En Sıcak Konular

DEMİREL: (BİZE BİR ŞEY OLMAZ) SÖZÜ DOĞRU DEĞİLDİR

13 Ekim 2008 17:42 tsi
DEMİREL: (BİZE BİR ŞEY OLMAZ) SÖZÜ DOĞRU DEĞİLDİR Süleyman Demirel, dünyada yaşanan ekonomik krizle ilgili, ''(Bize bir şey olmaz) sözü doğru değildir. İnşallah olmaz. Almanya'ya bir şey olduğu yerde, İngiltere'ye bir şey olduğu yerde, Japonya'ya bir şey olduğu yerde bize niye bir şey olmaz?'' ded

ISPARTA - 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dünyada yaşanan ekonomik krizle ilgili, ''(Bize bir şey olmaz) sözü doğru değildir. İnşallah olmaz. Almanya'ya bir şey olduğu yerde, İngiltere'ye bir şey olduğu yerde, Japonya'ya bir şey olduğu yerde bize niye bir şey olmaz?'' dedi.
     Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) 2008-2009 eğitim öğretim yılı açılış dersini veren 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dünyada tartışılan ekonomik krizin ''küresel finansman krizi'' olduğunu söyledi. Dünya ekonomisinin son 7-8 sene içeresinde fevkalade parlak olduğunu ifade eden Demirel, bu süre zarfında ülkelerin ortalama yüzde 5 büyüdüklerini ve ticaret hacminin genişlediğini kaydetti.
     Demirel, bugün yaşanan finansman krizin ikinci aşamasının kredi, üçüncü aşamasının ise ekonomik kriz olacağını savundu. Dünyanın yoksul ve zengin ülkeler olarak ikiye bölündüğünü belirten Demirel, yaşanan finansal krizin zengin ülkelerin sıkıntısı olduğunu, çünkü yoksul ülkelerin ''parası pulu olmadığını'' kaydetti.
     Demokrasi ile yönetilen, insan haklarına saygılı ve piyasa ekonomisi uygulayan ülkelerin zengin olduğunu anlatan Demirel, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana karma ve liberal ekonomi ile sosyalist sistemin çeşitli ülkelerce denendiğini, 192 ülkeden 122'sinin, demokrasi, insan hakları ve pazar ekonomisini tercih ettiklerini hatırlattı.
     Türkiye'nin de, kalkınmanın motoru olarak özel sektörü kabul ettiğini ifade eden Demirel, 1980'den sonra liberal ekonominin uygulandığını kaydetti. Demirel, çağdaş sistemlerde halkın tasarruflarının bankalarda toplandığına işaret ederek, dünya ekonomisinin de bu tasarruflarla döndüğünü söyledi.
     Dünya ekonomisinin daralması durumunda Türkiye'nin bundan etkilenmesinin mümkün olmayacağını savunan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, şöyle devam etti:
     ''(Bize bir şey olmaz) sözü doğru değildir. İnşallah olmaz. Almanya'ya bir şey olduğu yerde, İngiltere'ye bir şey olduğu yerde, Japonya'ya bir şey olduğu yerde bize niye bir şey olmaz? Bunlar bizden daha güçlü ekonomilerdir. Bize bir şey olabilir. Ne olabilir? Kestirmekte güçlükler var, ama bakın 2000 yılında halkınızın kredi kartlarından borcu 6 milyar civarında, halen 115 milyar civarında... Bankalar derse ki halka, (ödeyin bu kredi kartlarını), o gün olur her şey... 2002 yılında 218 milyar dolar dış borcumuz vardı, bu çıkmış 436 milyar dolara. İçeriden dışarıdan ödeyin deseler ne olacak?''
     Türk ekonomisinin eksikleri, zaafları olsa da geçen yedi yılda yüzde 7 kalkınma hızı sağladığını vurgulayan Demirel, buna karşın 2008 yılında 43 milyar dolar ödeme açığı olduğunu kaydetti.
     Türkiye'nin yüzde 20 faizle bu açığı bulabildiğini dile getiren Demirel, mali krizin yayılması durumunda yüzde 30 faizle bile bu miktarın bulunamayacağını ileri sürdü. Ekonomik kriz endişesiyle panik olmamak gerektiğini belirten Demirel, ''Ama dikkatli olalım. Kısa vadede gelebilecek sıkıntıları görelim ve mutlaka piyasaları parasız bırakmayalım. Kriz olur diye karalar bağlamak da yanlış, bir şey olmaz demek de yanlış'' dedi.

Bu haber 417 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,698 µs