En Sıcak Konular

CHP'Lİ HAMZAÇEBİ ADABANK İHALELERİNİ SORDU

9 Ekim 2008 11:45 tsi
CHP'Lİ HAMZAÇEBİ ADABANK İHALELERİNİ SORDU CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, Adabank ihalelerini, soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi.

ANKARA - CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, Adabank ihalelerini, soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi.
     Hamzaçebi, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu önergesinde, TMSF yönetimindeki Adabank'ın yüzde 99,99 oranındaki hisselerini, 2006'daki ihale sonucu Kuveytli yatırım grubu The International Investor (TII)'ın aldığını ancak BDDK'nın, bu hisse devrini uygun görmediğini anımsattı.
     TII'nın mali gücünün, hangi ölçüler esas alınarak kısıtlı görüldüğünü, özsermayesi ve bankaya sağlayacağı kaynağın büyüklüğünü soran Hamzaçebi, sistemdeki mevduat bankalarının, sermaye yeterlilik rasyolarını öğrenmek istedi.
     Hamzaçebi, TMSF'nin, Adabank hisselerini 14 Temmuz 2008'de yeniden ihaleye çıkarması sonucu ihaleyi kazanan Kök Menkul ve Gayrimenkul Yatırım Ticaret A.Ş'nin öz sermayesi ve bankaya sağlayacağı kaynağın büyüklüğünü sorarak, ''TII için uygulanan ölçüler Kök Şirketi için de uygulanacak mı?'' dedi.
     Kök Şirketi'nin, kuruluşundan 17 gün sonra Adabank ihalesine 57 milyon 100 bin dolar teklif verdiğini, şirketin kuruluş sermayesinin 10 milyon YTL olduğunu ifade eden Hamzaçebi, kuruluşundan ihale tarihine kadar geçen 17 günlük süre içinde şirketin öz sermayesini artırmasının imkansız olduğunu, öz sermayesinin yetersizliğinin açıkça görüldüğünü belirtti.
     Hamzaçebi, önergesinde şu sorulara yer verdi:
     ''BDDK'nın konuya ilişkin kararında, TII'nın mali gücünün kısıtlı olması nedeniyle tüzel kişi ortaklar bir kenara bırakılıp, tek gerçek kişi ortağın durumunun değerlendirildiği ve onun da kaynak sağlayabilmesi ihtimalinin düşük görüldüğü belirtilmektedir. KöK Şirketi'ne ilişkin değerlendirme yapılırken, tüzel kişi ortaklar bir kenara bırakılıp, sadece gerçek kişilerin kaynak sağlayabilme olanaklarına mı bakılacaktır? Kök Şirketi'nin tüzel kişi ortaklarının mali gücüne ve bankaya sağlayabileceği kaynağın miktarına bakılacaksa, TII'nın tüzel kişi ortaklarının mali gücü ve bankaya sağlayabileceği kaynağın miktarı neden araştırılmadı? Araştırılmışsa, TII'nın diğer hissedarları kimlerdir? KöK Şirketi'nin gerçek kişi ortakları olan ve binde 1'er hisseye sahip Ahmet Çelik ve Ömer Faruk Çelik'in durumları aynı ölçü esas alınarak değerlendirilecek mi?''
     Hamzaçebi, Kök Şirketi'nin tüzel kişi hissedarlarının, banka sisteminden kullandığı kredilerin oluşturduğu riskler nedeniyle bankalar yeminli murakıplarının veya BDDK uzmanlarının rapor düzenleyip düzenlemediği sorusunu yöneltti.
     CHP'li Hamzaçebi, Kök Şirketi'ne, Adabank hisselerinin satışına BDDK tarafından izin verileceği yönünde söz verildiği, ardından da bu bankanın halen faaliyette olan bir kalkınma ve yatırım bankasıyla birleşeceği, bunun için gerekli iznin yine BDDK'ca verileceği iddialarının doğru olup olmadığını sordu.

Bu haber 253 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,967 µs