En Sıcak Konular

BABACAN: GÜVENLİK GEREKÇESİYLE ÖZGÜRLÜKLERDEN TAVİZ VERİLEMEZ

10 Ekim 2008 15:28 tsi
BABACAN: GÜVENLİK GEREKÇESİYLE ÖZGÜRLÜKLERDEN TAVİZ VERİLEMEZ Dışişleri Bakanı Ali Babacan, özgürlükler gerekçesiyle güvenlikten taviz verilmeyeceği gibi, güvenlik gerekçesiyle de özgürlüklerden taviz verilemeyeceğini söyledi.

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, özgürlükler gerekçesiyle güvenlikten taviz verilmeyeceği gibi, güvenlik gerekçesiyle de özgürlüklerden taviz verilemeyeceğini söyledi.
     Ankara'yı ziyaret eden Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen ile düzenlediği ortak basın toplantısında Babacan'a, Belçika makamlarının, 1996'da düzenlenen bir operasyonda ele geçirilen, terör örgütü PKK'ya ait 10 milyon avronun, terör örgütüne iadesiyle ilgili bir süreç başlattığı yönündeki haberler hatırlatılarak, bu konuda Türkiye'nin ne gibi girişimlerde bulunduğu soruldu.
     Son gelişmelerle ilgili henüz resmi kaynaklardan önüne bir rapor gelmediğini, bilgiler kendilerine ulaştıktan sonra atacakları adımları ve girişimleri yönlendireceklerini belirten Babacan, ancak bu konuyla alakalı olarak Belçika hükümetiyle yoğun temaslarda bulunduklarını kaydetti.
     Babacan, Belçika Dışişleri Bakanı Karel de Gucht'un bu konuyu şahsen takip ettiğini ifade ederek, "Biz Belçika hükümetinin bu konudaki tavrını biliyoruz, ancak sonuçta bu kararları verecek olan Belçika yargı makamları" dedi.
     Dün düzenlenen Terörle Mücadele Yüksek Kurulu toplantısının içeriği ve Türkiye'nin ne gibi ekstra önlemler düşündüğüne dair soru üzerine de Babacan, toplantının devamını gelecek Salı günü yapmaya karar verdiklerine dikkati çekerek, "Gündeme gelen konular Salı günü görüşülmeye devam edecek. Bu toplantıda nelerin görüşüldüğünün, hangi noktada olduğumuzun bu aşamada açıklanmasını dün uygun bulmadık" diye konuştu.
     Hollanda Dışişleri Bakanı Verhagen de, terör örgütü PKK'nın bu tür terörist saldırılarını kesinlikle kınadıklarını belirterek, Türkiye ve Hollanda'nın teröre karşı savaşta birlikte çalıştıklarını ve bu bağlamdaki çabalarını artırmaları gerektiğini söyledi.
     Verhagen, demokrasiyi koruyarak terörizmle mücadelenin mümkün olup olmadığı yönündeki soru üzerine de, terörizmle savaş ve insan haklarına saygının eş güdümlü olarak yürütülmesi gerektiğini ifade etti.
     Hollandalı bir gazetecinin, Türkiye'nin AB ile müzakerelerinin ne kadar süreceği şeklindeki sorusu üzerine Babacan, üyeliğe AB'nin beklediğinden ve tahmin ettiğinden çok daha önce hazır olacaklarını ifade etti.
     Babacan, şöyle devam etti:
     "Aslında biz şu anki AB'nin kendi içinde yaşadığı gelişmelere bakacak olursak, özellikle anayasal anlaşmanın reddedilmesi, arkasından Lizbon Anlaşmasının İrlanda'da reddedilmesi, AB'nin şu anda kendi içinde yaşadığı sıkıntılara bakacak olursak, aslında sormamız gereken soru, 'AB, Türkiye için ne zaman hazır olacak?..' Bence belirleyici olan takvim de bu olacak. AB'nin kendi iç konsensüsünü oluşturması ve Türkiye gibi bir ülkeyi üye olarak kabul etmeye hazır hale gelmesi ne zaman olacaktır, bunu kuşkusuz AB'nin kendi içindeki siyasi dinamikler belirleyecektir."
     Kıbrıs konusunu da değerlendirdiklerini söyleyen Babacan, "Kıbrıs da devam eden müzakere sürecinin adada çözüm için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Açılmış olan bu fırsat penceresinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini ve makul bir süre içinde bu görüşmelerin tamamlanmasının önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.


Bu haber 387 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,610 µs