En Sıcak Konular

GÜLER: 500 BİN TON YENİ BAKIR, 60 TON ALTIN REZERVİ BULDUK

9 Ekim 2008 20:28 tsi
GÜLER: 500 BİN TON YENİ BAKIR, 60 TON ALTIN REZERVİ BULDUK Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, Türkiye'de yerin üstünde olduğu kadar altında da zengin maden kaynakları bulunduğunu belirterek, ''Bunları çıkarmak bizim boynumuzun borcu'' dedi.

POZANTI - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, Türkiye'de yerin üstünde olduğu kadar altında da zengin maden kaynakları bulunduğunu belirterek, ''Bunları çıkarmak bizim boynumuzun borcu'' dedi.
     Göreve geldikleri günden bu yana sondaj çalışmalarında da artış yaşandığını ifade eden Güler, Türkiye'nin 50 bin metre olan toplam sondaj sayısının 20 kat artarak 1 milyon metreye ulaştığına dikkat çekti. Mühendislerin önceleri başka alanlarda istihdam edildiğini ifade eden Güler, ''Şimdi mühendisler mühendislik yapıyor, ülke bir şantiyeye dönüştü. İşte bizim farkımız bu'' diye konuştu.
     Bakan Güler, MTA ve Maden İşleri Genel Müdürlüğünün ortak çalışmalarıyla Türkiye'nin zenginliklerine yeni zenginlikler kattıklarını dile getirerek, yapılan çalışmalar sonunda yaklaşık 2,3 milyar tonluk yeni kömür, 1 milyar ton bor, 500 bin ton bakır, 60 ton da altın rezervi bulunduğunu bildirdi.
     Bakan Güler, maden ruhsatı çalışmalarını hızlandırdıklarını belirterek, Maden İşleri Genel Müdürlüğünün çalışmalarıyla 12 bini işletme olmak üzere toplam 50 bin ruhsat verildiğine işaret etti. Güler, ''Türkiye'de yerin üstünde olduğu kadar altında da zengin kaynaklarımız var, bunları çıkararak ekonomiye kazandırmak boynumuzun borcu'' diye konuştu.

GÜLER: IRAK'TAN FUEL OIL TAŞIMACILIĞI YENİDEN BAŞLAYACAK

     Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Irak'tan fuel oil taşımacılığının yeniden başlayacağını bildirdi.
     Dün Antalya'da düzenlenen ''Kuzey Arap Plakası Petrol ve Doğal Gaz Zirvesi'' başlıklı bir toplantıda 72 ülkeden uzmanlarla buluştuklarını anlatan Güler, burada Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şeyristani ile görüştüğünü hatırlattı.
     Güler, Şehristani'nin, Londra'da yapılacak toplantılarda Türkiye'nin Irak'taki petrol arama ihalelerine davet edildiğini söylediğini aktardı. Enerji Bakanı, ''Dolayısıyla TPAO bölgenin jeolojisini en iyi bilen firmalardan biri olarak Irak'taki petrol ihalelerine girecek. Bunu da konsorsiyum halinde yapacağız'' dedi.
     Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) yan kuruluşu olan Turkish Petroleum International Company'nin (TPIC) Irak'taki sondajlarının da devam edeceğini bildiren Güler, Türkiye'nin halen Irak'ta 3 tane sondaj kulesi bulunduğunu, fakat bunların savaş nedeniyle çalışmadığını ve önemli bir kısmının da tahrip olduğunu kaydetti.
     Söz konusu sondaj kulelerinin Türkiye'ye getirileceğini, Batman'da tamir ve bakımı yapıldıktan sonra da tekrar Irak'a götüreleceğini belirten Güler, ''Daha önce kuzeyde 20 sondaj yapılmıştı. Yeni dönemde 10 sondaj daha yapılacak'' dedi. Bakan Güler, ayrıca bölgeden TPIC'in fuel oil taşımacılığının da yeniden başlayacağını açıkladı. ''Oradan fuel oil taşımacılığı konusunda yoğun bir programa başladık'' diyen Güler, bunun da hem Türkiye-Irak ilişkileri açısından, hem sınır, hem de akaryakıt ticareti açısından önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Ayrı bir boru hattı düşündüklerini ve böylece depolar arasında taşımanın söz konusu olacağını ifade eden Güler, nakliyatın önce 2-3 bin ton ile başlayacağını, bu rakamın ihtiyacın büyüklüğüne göre artacağını kaydetti.
     Bakan Güler, Irak Enerji Bakanının da yarın Türkiye'ye geleceğini ve bir görüşme yapacaklarını da belirterek, ''Enerjide yoğun bir diplomasi trafiği sürüyor'' dedi.
     Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacına ilişkin bir soru üzerine Güler, bakanlık olarak gaz konusunda yoğun bir çalışmayı sürdürdüklerini söyledi. Mevcut hazırlıkların yanı sıra İran'da Tebriz-Urumiye hattını by pass eden bir boru hattı inşa edildiğini hatırlatan Güler, ''Bu bittiğinde sıkıntı aşılacak, mesele bunun bitmesi. Doğal gaz bize Tebriz'den geliyor. İç tüketim ihtiyacı artınca da bize gelen gaz kesiliyor. Şimdi bize özgü bir boru hattı yapılıyor. Gaz bize direk gelecek. Söz verdiler zamanında biterse sorun büyük oranda kalkmış olacak'' diye konuştu.

GÜLER: NÜKLEER SANTRAL İÇİN SİNOP'TA DA İHALEYE ÇIKACAĞIZ

     Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, nükleer santral için Sinop'ta da ihaleye çıkılacağını ve bunun için gerekli hazırlıkların sürdüğünü bildirdi.
     Güler, küresel finansal krizin Türkiye'deki enerji yatırımlarına nasıl etkileyeceğine ilişkin bir soru üzerine, Yenilenebilir Enerji Yasası ile Türkiye'de enerjiyi tabana yaydıklarını, bununla da Türkiye'nin bu alanda avantaj kazandığını söyledi.
     Türkiye'de daha önce enerji sektöründe 30 büyük yatırımcı varken şimdi 3 bin yatırımcı bulunduğunu ifade eden Güler, bundan sonraki hedefin 3 milyon yatırımcı olduğunu kaydetti.
     Güler, ''Rüzgar, su ve jeotermalde yatırımlar tabana yayıldığı için bunları kendi finansman kaynaklarımızla sürdürelebiliriz. Ama küresel finansal kriz büyük yatırımları etkiler. Şu ana kadar herhangi bir belirgin etki olmadı. Ama krizin daha başındayız. Şu anda yürütülen çalışmalara yansıyan herhangi birşey yok'' diye konuştu.
     Güler, ''Nükleer enerji ihalesinde hayal kırıklığına mı uğradık?'' biçimindeki bir soru üzerine de, ''Hayır, biz bunu öngörerek ilgili yasayı hazırlamıştık. Yasayı bütün ihtimalleri gözönüne alarak hazırladık, model çalıştı'' dedi.
     Nükleer santral yapımı için Sinop için de ayrı bir ihaleye çıkacaklarını ve bunun hazırlık çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Güler, yasada ufak bir değişiklik yapılacağını, ancak ihale için hiçbir sorun olmadığını vurguladı. Güler, söz konusu ihaleye ilişkin bir tarih vermedi.
     Mersin-Akkuyu Nükleer Santrali ihalesinde teklif veren firmanın ikinci zarfının şu anda Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından incelendiğini belirten Güler, ''Biz o çalışmalara hiçbir şekilde karışmıyoruz, karışamayız da zaten. TAEK, nükleer santral kriterlere uygunluğuna bakacak. Uygunsa o zaman TETAŞ üçüncü zarfı açacak, buradaki süreç çok açık ve şeffaf'' diye konuştu.



Bu haber 415 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,784 µs