmak isteyenleri, binalarının odalarına kadar takip edeceksiniz, göz yaşartıcı bombalar atacaksınız, yolda yakaladığınız kadınların, vatandaşların sırtına tekmeyle tokatla vuracaksınız. 'Devletin otoritesini sağlıyorum' diyeceksiniz. Peki devletin otoritesini Diyarbakır'da niye sağlayamıyorsun? 1 Mayıs'ta, İstanbul'da, acımasızca her türlü zorbalığı yapacaksın, sonra Diyarbakır'da kedi gibi olacaksın''dedi.
    
     -"ERGENEKON"DA TÜRK HUKUK VE YARGI SİSTEMİ YARGILANIYOR"
    
     Baykal, ''Ergenekon'' davasında 86 sanığın değil, Türk hukuk ve yargı sisteminin yargılandığını belirterek, ''Türkiye'de adaletin varlığını ortaya koyabilecek son şansın, bu yargılamayı yapan mahkemenin elinde olduğuna inanıyorum. Davanın salona sığıp sığmadığını bir kenara bırakın, o dava, hukuka, vicdana sığıyor mu?'' dedi.
     Daha önce, davayı ''Hukuki değil, siyasi'' olarak nitelendirdiklerini anımsatan Baykal, neresinden tutulursa tutulsun, çağdaş dünyada Türkiye'ye onur kazandırmayan bir manzara olduğunu ileri sürdü.
     Baykal, ''Toplumun değerli, saygıdeğer insanlarının, ipe sapa gelmez iddialar, bağlantılar ve telefon kayıtlarıyla'' gözaltına alındığını ifade ederek, ''İddianamede ne var? Ne yok ki, her şey var. Her şey varsa, olması gereken şey yok demektir. Bağlantılar konulmamış, iddialar birbiriyle irtibatlandırılmamış, adı geçenler tanık mı sanık mı ifade veren mi belli değil. Başbakanından anamuhalefet partisine kadar pek çok insanın adı geçiyor. Kim süzgeçten geçirmiş, kim dinlemiş, söylenen lafların sorumluluğunu kim üstlenmiş? Hiçbir şey yok. Koy gitsin'' diye konuştu.
     Erdoğan'ın, Almanya'daki Deniz Feneri davasıyla ilgili ''Dut yemiş bülbül'' gibi olduğunu, tek kelime bile söylemediğini savunan Baykal, ''Niye konuşmuyorsun? Her konusunda aslan gibi kükrüyorsun, ama burada süt dökmüş kedi gibi oluyorsun'' dedi.


Bu haber 381 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,807 µs