En Sıcak Konular

UNAKITAN:KRİZDEN, AFRİKA'DA KABİLELER BİLE ETKİLENİR

15 Ekim 2008 14:14 tsi
UNAKITAN:KRİZDEN, AFRİKA'DA KABİLELER BİLE ETKİLENİR Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ekonomik krizizin tüm dünyayı etkisi altına aldığını ifade ederek, "Dünyada bu krizden etkilenmeyen yok. Afrika'daki kabileler bile bundan etkilenir" dedi.

İSTANBUL - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ekonomik krizizin tüm dünyayı etkisi altına aldığını ifade ederek, "Dünyada bu krizden etkilenmeyen yok. Afrika'daki kabileler bile bundan etkilenir" dedi.
     Unakıtan, Funds World Turkey 2008 konferansındaki konuşmasına, yurt dışından gelen fon yöneticilerine,Türkiye'de hoşça vakit geçirmelerini dileyerek başladı.
     Ekonomik krize ilişkin hatırlatmalarda bulunarak, finans sektörü mensuplarının dünyanın neresine gitse hoş vakit geçirmediklerini belirten Unakıtan, "Türkiye'de hoşça vakit geçirebilirsiniz. Türkiye'de batan banka, sigorta şirketi yok. Likidite durumu da fena değil, iyi. Toksit kağıt yok. Subprime riskler yok. Türkiye'de rahat edin. Dünyada sıkıntı duydukça Türkiye'ye gelin. Boğazda şöyle bir yemek yiyin, efkar dağıtın" diye konuştu.
     Unakıtan, dünyada 1929'dan sonraki en büyük krizin yaşandığını, son günlerde Avrupa ve Asya ülkelerine yansıdığına işaret ederek, krizden Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin de etkilendiğini kaydetti.
     Krize karşı dünyanın birlikte hareket etmeye başladığına işaret ederek, alınan önlemlerin etkili olmaya başladığını vurgulayan Unakıtan, "Bu şekilde devam ettiği takdirde beklediğimizden kısa sürede iyileşmeye gidecek görünüyor ama dünya ekonomileri tedbirleri almaya devam etmesi gerekir." dedi.
     Konuşmasında, 2009 bütçesi hazırlık çalışmalarına da değinen Unakıtan, 2009 yılı bütçesini 17 Ekimde TBMM'ye sunacaklarını belirterek, "Bütçemizde göreceğiniz en önemli husus, disipline riayet ediliyor. Bütçe açığı 1,5'in altında ve bunlara aynen riayet edeceğiz. Yatırımlarımızı da kısmayacağız" dedi.
     Bu ortamda, bankaların da, işlerine son derece dikkatli devam ettiklerini anlatan Unakıtan, bankalara "paniğe kapılmayın" uyarısında bulundu.
     Unakıtan, Türkiye'nin geleceğinin parlak ve ufkunun geniş olduğunu ifade ederek, "Göreceksiniz yarın Avrupa'nın önemli markalarını almaya başlayacağız. Dünyanın bir Çin'i var ama Avrupa'nın Çin'i biziz." diye konuştu.
     Unakıtan, Türkiye'nin önünün açık olduğunu ve cazip ülkeler arasında yer aldığını ifade ederek, fon yöneticilerine, "Fon mu getireceksiniz, yatırım mı? Ne getireceksen buraya getir. Sakın ha 'Avrupa'ya mı gidelim bilmem ne diye' düşünmeyin, yazık olur paralara... Beni iyi dinleyin sonra da gelirsiniz bana bir teşekkür edersiniz. Bana teşekkürü de unutmayın" diye seslendi.

TEK HANELİ ENFLASYON YAKINDA

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'de yakında tek haneli enflasyona tekrar kavuşulacağını, enflasyon düştüğü takdirde faizlerin ineceğini belirterek, "bundan hiç kimse şüphe etmesin" dedi.
     Unakıtan, Funds World 2008 Konferansında yaptığı konuşmada, fon yöneticilerine, mali kriz ortamında Türkiye örneğini anlattı. Mali krizden tüm dünya etkilenirken, Türkiye'nin "ABD'deki gibi bir olgu, Avrupa'daki son sıkıntılarla karşı karşıya bulunmadığını" ifade eden Unakıtan, Türkiye'nin kendine has, ayrı birtakım önlemleri almasının gerekli olduğunu vurguladı.
     Unakıtan, Türkiye'de batan banka, sigorta şirketi bulunmadığını, likidite sıkıntısı çekilmediğini ve güven bunalımının da olmadığını belirterek, bankacıların "nefesini bile kontrol ettiklerinin" altını çizdi ve Türkiye'de reformların devam ettiğini söyledi.
     Global krizin Türkiye'yi ne şekilde etkileyeceğine ilişkin değerlendirme yaparken, "Borçlanmalar biraz daha darlaşacak ve bunun neticesi faizler biraz yükselecek. Ekonomideki büyüme eskisi gibi olmayacak. Bu dezavantajlara karşın avantajlarımız da var" diyen Unakıtan Türk vatandaşlarının yurtdışındaki mevduatını ülkeye çekmek için çıkarılacak yasadan söz etti.
     Unakıtan, ayrıca Türkiye'de petrol ürünleri ve enerji fiyatlarının yükselmesi nedeniyle enflasyonun "acayip" şekilde arttığını, ham maddelerin artışından dolayı da enflasyonun yükseldiğini anlattı ve "Türkiye bir nevi dışarıdan enflasyon ithal ediyordu, şimdi tersine dönmeye başladı. Petrol ne kadar böyle gider, kimsenin bilmesi mümkün değil. Ama bir tersine dönüş başladı." dedi.
     Konuşmasının sonunda Türk milletine seslenmek istediğini dile getiren Unakıtan, "Sakın ha enseyi karartmayın. Türkiye'nin önü açıktır. Türkiye tedbirli ve hesaplı gittiği müddetçe daha önemli yerlere gelecektir" dedi.



Bu haber 424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,459 µs