En Sıcak Konular

6. TÜRK DİLİ KURULTAYI

20 Ekim 2008 13:58 tsi
6. TÜRK DİLİ KURULTAYI "6. Uluslararası Türk Dil Kurultayı" başbakan Erdoğan'ın yaptığı açılış konuşması ile başladı.

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Üzülerek ifade etmek istiyorum ki, dilimiz bugün hoyrat bir saldırıyla yüz yüzedir" dedi.
     Erdoğan, 6. Uluslararası Türk Dil Kurultayı'nın açılışında yaptığı konuşmaya, bugün İstanbul'da toprağa verilecek Fazıl Hüsnü Dağlarca'yı anarak başladı.
     Başbakan Erdoğan, geçen hafta Frankfurt Kitap Fuarı'nda 800 yazar, sanatçı ve yayıncıyla temsil edilen Türkiye'nin bu muazzam birikim sayesinde her geçen gün kültürünü, dilini dünyaya tanıttığını vurguladı.
     Türkiye hızla dünyaya açılırken, Türkiye Türkçesi'nin de dünyaya büyük bir hızla açıldığını ifade eden Erdoğan, Türkiye'ye kardeş ve komşu ülkeler başta olmak üzere artık dünyanın her ülkesinde, bölgesinde Türkçe'nin konuşulan, yeni eğitim programlarına alınan, kursları açılan bir dil haline geldiğini ifade etti. "Medeniyet iddiamıza uygun olarak Türkçe'nin bir dünya dili haline gelmesi, ekonomik ve sosyal gelişmemizin en büyük ispatı olmaktadır" diye konuştu.
     Erdoğan, bugün Türk Dil Kurumu'nu kuran Mustafa Kemal Atatürk'ün "Nutuk" adlı eserini ya da İstiklal Marşı'nı yazan Mehmet Akif'in "Safahat" adlı eserini anlamakta bile güçlük çeken nesillerin, medeniyet iddiasındaki herkesi düşünceye sevk etmek zorunda olduğuna dikkat çekerek, "1988 yılından bu yana geleneksel hale gelen Türk Dil Kurultayı'nın saygıdeğer üyelerinden, bilim adamlarımızdan ricam, medeniyet iddiamızın içini doldurmaya daha çok çaba sarf etmemizdir. Kurumlararası işbirliğinin önem arzettiğini düşünüyor, bütün kurumlarımızı bu konuda azami özen göstermeye davet ediyorum." dedi.
     Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından 617 bin kelimelik sanal Büyük Türkçe Sözlüğü internette kullanıma açtı.

"MASTER STRATEJİ OLUŞTURMALIYIZ"

     Devlet Bakanı Mehmet Aydın da konuşmasında, ''Türk dilli toplulukların her şeyden önce kendi aralarında güçlü bir süreç başlatmaları, 'master strateji' oluşturmaları gerekiyor'' dedi.
     Küreselleşmenin ekonomik, siyasi ve kültürel alanların yanı sıra dil ve kültürü de etkilediğini, yeni imkan ya da tehditler ortaya çıkardığını belirten Aydın, ''Başta Türkiye olmak üzere Türk dilli topluluklar, milletler eğer bir güç ve irade birliği oluşturabilirlerse, sözünü ettiğim sürece demokratikleşen siyasetleriyle bilimin ve rasyonelliği merkez edinen ekonomileri ile modern hayatın gerekliği ışığında yeniden inşa edilmiş kültürel ve medeni değerleri ile katılabilir ve orada faal bir rol oynayabilirlerse, Türk dilinin geleceği de o ölçüde parlak, güçlü ve zengin olur'' diye konuştu.

 



Bu haber 464 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,807 µs