En Sıcak Konular

TÜRKİYE BM GÜVENLİK KONSEYİ ÜYESİ OLDU

17 Ekim 2008 21:47 tsi
TÜRKİYE BM GÜVENLİK KONSEYİ ÜYESİ OLDU Türkiye, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliği seçimlerinde, Batı Avrupa grubunda 1. turda üçte iki çoğunluğu alarak 151 oyla BMGK'nin üyesi oldu.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Türkiye, Batı Avrupa bölgesinden aday olduğu 2009-2010 BM   Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliği seçimlerinde, Batı Avrupa grubunda 1. turda üçte iki çoğunluğu alarak 151 oyla BMGK'nin üyesi oldu.
     Aynı grupta Avusturya da 133 oy alarak seçilmiş oldu. İzlanda ise gerekli olan 128 oyun altında kalarak 87 oyla elendi.
     Diğer bölgesel gruplarda ise Afrika bölgesinden Uganda (tek aday), Latin Amerika ve Karayibler bölgesinden Meksika (tek aday) ve Asya grubunda Japonya (İran'ı geride bırakarak) BMGK'nin 2009-2010 dönemi üyesi oldu.
     Türkiye, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren BMGK'nin yeni üyesi olarak görev yapacak.
     Türkiye, Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine adaylığını 21 Temmuz 2003 tarihinde açıklamıştı.
     BM Güvenlik Konseyinde 1951-1952, 1954-1955 dönemlerinde ve son olarak da 1961 yılında Polonya ile paylaştığı bir yıllık yarı dönemde yer alan Türkiye, 47 yıldır konseyde temsil edilmiyordu.
Diğer 3 geçici üye ise Meksika (185 oy), Uganda (181 oy) ve Japonya (158 oy) oldu.
Yeni 5 geçici üye 1 Ocak 2009'da 2 yıllık görevlerine başlayacak.

BABACAN: ''BUGÜN TÜRKİYE İÇİN TARİHİ BİR GÜN''

     Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin 2009-2010 dönemi BM Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliğine seçilmesiyle ilgili olarak ''Bugün Türkiye için, Türk hariciyesi için güzel bir gün, tarihi bir gün'' diye konuştu.
     Dışişleri Bakanı Babacan, Türkiye'nin Batı Avrupa bölgesinden BMGK seçimlerini 1. turda 151 oy alarak büyük farkla kazanmasının ardından BM binası önünde Türk gazetecilere açıklamada bulundu.
     Babacan, 48 yıl aradan sonra Türkiye'nin yeniden BMGK üyeliğine seçildiğini belirterek, seçimlerde bugün 192 ülkenin oy kullandığını ve Türkiye'nin oy kullananların 151'nin oyunu aldığını ve bunun yaklaşık yüzde 80'e varan bir oran olduğunu söyledi.
     Türkiye'nin BMGK'ya seçilmesinin, Türkiye'nin 5 yıldır sürdürdüğü yoğun çabanın sonucu olduğunu belirten Babacan, başta Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin olmak ve Ankara'da Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan olmak üzere tüm Dışişleri Bakanlığının son 5 yıldır Türkiye'nin BMGK adaylığına adeta ''kilitlendiğini'' söyledi.
     Babacan, Türkiye'nin 1 Ocak 2009'da BMGK'da görevine başlayacak olması dolayısıyla Dışişleri Bakanlığının görev yükünün artacağını da belirtti.
     Türkiye'nin sınavının aslında şimdi başladığını vurgulayan Babacan,  bu sınavı da başarıyla vereceklerinden emin olduğunu söyledi.

CUMHURBAŞKANI GÜL TEBRİK ETTİ

     Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesi dolayısıyla Hükümet'e ve Dışişleri Bakanlığı teşkilatına başarının elde edilmesindeki çalışmalarından ötürü takdir ve tebriklerini ifade etti.

ERDOĞAN: "TÜRKİYE'YE İTİMADIN BİR GÖSTERGESİ"

     Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesinin, Türkiye'nin uluslararası politikada artan ağırlığının bir sonucu ve uluslararası toplumun Türkiye'ye olan itimadının da bir göstergesi olduğunu söyledi.
     Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 47 yıl aradan sonra BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.
     Bu neticenin arkasında 5 yıldır yürütülen diplomatik çabaların, Türkiye'nin barış ve istikrara katkılarının çok büyük etkisi olduğuna inandığını dile getiren Erdoğan, Türkiye'nin seçimlerde aday ülke olan Avusturya ve İzlanda karşısında birinci turda en yüksek oyla seçimi kazandığına işaret etti. Erdoğan, ''Tabii bu da seçimin neticesini bizim açımızdan taçladıran bir durum oldu. Şimdi önümüzde çok daha etkin, aktif, küresel rol üstlenme fırsatı bulunmaktadır. Ülkemize, milletimize ve uluslararası camiaya hayırlı olmasını temenni ediyorum'' dedi.



Bu haber 385 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,373 µs