En Sıcak Konular

TÜRKİYE'DE 3 KAT FAZLA TUZ TÜKETİLİYOR

19 Ekim 2008 10:40 tsi
TÜRKİYE'DE 3 KAT FAZLA TUZ TÜKETİLİYOR Hacettepe Üniversitesi (HÜ) İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çetin Turgan, Türkiye'de kişi başına düşen günlük tuz tüketiminin fazla olduğunu belirtti.

ANTALYA - Hacettepe Üniversitesi (HÜ) İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çetin Turgan, Türkiye'de kişi başına düşen günlük tuz tüketiminin fazla olduğunu belirterek, ''Türk toplumu, sağlıklı hayat için günlük 6 gramdan fazla alınmaması gereken tuzu yaklaşık 18-19 gram tüketerek limitleri 3,5 kat aşıyor'' dedi.
     Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği'nce 15-19 Ekim tarihleri arasında Antalya'da düzenlenen 10. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi'ne katılan Turgan, hipertansiyonun günümüzde küresel bir salgın olduğunu, dünyada yaklaşık 1 milyar yüksek tansiyon hastası (hipertansif) bulunduğunu, bu sayının 2025'te 1.6 milyara ulaşmasının beklendiğini söyledi.
     Prof. Dr. Turgan, Türk Hipertansiyon İnsidans Çalışması'na göre, Türkiye'de de 2003'de 15 milyon olan hasta sayısının 2008'te 18.5 milyona ulaştığını kaydetti.
     Turgan, ''Türk Toplumunda Tuz Tüketimi ve Kan Basıncı'' araştırmasına göre, Türkiye'de 18 yaş üstündekilerin yüzde 31,8'inin hipertansiyon hastası olduğunun saptandığını ifade etti.
     Prof. Dr. Turgan, hipertansiyonu etkileyen faktörlerin başında tuz tüketiminin geldiğini belirterek, fazla tuz içeren besinlerin kan basıncını yükselttiğine dikkati çekti.
     Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği tarafından bu yıl içinde yapılan, ''Türk Toplumunda Tuz Tüketimi ve Kan Basıncı'' araştırması sonucunda, toplumun olması gerekenden çok daha fazla tuz tükettiğinin belirlendiğini ifade eden Turgan, ''Buna göre, Türk toplumu sağlıklı yaşam için günlük 6 gramdan fazla alınmaması gereken tuzu yaklaşık 18 gram tüketerek limitleri 3.5 kat aşıyor. Türkiye'deki kadınlar günde 16.8, erkekler ise 19.3 gram tuz tüketiyor. Bu verilere göre, Türk halkı ABD'li ve İngilizler'e oranla 2 kat daha fazla tuz tüketiyor'' dedi.
     Turgan, günlük tüketilen tuzun yüzde 85'inin hazır gıdalardan alındığına işaret ederek az tuzlu, bol lifli, kuru baklagil, meyve ve sebze ağırlıklı yiyecekler tüketmesinin faydalı olduğunun altını çizdi.

Bu haber 419 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,384 µs