En Sıcak Konular

FRANCO DÖNEMİNİN KAYIPLARI 114 BİN 226 KİŞİ

16 Ekim 2008 19:58 tsi
FRANCO DÖNEMİNİN KAYIPLARI 114 BİN 226 KİŞİ İspanya'da iç savaş ve diktatör Franco döneminin kayıpları konusunda soruşturma açma kararı alan Ulusal Mahkeme hakimi Baltasar Garzon,kayıp olanların sayısını 114 bin 226 olarak açıkladı.

MADRİD - İspanya'da iç savaş ve diktatör Franco döneminin kayıpları konusunda soruşturma açma kararı alan Ulusal Mahkeme hakimi Baltasar Garzon, 17 Temmuz 1936 ile Aralık 1951 tarihleri arasında kayıp olanların sayısını 114 bin 226 olarak açıkladı.
     Hakim Garzon'un açıkladığı karar metnine göre, şimdilik tespit edilen 114 bin 226 kaybın sayısının değişebileceği, bunun için uzman grubu oluşturulacağı bildirildi. Kayıp olanlardan 32 bin 289 gibi önemli bir çoğunluğunun başta Malaga ve Cordoba kentleri olmak üzere ülkenin güneyindeki Endülüs bölgesinde olduğu belirtildi.
     Bu arada hakim Garzon'un kararı sonrasında açıklama yapan İspanyol hükümeti, mahkemenin istediği her şeyi yerine getirip, tüm işbirliğine açık olduklarını ifade etti. İç savaş ve Franco döneminde yakınlarını kaybedenlerin oluşturdukları 22 dernek de mahkemenin kararını ''zafer'' olarak yorumladı.
     Hakim Garzon'un kararıyla aralarında ünlü şair Federico Garcia Lorca'nın da gömülü bulunduğu toplam 19 toplu mezarın açılması için işlemler başlatılırken, mahkeme, 1936-1939 iç savaş ve 1939-1975 Franco döneminde meydana gelen kurşuna dizerek öldürme ve insanlığa karşı işlenen suçlardan dolayı aralarında general Francisco Franco'nun da bulunduğu dönemin 35 üst düzey yetkilisini sorumlu olarak gösterdi.


Bu haber 401 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,353 µs