En Sıcak Konular

Son İslam Halifesi Abdulmecit Efendi

17 Kasım 2007 12:31 tsi
Son İslam Halifesi Abdulmecit Efendi 17 Kasım 1922'de halifeliğe seçildi. 15 ay kadar süren hilafeti, saltanat yetkileri bulunmayan bir hilafettir.

Sultan Abdülaziz’in oğlu olarak 29 Mayıs 1868’de İstanbul’da doğdu.

1876’da babasının tahttan indirilmesinden sonra 1908’e kadar sarayda kapalı bir hayat yaşadı. Resimle ilgilendi, yabancı dil öğrendi. 1919’da Vahdettin’in tahta çıkması üzerine veliaht oldu.

Arapça, Farsça ve Fransızca’nın içinde bulunduğu 6 yabancı dil bilen, iyi bir hattat, ressam ve müellif olan Abdülmecid Efendi, kızı Dürrüşehvar Sultan tarafından muhafaza edilmiş Osmanlı tarihinin önemli noktalarını aydınlatan 12 ciltlik Hatıralar kitabını kaleme almıştır.

1 Kasım 1922’de saltanat kaldırılınca veliaht sıfatı kayboldu.

Vahdettin’in yurtdışına sürülmesi üzerine 17 Kasım 1922'de halifeliğe seçildi. 15 ay kadar süren hilafeti, saltanat yetkileri bulunmayan bir hilafettir.

3 Mart 1924’te halifelik ortadan kaldırılıp hanedan üyelerinin yurt dışına çıkarılması kararı alınınca önce İsviçre’ye, sonra Fransa’ya gitti.

Abdülmecit, 23 Ağustos 1944’de sürgünde bulunduğu Paris’te vefat etti.İsmet İnönü'nün şefliğinde,tek parti sultasının hüküm sürdüğü o dönemlerde vasiyetine rağmen cenazesi Türkiye'ye kabul edilmeyince, Paris’te 10 yıl bekledi ve sonra da Medine’de Harem-i Şerif’e defnedildi.

Resimle de ilgilenen Abdülmecit’in tabloları ilk kez 1986’da İstanbul’da özel bir galeride sergilendi.

Dolmabahçe Sarayı'nda uzun yıllar araştırmacı olarak çalışan Osmanlıca eğitmeni Cengiz Göncü,Abdülmecid Efendi'nin,sanatı ve kişiliği hakkında,Hürriyet Gazetesinin yaptığı 29 Ocak 2004 tarihli ropörtajında şunları söylemiştir.

"Abdülmecid Efendi,aldığı çok iyi eğitimle, sanat ve müzikteki başarılı çalışmalarını pozitif aklı kullanarak halifeliğinde de göstermiştir. İlk Türkçe hutbeyi okutan Abdülmecid Efendi, her zaman desteklediği Ankara Hükümeti'nin başta Atatürk olmak üzere tüm yöneticilerinin yer aldığı ve kendisinin bulunduğu resmi odasının duvarından indirmemiştir. Türkiye Cumhuriyeti, her ne kadar hilafeti kaldırmış olsa bile Atatürk bu tabloyu Dolmabahçe Sarayı'ndaki odasına asmaktan çekinmemiştir. Abdülmecid Efendi'nin 10.000'i aşkın kitabının bulunduğu kütüphaneyi kullanan Atatürk, kitaba olan saygısından kitapların yerini değiştirmemiştir."

Abdulmecit Efendi,on bini aşkın kitabın içinde bulunduğu bir kütüphenenin sahibi,Arapça, Farsça ve Fransızca’nın içinde bulunduğu 6 yabancı dil bilen,yazar,resssam,musikişinas,bir sanatkar din adamı portresidir.

 



Bu haber 4,058 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,099 µs