En Sıcak Konular

KILIÇDAROĞLU: FIRAT, MENAS'IN BÜYÜK ORTAĞIDIR

10 Ekim 2008 16:39 tsi
KILIÇDAROĞLU: FIRAT, MENAS'IN BÜYÜK ORTAĞIDIR Kılıçdaroğlu, Fırat'ın dün e-postayla köşe yazarlarına gönderdiği belgelere ilişkin TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın eski ortağı olduğu MENAS'ın 2007 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi'nde şirketin büyük ortağı olarak görüldüğünü ifade ederek, ''Sayın Fırat, MENAS'ın yükünün taşındığı tırda uyuşturucunun yakalandığı 27 Şubat 2008'de, tüm resmi kayıtlarda MENAS'ın ortağı gözükmektedir'' dedi.
     Kılıçdaroğlu, Fırat'ın dün e-postayla köşe yazarlarına gönderdiği belgelere ilişkin TBMM'de basın toplantısı düzenledi.
     Fırat'ın 5 sayfalık açıklama metni ve ekleri incelendiğinde, ''Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'dan aldığı bir yazıyı, belge diye kamuoyuna sunduğunun anlaşıldığını'' belirten Kılıçdaroğlu, bunun dışında yeni hiçbir şeyin olmadığını söyledi.
     Kılıçdaroğlu, Fırat'ın, MENAS Yönetim Kurulu 2. Başkanlığı yaptığı dönemde, şirketin ''gerçekte ihracat işlemleri yapmadan para transferleriyle haksız olarak'' devletten Destekleme Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) teşviki aldığını Danıştay kararıyla ortaya koyduğunu anlatarak, Fırat'ın ise ''16 Haziran 2004 tarih ve 6 sayılı soruşturma raporu incelendiğinde, hayali ihracat iddiasının gerçek olmadığı resmi raporla sabit olduğu görülecektir'' dediğini anımsattı.
     Fırat'ın, yine bilinçli olarak ''elmalarla armutları karıştırdığını'' öne süren Kılıçdaroğlu, kendisinin, hayali ihracatı saptayan Hazine kontrolörü Orhan Tur'un 24 Ekim 2000 tarihli ve 144/9 sayılı raporundan söz ettiğini vurguladı. Kılıçdaroğlu, Fırat'ın ise bilinçli olarak bu raporu kamuoyundan gizlemeye çalıştığını iddia etti.
     Kılıçdaroğlu, Hazine Müsteşarlığı MENAS'ın da içinde olduğu pek çok firmanın hayali ihracat yaptığını, 1918 sayılı yasaya göre gereğinin yapılmasını 2000 yılında Gümrük Müsteşarlığından istemesine karşın, MENAS soruşturmasının, neden Gümrük Müsteşarlığınca zaman aşımına uğratıldığını sordu.
     Fırat'ın, ''hayali ihracat yoluyla aldığı DFİF teşvik primlerini küçük göstererek, olayın boyutunu küçük göstermeye çalıştığını'' iddia eden Kılıçdaroğlu, verilen DFİF priminin, 1994 dolar kuru düşünüldüğünde, azımsanamayacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, ''hırsızlığın küçüğü, büyüğünün'' olamayacağını dile getirdi.
     Hayati Yazıcı'nın yazısının, Türk siyasi yaşamındaki ilklerden biri olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, ''Çünkü bu yazı, iktidar partisinin milletvekili ve genel başkan yardımcısının, yine iktidar partisinin bir bakanı tarafından aklanması için düzenlenmiştir'' diye konuştu.
     Fırat'ın, 1 Eylül 2007'de hisselerini 300 bin dolar karşılığında Abdülkadir Gürüz'e sattığını ve bedelini aldığını açıkladığını anımsatan Kılıçdaroğlu, bu talebin, MENAS'ın ürünlerini taşıyan TIR'da uyuşturucunun yakalandığının gazeteciler tarafından öğrenildiği gün olan 9 Mayıs 2008'de noterden onaylandığını vurguladı.
     Kılıçdaroğlu, ancak hisselerin devrinin, 4 Haziran 2008 tarihli Ticaret Sicil Gazetesinde ilan edildiğini dile getirerek, hisse devri karşılığı alındığı söylenen paralara ilişkin dekontların hiç birinde ''hisse devri bedeli'' diye bir açıklamanın bulunmadığını ifade etti.
     MENAS ile ilgili yeni bir belge açıklayan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
     ''MENAS, 2007 yılı kurumlar vergisi beyannamesini 2008 yılının Nisan ayında Mersin'deki vergi dairesine vermiştir. Yani MENAS'ın yükünün taşındığı TIR'da uyuşturucu yakalandığının gazeteciler tarafından öğrenildiği, 9 Mayıs 2008 tarihinden önce... Bu beyannamenin 'Şirket Ortakları ve Sermaye Payları' bölümünde 31.12.2007 tarihi itibariyle, ortaklar ve hisseleri şöyle belirlenmiştir: Abdülkadir Gürüz hisse oranı yüzde 20, hisse tutarı 20 bin YTL, Ferhat Gürüz hisse oranı yüzde 15, hisse tutarı 15 bin YTL, Lerzan Gürüz hisse oranı yüzde 15, hisse tutarı 15 bin YTL, Firuze Gürüz hisse oranı yüzde 10, hisse tutarı 10 bin YTL, Dengir Mir Mehmet Fırat hisse oranı yüzde 30, hisse tutarı 30 bin YTL, Helün Fırat hisse oranı yüzde 5, hisse tutarı 5 bin YTL, Neval Fırat hisse oranı yüzde 5, hisse tutarı 5 bin YTL.
     Aynı beyannamenin 'kurum ortaklarına ve yönetim kurulu üyelerine ilişkin liste' başlığında da aynı ortaklar, aynı hisse oranları ile sayılmıştır. Açıkça görülüyor ki 31 Aralık 2007 tarihi itibariyle Sayın Fırat, MENAS'ın büyük ortağıdır. Bunu Maliyeye verdiği beyannameyle MENAS ikrar etmektedir.'' 
     Kılıçdaroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'a, açıkladığı MENAS A.Ş'nin 2007 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesinden sonra, partideki görevinden ayrılması çağrısında bulundu.
     Bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, Fırat'ın kendisine yanıt verip vermemesinin çok önemli olmadığını, Fırat'ın kamuoyuna vermiş olduğu taahhüdün arkasında durması gerektiğini söyledi. Fırat'ın, kamuoyuna yaptığı açıklamalarla kendisini ve partisini bağladığını öne süren Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
     ''Sayın Hayati Yazıcı, bu yazının altına imza atarak artık olayı, sıradan Dengir Mir Mehmet Fırat olayı olmasının ötesine taşımıştır. Artık bu olay, bir AKP olayıdır. AKP'nin ikinci adamı, Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, bir hayali ihracatçıdır. Türk siyasetinde bir hayali ihracatçı, iktidardaki bir siyasi partinin genel başkan yardımcısı olamaz. Eğer bunu AKP içine sindiriyorsa, Dengir Mir Mehmet Fırat'ı yerinde korur.''

 



Bu haber 467 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,941 µs