En Sıcak Konular

GAÜ’DEN KKTC İÇİN BÜYÜK ADIM

16 Ekim 2008 20:17 tsi
GAÜ’DEN KKTC İÇİN BÜYÜK ADIM Girne Amerikan Üniversitesi, Doğu Akdeniz’in en büyük araştırma ve eğitim kompleksi olan Teknopark binasının birinci etap binasını hizmete sundu.

     Girne Amerikan Üniversitesi, 1985 yılında başladığı eğitim yolculuğunda; KKTC’de kurulan ilk özel üniversite olarak öncülük ve liderlik misyonunu üstlenmiştir. Çağın gerektirdiği donanımlı, nitelikli, kendine güvenen ve çağdaş becerilere sahip bireyler yetiştirmek ve geleceğin profesyonelleri, bilim adamları ve yöneticilerini topluma kazandırmak üzere kurum olarak ilerlemeye büyük önem verilmekte. Bu amaçla yola çıkan Girne Amerikan Üniversitesi, Doğu Akdeniz’in en büyük araştırma ve eğitim kompleksi olan Teknopark binasının birinci etap binasını hizmete sundu.
     GAÜ Teknopark Laboratuarları, çağdaş ihtiyaçlar doğrultusunda, farklı mühendislik dallarına uygun, entegre birimler olarak tasarlanan 9 ayrı ileri mühendislik eğitimi laboratuarlarıdır. Planlanan bu laboratuarlardan 7 tanesi donandı ve hizmete girdi. Yine Teknopark bünyesinde 9 ayrı araştırma laboratuarları da ileriki zamanlarda hizmete girmesini hedefleniyor. Ayrıca laboratuarlarla birlikte, planlanan ve ön çalışmaları tamamlanmış başlıca projeleri, alternatif enerji üretme, küresel ısınma, doğal çevrenin korunması, iş hayatının ihtiyaçlarına yönelik projeler, teknoloji okuryazarlığını geliştirme, gençlerin teknolojiyi anlamaları ve geliştirmelerini sağlama yanında içinde planetaryumun da bulunduğu bir teknoloji müzesi kurmak da GAÜ’ nün planları arasında.
      Eğitim Adası artık teknolojinin de yuvası…
     Teknopark, bünyesinde yer alacak 18 eğitim ve araştırma laboratuarıyla öğrencilerin ve araştırma görevlilerinin derslerinde işlenen konuları pekiştirmeleri ve çeşitli deneyler yaparak mesleki beceri kazanmalarının dışında bilim üreten bir kurum olarak ülkenin ihtiyacı olan konularda teknolojik çözümler üretilmesinin de hedefliyor.
     Teknopark’ın tamamlanmasıyla özellikle mühendislik projelerine ilişkin tasarım geliştirme ve ar-ge çalışmaları da hız kazanacak.
     GAÜ Teknopark binası ve laboratuarları, 9 bin 700 metrekarelik bir alana inşa edildi. Kıbrıs’ta bir eşi daha bulunmayan Teknopark, toplam 20 milyon dolara malolan büyük bir proje. TC Büyükelçiliği Yardım Heyeti de projeye 250.000 $ yardımda bulundu.

GAÜ TEKNOPARK’TA HİZMETE AÇILAN LABORATUARLAR

     PLC ve Mikroişlemci Laboratuarı: Günümüzde birçok sistem PLC (Programmable Logic Controller) ve Mikroişlemciler tarafından kontrol edilmektedir. Teknopark PLC ve Mikroişlemci Laboratuarında, Bilgisayar Mühendisliği ve Elektrik ve Elektronik Mühendisliği öğrencileri, bu konudaki çalışmalar ile sistemler üzerinde kullanılmaları konusunda deneyler yapabilmekte. Ayrıca Endüstri Mühendisliği öğrencileri de sistemlerinde sıklıkla PLC ve Mikroişlemciler kullanmak durumunda kaldıklarından bu laboratuar, Mühendislik öğrencilerinin teknik gelişimleri konusunda büyük önem taşımakta.
     Elektrik Makineleri Laboratuarları: Teknopark Elektrik Makineleri Laboratuarında elektrik enerjisi kullanılarak hareket üretimi ve hareket kullanılarak elektrik enerjisi üretimi üzerinde deneyler yapılacak. “Güneş Işığı Kullanılarak Elektrik Enerjisi Üretimi” bu laboratuarda gerçekleştirilecek.
     Bilgisayar Destekli Tasarım Laboratuarı: 2 ve 3 boyutlu bilgisayarlı grafik ve tasarım becerilerinin kazandırıldığı laboratuardır. Öğrencilerin çağdaş sistemler kullanarak; bilgisayar üzerinde hassas ölçümlerle, birebir çizimler yapmasını sağlayan bu laboratuar; çizim ve yaratıcılık becerileri ile teknik programlar üzerindeki bilgilerini artırıp geliştirmeyi hedeflemekte.
     Mekatronik Laboratuarı: Mekatronik sözcüğü Mekanik ve Elektronik sözcüklerinin birleşiminden oluşmakta. Disiplinler arası sistemlerin tanıtıldığı ve öğrenildiği fakültede; robotik çalışmalar ve yapay zeka araştırmaları bu laboratuarda gerçekleştirilmekte. Değişik süreç kontrol sistemleri, yapay zekalı sistemler ve robotlar bu laboratuarda incelenen konuların başlıcaları.
     Bilgisayar Laboratuarı: Teknopark bilgisayar laboratuarında son teknoloji ürünü bilgisayarlar kullanılarak, öğrencilere değişik programlama ve yazılım dilleri öğretilmekte ve farklı programlama dilleri kullanılarak program yazma becerileri kazandırılmakta.
     CISCO Network Laboratuarı: Dünyanın en çok kullanılan işletim sistemlerinden biri olan CISCO çözüm ortaklığında hazırlanan CISCO Network Laboratuarı, öğrencilere deney ve araştırma imkanları sunarak network sistemleri ve elemanlarının etkin biçimde kurulmasını ve kullanılmasını sağlamakta. CISCO eğitimi konusunda iddialı olan GAÜ, yıllardır bu ileri teknolojiyi KKTC’de sertifikalı olarak kullanmakta; öğrencilerine ve halka CISCO sertifikası verme yetkisine de sahip.

 
Sevil Bektaş
Turuncu İletişim Hizmetleri



Bu haber 445 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,658 µs