En Sıcak Konular

45. ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ

13 Ekim 2008 22:18 tsi
 45. ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ 45. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması adayı Türk ve ortak yapım filmlerin gala gösterimine başlandı.

ANTALYA - 45. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması adayı Türk ve ortak yapım filmlerin gala gösterimine başlandı.
     Gezici festival dolayısıyla 10 yıl önce Türkiye'ye gelen İngiliz yönetmen Ben Hopkins'in senaryosunu yazdığı ve yönettiği ''Pazar-Bir Ticaret Masalı'' filmi, 45. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'nda ödül arıyor. Flying Moon Filmproduktion Gmbh Pi Film şirketinin yapımcılığının üstlendiği, Türk oyuncuların rol aldığı ve yabancı teknik ekibin çalışmasıyla çekilen filmin festival gala gösterimi, yönetmen Ben Hopkins, yapımcılar Ceyda Tufan ve Roshanak Behesht Nedjat, başrol oyuncuları Tayanç Ayaydın, Genco Erkal, Şenay Aydın'ın katılımıyla Antalya Kültür Merkezinde yapıldı. Yoğun ilgiyle karşılanan filmde, 1990'lı yılların ortasında Doğu Anadolu'nın bir sınır köyünde yaşayan, ticari yeteneğe sahip uyanık tacir Mihram'ın karaborsa ilaç bulmak üzere Azerbaycan'dan yaptığı kaçakçılık anlatılıyor.
     Katıldığı Locarno Film Festivali'nde genç başrol oyuncusu Tayanç Ayaydın'a en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandıran filmin gala gösteriminin ardından, film ekibi basın toplantısı düzenledi.
     Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'nda ödül arayan tek yabancı yönetmen olan İngiliz Ben Hopkins, 10 yıl önce gezici festivalle geldiği Türkiye'ye aşık olduğunu, festivalde izlediği Yılmaz Güney'in filmlerinden çok etkilendiğini ve 7-8 yıldır da sürekli Türkiye'ye geldiğini söyledi.
     Moldova'da komünist rejim yıkıldıktan sonra sınır kaçakçılığıyla ilgili haberler okuduğunu ve bu konudan yola çıkarak Türkiye'de film çekmeyi planladığını bildiren Hopkins, bu hayalini gerçekleştirdiğini ifade etti.
     Festivale katılmak ve yarışmaktan mutluluk duyduğunu kaydeden Hopkins, ''Filmim, bir Türk filmi. Türkiye'de geçiyor. Bir yanda lokal bir hikaye, bir yandan da çok kültürlü bir film kurgusunu ortaya çıkarmak istedim. İngiliz bir yönetmen olarak Türk kültürünün otantik özellikleri ile geniş kitlelere ulaşacak evrensel bir film yapmak istedim' dedi.
     Filmin ortak yapımcılarından Ceyda Tufan da filmin hikayesinin, çekimlerinin Türkiye'de geçtiğini, tamamen Türk oyuncuların rol aldığını, buna karşın Kültür ve Turizm Bakanlığının teknik ekibin yabancı olması nedeniyle ''Pazar-Bir Ticaret Masalı''nı Türk filmi olarak kabul etmediğini söyledi.

"ALTIN İSTİRİDYE" İLK KEZ TÜRK İZLEYİCİYLE BULUŞTU

     İspanya'nın San Sebastian kentinde düzenlenen 56'ncı Uluslararası San Sebastian Film Festivali'nde ''Altın İstiridye''ödülünü kazanan ''Pandora'nın Kutusu'', 45. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'ndaki gala gösterimiyle ilk kez Türk izleyiciyle buluştu.
     Dünyanın en prestijli sinema festivallerinden biri olan San Sebastian Uluslararası Film Festivali'nde en büyük ödül olan ''Altın İstiridye''ye layık görülen ''Pandora'nın Kutusu'', 45. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde de ödül peşinde.

"SON CELLAT" SEYİRCİ İLE BULUŞTU

     45. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması filmlerinden ''Son Cellat'' seyirci ile buluştu.
     Dış mekan çekimleri kar altında, iç mekan çekimleri ise Amasya Cezaevi'nde gerçekleştirilen ve çekimlerin onuncu gününde, filmin yapımcısı Ali Zebil'in hayatını kaybetmesi üzerine zorluklarla tamamlanan film, Ali Zebil'in en büyük hayali olan Antalya Altın Portakal Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması aday filmleri arasında yerini aldı.
     Antalya Kültür Merkezi'ndeki gösterimin ardından yönetmen Şahin Gök, babasının ölümü üzerine yapımcılığı devralan Gülşah Zebil, oyuncu Atilla Saral ve küçük bir rol aldığı filmin müziklerini yapan Mazlum Çimen, sinemaseverlerle bir araya geldi.
     12 Eylül sonrasında askeri yönetim sırasında oğlunu çatışmada kaybetmiş bir savcının (Atilla Saral) hapishanede yollarının kesiştiği arabacı Bayram (Kadir İnanır) ile giderek trajediye dönüşen dostluğunun anlatıldığı filmin yönetmeni Şahin Gök, zor şartları yenerek sinemaseverlerle buluştuklarını söyledi.
     ''Türk sinemasının bugünkü resmi gibi asil ve yoksul bir sinema ekibi olarak, Amasya'da eksi 29 derecede çalışarak 20 günde filmi tamamladık'' diyen Gök, film çekimleri sırasında Amasya Cezaevi'nde yıllar önce bir infaz gerçekleştirildiğini öğrendiklerini ve emekli infaz memurunu bularak, finaldeki infaz sahnesini gerçeğe uygun çektiklerini söyledi.

 



Bu haber 465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,332 µs