En Sıcak Konular

GENELKURMAY:''GÖRÜNTÜLER BAYRAKTEPE'YE AİT DEĞİL''

17 Ekim 2008 13:59 tsi
GENELKURMAY:''GÖRÜNTÜLER BAYRAKTEPE'YE AİT DEĞİL'' Tuğgeneral Metin Gürak,14 Ekimde bir gazetede yer alan görüntülerden birinin Kandil Dağı bölgesine,diğer iki görüntünün ise Keritepe'ye ait olduğunu bildirdi.

ANKARA -  Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, 14 Ekimde bir gazetede yer alan görüntülerden birinin Bayraktepe'ye 125 kilometre uzaklıktaki Kandil Dağı bölgesine, Aktütün'ün 1 kilometre yakınında olduğu belirtilen diğer iki görüntünün ise bu bölgeye yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Keritepe'ye ait olduğunu bildirdi.
     Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tuğgeneral Gürak, bir gazetede yer alan görüntülere ilişkin soru üzerine, Hava Kuvvetlerinin, Aktütün Jandarma Sınır Karakolu'na yönelik saldırının olduğu gün saat 16.58'den itibaren tespit edilen hedefleri tam isabetle vurduğuna ve 14.45'te de helikopterlerin, hedefi atış altına aldığına ilişkin görüntüleri basın mensuplarına gösterdi.
     Bir gazetede, 14 Ekimde yer alan görüntülerden birinin 125 kilometre uzaklıktaki Kandil Dağı bölgesine, Aktütün'ün 1 kilometre yakınında olduğu belirtilen diğer iki görüntünün ise bu bölgeye yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Keritepe'ye ait olduğunu belirterek, bunun, görüntüler üzerindeki koordinatlardan da çok kolay bir şekilde anlaşıldığını söyledi.
     Bu konunun bazı basın yayın organlarında teknik bir dille çok iyi bir şekilde açıklandığını ifade eden Tuğgeneral Gürak, konuyla ilgili ellerinde çok detaylı bilgiler bulunduğunu, inceleme tamamlandıktan sonra bunları açıklayacaklarını kaydetti.
     Türk Hava Kuvvetleri F-16'larının vurduğu noktanın Bayraktepe'ye yakınlığının 17.5 kilometre civarında olduğunu bildiren Tuğgeneral Gürak, çatışma esnasında teröristlerin, askerlerin zarar görmeyeceği şekilde ateş altına alındığını söyledi.
     Tuğgeneral Gürak, ''Durum takip edilmiş, elde edilen görüntüye yönelik hava harekatı uygulanmış ve hedef tam isabetle vurulmuştur''
     Terörist zayiatıyla ilgili bir soruya da Tuğgeneral Gürak, durum raporlarının, çatışma bölgesindeki birlik tarafından hazırlanan bir rapor olduğunu, sadece kara unsurlarına ait faaliyetlerin açıklandığını, müteakip gün yapılan arama ve tarama faaliyetlerinde etkisiz hale getirilen ve TSK tarafından bildirilen terörist sayısına ulaşıldığını söyledi.
     Tuğgeneral Gürak, harekat bölgesinin yakın civarındaki arazide bulunan 9 teröristin cesedinin Şemdinli Cumhuriyet Savcılığına teslim edildiğini bildirdi.

TERÖRİSTLER 35 ZAYİAT VERDİ

     Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Şırnak'ın Cudi Dağı'nın doğusunda Besta bölgesinde 14 Ekim 2008 Salı günü sızma girişiminde bulunan iki ayrı terörist gruba düzenlenen operasyonun ardından elde edilen dinleme dokümanından, teröristlerin 35 zayiat verdiklerinin belirlendiğini belirterek, zayiatların bir bölümünü bölgeye gömdüklerinin, bir bölümünü ise yanlarında götürdüklerinin, hatta yaralı bir teröristin infaz edildiğinin anlaşıldığını bildirdi.
     Genelkurmay Başkanlığı Karargahındaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında konuşan Tuğgeneral Gürak, Şırnak Cudi Dağı'nın doğusunda Besta bölgesinde konuşlu birliğin ileriden emniyetini sağlayan emniyet unsurlarına yönelik 14 Ekim 2008 Salı günü saat 16.00'dan itibaren sızma girişiminde bulunan iki ayrı terörist grubun bu faaliyetine başlama fırsatı verilmeden tespit edildiğini söyledi.
     Emniyet unsurlarınca terörist gruplara süratle ateşle karşılık verildiğini belirten Tuğgeneral Gürak, ayrıca, tabur merkezindeki destek silahları ve Şırnak bölgesinde konuşlu kobra helikopterleri ile terörist grupların yoğun bir şekilde ateş altına alındığını kaydetti.
     Tuğgeneral Gürak, 15 Ekimde tespit edilen daha büyük telsizlerin konuşmasında da olayı teyit niteliğinde, ''Dün saat 1'de Serdari'de arkadaşlar düşman pususuna düşüyorlar, ayrıntılar daha sonra verilecek'' şeklinde bir ifadenin geçtiğini bildirdi.
     Tuğgeneral Gürak, ''Bu olayda örgüt büyük zayiat vermiştir. Ancak bölücü terör örgütü, ölülerini, Bayraktepe'de de olduğu gibi bölgeye gömmekte, bir kısmını yanında götürmekte veya arazinin uygun yerlerine bu ölüleri saklamaktadır'' bilgisini vererek, bölgede halen arama tarama faaliyetlerinin devam ettiğini söyledi.
     Metin Gürak, Hakkari'de 5 askerin şehit olduğu saldırı sonrasındaki operasyonda kırıma uğrayan helikopterde bulunan 1. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ömer Faruk Küçük'ün dizinde ve kaburgalarında kırık bulunduğunu, olayda yaralanan diğer personelin durumlarında herhangi bir hayati tehlike bulunmadığını bildirdi.
     Tuğgeneral Gürak, Aktütün Karakolu'nun Bayraktepe'deki unsurlarına yönelik saldırı ile ilgili raporun hazırlanıp hazırlanmadığına ilişkin soru üzerine, ''Olay ile ilgili inceleme 2. Ordu Komutanı tarafından yapılmaktadır. İnceleme sonuçlandığında kamuoyu ile paylaşılacak hususlar kamuoyuna aktarılacaktır'' yanıtını verdi.
     Tuğgeneral Gürak, Aktütün Karakolu'nun Bayraktepe'deki unsurlarına yönelik saldırı ile ilgili olarak, bu olayın taktik bir durum olduğunun gözardı edilmemesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
     ''Bayraktepe ile ilgili konu izah edilirken; birincisi oradaki araziyi bir kere hepimizin çok iyi bilmesi lazım. İkincisi o bölgedeki o andaki kendi kuvvetlerimizin durumunu bilmemiz lazım. Üçüncüsü teröristin de durumunun bilinmesi lazım ve olayın oluş şeklinin de çok iyi bilinmesi gerekiyor, bir değerlendirme yapılmadan önce. Biraz da taktik bilgi sahibi olunması gerekiyor. Bunları bilmeden, buradan bir oda içerisinden bir değerlendirme yapmamızın yanlış olduğunu ve kamuoyunu yanıltmaya neden olduğunu ifade etmek istiyorum. Biz bundan üzüntü duyuyoruz.''



Bu haber 418 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,808 µs