En Sıcak Konular

''ERGENEKON'' DAVASI YENİDEN BAŞLADI

20 Ekim 2008 16:16 tsi
''ERGENEKON'' DAVASI YENİDEN BAŞLADI "Ergenekon" davası, verilen öğle arasının ardından yeniden başladı.

İSTANBUL - "Ergenekon" davası, verilen öğle arasının ardından yeniden başladı.
     İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bazı sanık avukatlarının kalabalık nedeniyle yaşanan izdihamı gerekçe göstererek, "daha uygun yer talebi"ne karşılık, "Ergenekon'' davasının, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki adliyede devam etmesine karar verdi.
     Mahkeme heyeti, davanın öğleden sonraki oturumunda, salonun yine dolması üzerine, tutuksuz sanık ve avukatlarından duruşma salonundan çıkmalarını istedi.

DAVADA, ÖNCE TUTUKLU SANIKLAR DİNLENECEK

     İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Köksal Şengün, davanın öğleden sonraki oturumuna başlarken, alınan kararları açıkladı.
     Davada, önce tutuklu sanıkların dinleneceği bildirildi. Ardından, salondan çıkmaları istenen tutuksuz sanıklar ile avukatlardan bir bölümü salonu terketti.
     Dosyadaki sanık sayısının çokluğu ve güvenlik açısından yerleşkedeki adliyede bulunan duruşma salonun seçildiğini hatırlatan Başkan Şengün, duruşmadaki mevcut şartları anlatarak, insan haklarına saygılı bir yargılama yapılabilmesi açısından bazı kararlar alındığını söyledi.
     Şengün, duruşmaya mevcut salonda devam edilmesine, başka bir alanda yapılması durumunda, yerleşkedeki cezaevinde bulunan tutuklu sanıkların nakillerinde sorunlar yaşanabileceği, sanıkların yorulabilecekleri ve sağlıklarının bozulabileceği gözönünde tutularak karar verildiğini anlattı.
     Heyetin, tutuklu ve tutuksuz sanıkların ifadelerinin ayrı oturumlarda alınmasına karar verdiğini bildiren Şengün, ilk oturumlarda tutuklu sanıkların ifadelerinin alınacağını açıkladı.
     Şengün, ayrıca, her sanığın 3 avukatla temsil edilmesine, duruşma salonunun bitişiğindeki alanın duruşma salonundan sayılmasına, duruşma salonuna giremeyen basın mensupları ve sanık yakınlarının duruşmayı buradan takip etmesine, mevcut duruşma salonundaki LCD ekranlarından birinin bu alana çıkartılmasına ve diğerinin de duruşma salonundaki izleyicilerin bulunduğu alanın önündeki kolona takılmasına karar verildiğini duyurdu.

İZLEYİCİLER DE ÇIKARILDI

      "Ergenekon" davasının halen süren ilk duruşmasında yaşanan yoğunluk nedeniyle avukatlara yer ayrılması için salonundaki izleyiciler dışarı çıkarıldı.
     Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki adliyede görülen davanın öğleden sonraki oturumunda, tutuksuz sanıklar ile avukatlarının dışarı çıkarılmasının ardından salonda tartışma yaşandı.
     Tartışmalar üzerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Köksal Şengün, "Burası kavga salonu değil. Buraya, kavga etmeye gelmedik. Buraya, açılan bir davayı sonuçlandırmaya geldik. Buna herkesin katkıda bulunması gerekir" dedi.
     Jandarma görevlileri de, duruşmayı izlemek için hazırlanan görevli kartı olmadığı halde salonu giren bazı basın mensuplarını dışarıya çıkarmak istedi. Jandarmayla bazı gazeteciler arasında çıkan tartışmaya mahkeme heyeti başkanı Şengün müdahele ederek, gazeteciye bağırmaması yönünde uyarıda bulundu.
     Şengün, "Şu ortamda bu kadar saygısızlık olursa dışarıda ne olur?" diyerek kurallara uyulmasını istedi.
     Ardından görevli kartı olmayan basın mensupları da salondan çıkarıldı.

SAVCI, CUMHURİYET'İN MÜDAHİLLİĞİNİN KABÜLÜNÜ İSTEDİ

     "Ergenekon" davasında, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Cumhuriyet Vakfı ile Yeni Gün Haber Ajansı Basın ve Yayın A.Ş'nin davaya müdahil olarak katılma talebinin kabul edilmesini istedi.
     Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki adliye görülen davada söz alan avukat Zerrin Öztürk ise, daha önce İşçi Partisi (İP) adına davaya müdahil olma talebinde bulunduklarını hatırlatarak, bu taleplerini geri çektiklerini bildirdi.
     Tutuklu sanık Kemal Kerinçsiz'in avukatı Kadir Kartal ise mahkeme heyeti üye hakimlerinden Sedat Sami Haşıloğlu'na güvenleri olmadığını belirterek, davadan çekilmesini istediklerini söyledi.
     Bu hakimin soruşturma sırasında tutuklamaların yüzde 40'ını yaptığını öne süren Kartal, Haşıloğlu'nun yerine başka birinin görevlendirilmesini, ayrıca davaya giren 2 cumhuriyet savcısının da değiştirilmesini istedi.
     Cumhuriyet Vakfı ile Yeni Gün Haber Ajansı Basın ve Yayın A.Ş avukatı Bülent Utku, Cumhuriyet Gazetesi'nin bazı sanıklar tarafından 3 kez bombalanması eyleminin iddianamede yer aldığını hatırlatarak, bu saldırılardan zarar gördükleri için davaya müdahil olmak istediklerini belirtti.
     Taleplere ilişkin görüşleri sorulan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Pekgüzel, Cumhuriyet Vakfı ile Yeni Gün Haber Ajansı Basın ve Yayın A.Ş.'nin müdahilliğinin kabulüne, diğer taleplerin ise gerekli incelemeler yapıldıktan sonra karara bağlanmasını istedi.




Bu haber 419 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,986 µs