En Sıcak Konular

YILDA 3 BİN KİŞİ İLİK NAKLİNDEN YARARLANAMIYOR

9 Ekim 2008 11:05 tsi
 YILDA 3 BİN KİŞİ İLİK NAKLİNDEN YARARLANAMIYOR Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, Türkiye'de yeterli sayıda kemik iliği nakli yapılamadığını belirtti.

ANKARA - Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, Türkiye'de yeterli sayıda kemik iliği nakli yapılamadığını belirterek, ''Yılda yaklaşık 4 bin olması gereken kemik iliği nakli ancak 800 kişiye yapılabiliyor. Demek ki yılda 3 binden fazla ölümcül hasta, tedavi seçeneğinden mahrum kalıyor'' dedi.
     Özcan, kemik iliği ile kök hücre nakillerinin ölümcül olabilen kan ve bağışıklık sistemi hastalıklarının tedavisinde uygulanan bir yöntem olduğunu söyledi.
     Nakillerin, yurt dışında yaklaşık 40, Türkiye'de ise 30 yıldır başarıyla yapıldığını belirten Özcan, Türkiye'de nakil merkezi sayısının az olmasına rağmen dünya standartlarında hizmet verildiğini bildirdi.
     Özcan, Türkiye'de Sağlık Bakanlığından ruhsatlı toplam 24 nakil merkezi bulunduğunu, merkezlerde yıl içerisinde Avrupa ülkelerine göre çok daha fazla nakil yapıldığını belirtti.
     Nakil merkezlerine kayıtlı ve kemik iliği nakli için sıra bekleyen kişilere her gün yenilerinin eklendiğini ifade eden Özcan, nakil yapılamayan hastaların alternatif tıbbi tedavilerle ömürlerinin uzatılmaya çalışıldığını vurguladı.
     Türkiye'de bir hastanın yaklaşık 4-6 ay kemik iliği nakli için sıra beklediğini belirten Özcan, nakil için Türkiye'de 55 bin YTL, ABD'de 300 bin dolar, Avrupa'da ise 150 bin avro ödendiğini söyledi. Türkiye'deki ücretin son derece az ve ilaç ücretlerini bile karşılamakta zorlandığını ifade eden Özcan, ücret politikasının gözden geçirilmesi için ilgili yerlere başvuru yaptıklarını dile getirdi.
     Özcan, kemik iliği nakillerinde vericilerin çoğunluğunun akraba dışı kişiler olduğu ve bunların çoğunun yurt dışından temin edildiğini, Türkiye'de ''Ulusal Kemik İliği Bankası'' kurulması yönünde olumlu adımlar atıldığını kaydetti.
     Türk Hematoloji Derneğince ulusal kök hücre veri tabanı kurulması için bir süre önce rapor hazırladıklarını ve Sağlık Bakanlığına sunduklarını belirten Özcan, şunları kaydetti:
     ''Bununla ilgili önerilerimiz dikkate alındı. Bir Türk hastaya, Japonya'dan, Avustralya'dan ilik bulma ihtimaline karşılık Türkiye'den bulmak daha kolay olacak. Türkiye'de 10 bin seviyelerinde kayıtlı verici var. Ulusal Kemik İliği Bankası kurulması halinde verici sayısı 300 ile 500 bin arasında bir rakama ulaşacak.''


Bu haber 269 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,506 µs